Când se aplică îngrășământul? Leave a comment

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-holding-red-strawberry-365839/

Aplicarea de îngrășăminte este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a culturilor, însă aceste substanțe de fertilizare trebuie să fie folosite la momentul potrivit. Dacă nu vom aplica îngrășământul în perioada recomandată, fertilizarea nu va avea efectul dorit și, mai mult, este posibil să facem rău plantelor pe care încercăm să le stimulăm.

Îngrășămintele mixte conțin trei compuși chimici esențiali pentru hrănirea solului:

  • Nitrogenul (azotul): stimulează producția de clorofilă, asigurând astfel dezvoltarea sănătoasă a frunzelor.
  • Fosforul: ajută la dezvoltarea rădăcinilor, florilor și fructelor.
  • Potasiul: ajută plantele să se hrănească eficient.

Momentul potrivit pentru fertilizarea solului

Ca regulă generală, cel mai bun moment pentru aplicarea îngrășământului este cu puțin timp înainte ca plantele să înceapă creșterea. Nu trebuie sub nicio formă să folosim aceste substanțe spre finalul perioadei de creștere. Astfel, perioada ideală pentru fertilizare este, de obicei, primăvara devreme, după cum urmează:

  • Copacii – în februarie și martie
  • Arbuștii – în martie sau aprilie 
  • Gazonul – în martie sau aprilie și apoi vara târziu (gazonul trebuie să înverzească înainte să fie fertilizat)
  • Florile și legumele: fertilizarea trebuie făcută chiar înainte de plantare.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/field-of-plants-in-greenhouse-2886937/

Desigur, nu toate plantele încep să crească primăvara. Există și unele care se dezvoltă toamna și atunci trebuie fertilizate în această perioadă.

Îngrășămintele trebuie să fie aplicate corect, conform recomandărilor de pe etichetă, unde vom găsi și informații despre cât de des trebuie să folosim aceste substanțe. Spre exemplu, îngrășămintele solubile trebuie să fie aplicate la fiecare două săptămâni în perioada de creștere a plantelor. În schimb, îngrășămintele granulate sunt aplicate de obicei o dată la 6-8 săptămâni. Există și îngrășăminte cu eliberare lentă, care pot fi folosite o singură dată pe sezon, deoarece au efect timp de câteva luni.

Prin urmare, ca să tragem o primă concluzie, putem spune că legumele, florile și gazonul trebuie fertilizate la începutul primăverii și ar fi bine să folosim un îngrășământ granulat. Gazonul va beneficia de o a doua fertilizare spre finalul verii, iar arbuștii și copacii pot fi fertilizați o dată primăvara și o dată toamna târziu, cu îngrășământ granulat. Toamna trebuie să folosim însă o cantitate mai mică de îngrășământ. Aceste este momentul ideal pentru fertilizare și în cazul în care vrem să plantăm alți copăcei sau bulbi.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/apple-tree-6035/

O excepție o reprezintă trandafirii, care trebuie să fie fertilizați o dată pe săptămână în perioada în care înfloresc. Produsul ideal în cazul lor este îngrășământul solubil. 

De asemenea, este important să ținem cont că trebuie să aplicăm produse de fertilizare numai pentru plantele deja crescute, nu și pentru semințe sau puieți, pentru că aceste substanțe le pot face rău plantelor tinere. Un alt aspect important, pe care ar fi bine să-l omitem: nu trebuie să aplicăm îngrășământ în perioadele ploioase, pentru că apa va dilua substanțele folosite și atunci fertilizarea nu va avea efect.

Totodată, atunci când aplicăm îngrășăminte trebuie să ținem cont nu doar de plante, ci și de produsul folosit.

Fertilizarea cu azot

Dacă folosim un îngrășământ pe bază de azot, trebuie să avem mare grijă, pentru că această substanță se poate pierde foarte repede în sol, fără să mai aibă efectul dorit asupra plantelor. Astfel, dacă produsul nu este aplicat corect, la momentul potrivit, pierderea poate fi de până la 50-60%. 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/healthy-vegetables-hand-gardening-9301/

De aceea, trebuie să folosim acest îngrășământ chiar atunci când planta începe să crească, pentru că dacă îl utilizăm prea devreme, nu va mai avea efect. O soluție practică este aplicarea azotului în mai multe etape: o primă aplicare înainte de plantare și o a doua aplicare în perioada de creștere a plantei. În acest fel, putem reduce cantitatea de azot care se pierde în sol și vom eficientiza aplicarea îngrășământului.

Fertilizarea cu fosfor

Fosforul este o substanță care se deplasează foarte încet în sol, de aceea trebuie să-l aplicăm cât mai aproape de rădăcinile plantelor pe care vrem să le fertilizăm. Din păcate, și efectul acestui îngrășământ se poate reduce foarte mult în caz de ploaie, irigații sau erodare a solului. Se va pierde o cantitate mare de îngrășământ dacă nu îl aplicăm la momentul potrivit, ținând cont și de condițiile atmosferice. Problema este că o mare parte din fosfor rămâne fixat în stratul superior al solului, care va fi spălat în caz de ploaie sau erodat.

Acestea sunt cele mai importante reguli de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să aplicăm corect și eficient îngrășăminte pentru culturile noastre. Dincolo de aceste recomandări, este esențial să citim cu mare atenție eticheta produsului ales, pentru că vom găsi acolo sfaturi practice și instrucțiuni clare de aplicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *