Ce tip de sistem de irigații folosești în grădină? Leave a comment

Dacă ai o grădină și timpul nu-ți permite să o uzi periodic, este important să optezi pentru un sistem de irigații care să îi asigure grădinii tale irigarea necesară. O grădină îmbelșugată necesită îngrijire corespunzătoare. Pentru a crește și a da rod, plantele au nevoie să fie udate corespunzător, aici fiind esențial să ții cont de cantitatea de apă necesară, precum și de momentul în care uzi grădina.

În special în lunile caniculare, este esențial să te asiguri că le oferi plantelor din grădina ta necesarul de apă. Este important, de asemenea, să știi care este necesarul de apă al plantelor, întrucât fiecare tip de plantă necesită o anumită cantitate de apă și o anumită frecvență a irigării, lucruri care țin cont și de locul pe care planta îl ocupă în grădină și de expunerea ei la soare.

Recomandări privind irigarea

 1. Udarea plantelor trebuie să se realizeze cu apă aflată la o temperatură cât mai apropiată de cea a aerului și a solului.
 2. Momentele prielnice pentru udarea grădinii sunt primele ore ale dimineții și seara, după apusul soarelui.
 3. În zilele caniculare, irigarea grădinii seara favorizează apariția ciupercilor.
 4. Irigarea în timpul zilei poate duce la arderea frunzelor plantelor.
 5. Nu se recomandă irigarea când afară este foarte cald sau bate vântul, deoarece acești factori determină evaporarea apei înainte ca aceasta să se infiltreze în sol.
 6. Este recomandat ca pentru udatul grădinii să se utilizeze apă adusă la suprafață din pânza freatică sau apă de ploaie adunată în rezervoare speciale și lăsată la decantat.
 7. Necesarul de apă al plantelor crește în raport cu temperaturile.

Ce tip de sistem de irigații alegi pentru grădina ta?

Atunci când alegi un sistem de irigații, este important să ții cont de mai mulți factori, dintre care:

 • tipul de cultură
 • necesarul de apă
 • tipul solului
 • localizarea sursei de apă
 • sursa de energie
 • disponibilitățile financiare privind achiziționarea, funcționarea și întreținerea unui sistem de irigații

Există diverse tipuri de sisteme de irigații, unele fiind automatizate și moderne, pentru a facilita procesul de irigare. Dintre cele mai populare sisteme de irigații fac parte:

1. Sistemul de irigare prin picurare. Acest sistem vizează direct rădăcinile plantelor. Livrează apa foarte încet direct către rădăcini, prin picurare. Cu acest sistem de irigații, vei folosi mai puțină apă și vei asigura o umiditate constantă solului.

2. Sistemul de irigare prin aspersie. Acest sistem tinde să imite precipitația. Distribuie apa prin țevi, apoi o pulverizează pe întreaga suprafață a solului. Este un sistem de irigații ideal pentru suprafețe mici, dar și pentru suprafețe mari. În cazul unei suprafețe mari, poți monta mai multe capete de pulverizare, astfel încât să acoperi întreaga suprafață. Există aspersoare nerotative și rotative. Cele nerotative au o suprafață de acoperire mai mică decât cele rotative.

Tu ce sistem de irigații folosești pentru grădină?

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *