Plante care se cultivă în ianuarie în grădină și seră

Plante care se cultivă în ianuarie în grădină și seră Leave a comment

Luna ianuarie începe cu diverse lucrări în calendarul agricultorilor. Contrar a ceea ce ar putea crede multă lume, luna ianuarie joacă un rol esențial pentru agricultori, în special pentru micii fermieri, deoarece este perioada în care se pregătește calendarul culturilor, se cumpără semințele, îngrășămintele și se realizează schița pentru plantarea legumelor. Așadar, dacă ai o suprafață mică de teren pe care îți dorești să o valorifici, acum este momentul ideal pentru a începe plantarea diverselor culturi. În continuare, îți vom prezenta care sunt principalele plante care se cultivă în ianuarie, atât în grădină, cât și în seră sau solar.

Plante care se cultivă în ianuarie în grădină

Plantele care se cultivă în ianuarie sunt cele care vor fi culese și consumate în perioada primăverii. Iată care plante se cultivă în ianuarie în grădină.

Morcovul

Perioada recomandată pentru plantarea morcovului este sfârșitul lunii ianuarie, după ce a trecut înghețul și pământul este ușor de săpat și de greblat. Pentru plantarea morcovului, se delimitează rânduri drepte, la o distanță de 15-20 cm, și se sapă șănțulețe de 3 cm adâncime. Semințele se adaugă în aceste șănțulețe la o distanță de 2-3 cm una de alta. Pentru a se dezvolta rapid, morcovii necesită udare la câteva zile. Morcovii au nevoie de un sol afânat și ușor, pentru a le asigura o creștere dreaptă, fără imperfecțiuni.

Varza

Majoritatea grădinarilor încep lucrările necesare pentru cultivarea verzei încă din ianuarie. Răsadurile de varză se cultivă la o distanță de 40-45 cm, apoi solul se udă la fiecare 10-12 zile, pentru a asigura dezvoltarea optimă a verzei.

Salata verde

Salata verde se cultivă spre finalul lunii ianuarie. Semințele se plantează la o distanță de 14-20 cm între ele, pentru a asigura dezvoltarea optimă.

Păstârnacul

Și păstârnacul se cultivă la finalul lunii ianuarie, la o distanță de 25 cm între rânduri. Solul este necesar să fie bine fertilizat și afânat. Pentru o dezvoltare rapidă, semințele de păstârnac se înmoaie în apă călduță pentru două sau trei zile înainte de a fi cultivate. Ulterior, acestea se introduc în pământ la o adâncime de 2 cm, iar solul se acoperă cu un strat de mraniță.

Mazărea

Mazărea se cultivă începând cu luna ianuarie doar dacă solul nu este înghețat.

Căpșunile

Căpșunile pot fi plantate în ianuarie, cu condiția ca apoi să fie acoperite cu un clopot de sticlă sau cu plastic, pentru a asigura o recoltă timpurie.

Plante care se cultivă în ianuarie în seră/solar

În sere și solarii, anul începe cu lucrări de reparații, abia apoi urmează plantarea diverselor culturi de solar și seră. Iată care sunt principalele plante care se cultivă în ianuarie în seră și solar.

Spanacul

În general, spanacul se cultivă la finalul lunii februarie, însă în seră se poate planta începând cu luna ianuarie.

Arpagicul

Luna ianuarie este momentul oportun pentru cultivarea arpagicului, deoarece le oferă bulbilor timp suficient pentru a se dezvolta corespunzător până în momentul recoltării.

Rubarba

În cazul în care îți dorești să crești rubarbă din semințe, luna ianuarie este momentul prielnic pentru a semăna rubarba. Reține că este esențial să îi asiguri căldura necesară pentru ca planta să se dezvolte rapid.

Cartofii

Și cartofii pot fi cultivați în sere și solarii în luna ianuarie. Pentru ca aceștia să germineze timpuriu, este recomandat să îi așezi pe un pervaz.

Salata verde

Unii legumicultori au deja salată verde în solar, însă cei care nu au semănat-o mai devreme, o pot face în luna ianuarie.

Tomatele și ardeiul

În cazul în care îți dorești o cultură intensivă de tomate și ardei, luna ianuarie este perfectă pentru a începe semănatul lor în sere.

Concluzie

Așadar, chiar dacă luna ianuarie este începutul anului calendaristic și o lună de iarnă, agricultorii au numeroase activități pe care să le realizeze și în această perioadă. Iar pentru a te bucura de legumele preferate cât mai timpuriu, aceasta este luna propice pentru a cultiva diverse legume în grădină, seră sau solar.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *