Pachetul standard păioase conține:
TOPSIN 500 SC
este un produs conditionat sub forma de suspensie apoasa concentrata, de culoare alba, care are actiune fungicida, de contact si sistemica, fiind absorbit de plante prin frunze si radacini, avand un foarte bun efect preventiv si curativ fata de un spectru larg de agenti fitopatogeni care provoaca boli ale plantelor, cu infectie de suprafata si sistemica.
MOD UTILIZARE:
TOPSIN 500 SC se aplica prin stropiri cu volume normale de apa, avandu-se in vedere recomandarile din tehnologiile specifice pe culturi, referitoare la fazele si momentele obligatorii pentru aplicarea tratamentelor.
Eficacitatea cea mai buna se obtine cand tratamentele se aplica preventiv, inainte de/sau la aparitia primelor simptome de boala.
Tratamentele la samanta se fac cu respectarea regulilor privind reglarea echipemantelor, agitarea continua a solutiilor preparate si evitarea supraumezirii semintelor tratate.
Cand se aplica singur se pot adauga 3-5 litri apa/2 litri produs/tona seminte.
Echipamentele de stropit trebuie sa fie prevazute cu sisteme de agitare permanenta a solutiei de stropit si bine reglate pentru asigurarea uniformitatii stropirilor. inainte de utilizarea produsului, ambalajul se agita bine, pentru omogenizarea continutului. Dupa golire, ambalajele se clatesc (de 3 ori) cu apa, care se adauga in rezervorul cu solutia de stropit.
TOPSIN 500 SC se poate aplica in amestec cu alte produse fungicide si/sau insecticide, cu exceptia celor alcaline, precum si cu fertilizanti foliari (MICROFERT–U , MICROFERT–Fer), avandu-se in vedere si recomandarile din tehnologiile specifice pe culturi privind cele mai eficiente asocieri.
Substanta activa: 500 gr/litru tiofanat metil
Timp de pauza de la efectuarea ultimului tratament si pana la recoltare trebuie sa treaca 18 zile la grau, orz, floarea-soarelui, vita de vie, mar, par si 14 zile la cires, visin, capsuni, tomate, ardei, vinete, castraveti.
Plante tratate: Grau, Orz, Floarea soarelui, Rapita, Vita de vie, Mar, Par, Cires, Visin, Capsun, Tomate, Ardei, Vinete, Castraveti, Pepene verde, Pepene galben.
Boli si Ciuperci combatute: Fainare, Rugina, Septorioza, Fuzarioza, Patarea reticulara, Arsura frunzelor, Putregaiul alb, Putregaiul cenusiu, Patarea bruna, Alternarioza, Putregaiul negru, Patarea alba, Verticilioza, Antracnoza
2. Erbicid Helmstar 20 Gr
Helmstar 75 WG este un erbicid sistemic, sulfonilureic aplicat în postemergență pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale păioase. Este absorbit prin frunze și rădăcini și este rapid translocat în întreaga plantă. Inhibă diviziunea celulară în vârfurile de creștere ale lăstarilor și rădăcinilor la buruienile sensibile. Creșterea buruienilor este oprită la câteva ore după aplicare, acestea nu se mai hrănesc, dar simptomele vizibile apar la 5-10 zile. Moartea buruienilor are loc după 15-25 zile de la aplicare.
Helmstar 75 WG are eficacitate maximă când este aplicat în perioada de creștere activă a buruienilor pe vreme caldă și umedă.
MOD DE UTILIZARE:
GRÂU
Helmstar 75WG se aplică primăvara din stadiul de 2 frunze ale culturii până la apariția frunzei stindard (între BBCH 12 și BBCH 39). Eficacitatea maximă se obține dacă buruienile cu frunza lată anuale sunt în stadiul de 2-4 frunze, iar cele perene în stadiul de rozetă.
Doza recomandată este 15-20 g/ha în funcție de momentul aplicării, gradul de infestare și faza de vegetație al buruienilor de combătut. Astfel, dacă buruienile sensibile au depășit stadiul de 2-4 frunze, sau spectrul de buruieni constă din specii mediu sensibile, se va aplica 20 g/ha.
Pentru combaterea buruienilor sensibile în stadiul optim, se recomandă doză de 15g/ha.
ORZ
Doza recomandată: 10-15 g/ha.
Pentru combaterea buruienilor sensibile se aplică 10 g/ha.
În caz de vreme secetoasă, în cazul buruienilor dificil de combătut, la infestare puternică cu pălămidă sau cu samulastră de floarea soarelui se recomandă aplicarea unei doze de 15 g/ha.
Atât la grâu cât și la orz, pentru o mai bună combatere a turiței, se poate amesteca în rezervor 15-20 g/ha Helmstar 75WG produse, care au ca și substanță activă fluroxipir, 0,3-0,4 l/ha produs comercial. Pentru a crește eficacitatea produsului pe dicotilele perene, se poate amesteca Helmstar 75WG cu bromoxinil sau 2,4 D, la 2/3 din doza normală.
Pentru combaterea buruienilor graminee, Helmstar 75WG se poate amesteca în rezervorul mașinii cu graminicide omologate la doza lor întreagă.
Este foarte importantă acoperirea integrală a foliajului cu soluția de stropit, de aceea în cazul în care buruienile au frunzele ceroase sau erbicidarea se face pe vreme secetoasă se recomandă folosirea unui surfactant.
Volumul de soluție la aplicarea terestră este între 200-400 l/ha;
Se aplică maxim 1 tratament pe an, nu mai târziu de apariția frunzei stindard.
SPECTRUL BURUIENILOR COMBĂTUTE (Lista parțială)
Specii sensibile
Știr – Amaranthus retroflexus, Neghină – Agrostema githago, Rocoină – Stelaria media, Mușețel sălbatic – Matricaria spp, Lungurică – Galeopsis tetrahit, Iarba grasă – Portulaca oleracea, Ridichea sălbatică – Raphanus raphanistrum, Muștar sălbatic – Sinapis arvensis, Traista ciobanului – Capsella bursa pastoris, Loboda sălbatică – Atriplex patula, Spanac sălbatic – Chenopodium album, Zârnă – Solanum nigrum, Mărgelușă – Lithospermum arvense, Hrișcă – Polygonum convolvulus, Macul sălbatic – Papaver rhoeas, Măcriș – Rumex spp, Punguliță – Thlaspi arvense, Măzăriche – Vicia spp, Păpădie – Taraxacum officinale, Troscot – Polygonum aviculare, Pălămidă – Cirsium arvense, Susai – Sonchus spp, Piciorul cocoșului – Rananculus arvensis
Buruieni mediu combătute
Albăstriță – Centaurea cyanus, Turiță lipicioasă – Galium aparine, Trei frați pătrați – Viola arvensis, Spălăcioasă – Senecio vulgaris
Buruieni rezistente
Fumăriță – Fumaria officinalis, Volbură – Convolvulus arvensis
COMPATIBILITATE
HELMSTAR 75WG poate fi amestecat cu alte erbicide și cu majoritatea fungicidelor, insecticidelor și
îngrășămintelor foliare, cu excepția celor cu reacție puternic alcalină sau acidă.
3. Foliar Bionat Plus
Elemente nutritive secundare: Magneziu (Mg)-0.47%, Sulf (S)-1.3%, Calciu (Ca)-0.05%.
Caracteristici:
Se aplică prin pulverizare pe aparatul foliar al plantelor. Odată pătruns în sucul celular al frunzelor determină o intensificare a procesului de nutritie grăbind sinteza clorofilei și echilibrează metabolismul plantei.
Biostimulatorul din conținutul îngrășământului migrează și spre sistemul radicular determinând o creștere a masei acesteia și o creștere a numărului de perisori absorbanți. Sporind puterea de extracție a elementelor nutritive din soluția solului, crește astfel rezistența plantelor la perioadele secetoase.
Un rol important îl deține elementul chimic Sulf (S)-1.3% prezent în compoziția îngrășământului acesta fiind responsabil în sinteza proteinelor determinând sporuri importante de producție la rapiță pentru ulei, dar și la cultura grâului de toamnă o creștere în gluten cu 2-3%.
Prezența Zincului (Zn)-0.11% influențează pozitiv cultura porumbului boabe sau furaje, această plantă fiind mare consumatoare de zinc. Bionat Plus influențează pozitiv legarea și creșterea numărului de bulbi și tuberculi. Prin accelerarea și echilibrarea metabolismului plantele tratate devin mult mai rezistente la boli foliare, numărul tratamentelor efectuate împotriva acestora putând să scadă.
Mod de administrare:
Se poate administra atât cu mijloace terestre avute în dotare, cât și aerian cu avionul sau elicopterul.
În micile gospodării se poate aplica cu pulverizatoare de mână sau pompe manuale.
La efectuarea tratamentului se va urmări ca plantele să nu fie umezite de rouă sau precipitații, temperaturile să fie în câmp de peste 17º C, cu tendințe de creștere, vânt slab, de asemenea timp de 4-6 ore de la terminarea tratamentului sa nu fie precipitații.
– Administrare la sămânță: la pregatirea semințelor pentru semanat se administrează 100 ml Bionat Plus diluat în 3-6 l apă/normă de sămânță/ha.
– Administrare la flori: se administrează prin stropiri în intervale de 7-10 zile, în concentrație de 0.2-0.5%. Pentru prospețime, la florile tăiate se va adaugă in apă din vază 2 ml/l.
– Administrare la răsaduri de legume, tutun și flori: în primele faze de vegetație se pulverizează pe frunze în concentrație de 0.2% (2 ml/1 l apă), 1-2 stropiri, la răsaduri de peste 2 săptămâni se pulverizează pe frunze în concentrație de 0.5% (5 ml/1 l apă).
Compatibilitate: Bionat Plus este compatibil cu majoritatea erbicidelor și insecto-fungicidelor folosite în practica de producție. Fermierul este obligat să testeze la nivel micro combinația pe care o dorește să o aplice.