Făinarea la măr: De ce apare și cum se tratează?

Făinarea la măr: De ce apare și cum se tratează? Leave a comment

Ce cauzează făinarea la măr?

Făinarea este o boală periculoasă, care poate afecta grav recolta, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Este provocată de ciuperca Podosphaera leucotricha. Făinarea mărului afectează în special soiurile sensibile, cum este Jonathan. Făinarea la măr apare în special în regiunile calde și uscate și supraviețuiește pe plante peste iarnă, în mugurii infestați și în lăstarii pe care îi atacă.

Această ciupercă iernează sub formă de miceliu de rezistență în solzii care acoperă mugurii, precum și pe lăstarii pe care îi atacă. Se formează un miceliu septat și incolor, care apoi se poate fixa, cu ajutorul apresoriilor, pe organele verzi ale mărului, cum ar fi frunzele și florile.

Făinarea la măr se poate manifesta pe întreaga perioadă de vegetație, până la căderea frunzelor. Poate apărea din cauza temperaturilor ridicate, întrucât sporii germinează la temperaturi de 20-22 grade Celsius. De asemenea, umiditatea ridicată este un factor care cauzează această boală, deoarece această ciupercă se dezvoltă în condiții de umiditate de peste 80%. În schimb, ploaia este un factor care poate inhiba dezvoltarea ciupercii care provoacă făinarea la măr, deoarece aceasta nu are nevoie de apă pentru sporulare.

Ciuperca se dezvoltă pe suprafața frunzei și infectează în special frunzele noi și tinere, de 3-6 zile, deoarece acestea sunt sensibile. După înflorit, boala se dezvoltă rapid, având o perioadă scurtă de incubare, de doar 3-5 zile. În plus, produce mai multe generații într-un timp scurt.

Cum se răspândește făinarea la măr?

Făinarea la măr se răspândește prin intermediul conidiilor, care apar la suprafața organelor atacate. Vântul poartă conidiile spre restul plantației de măr, ceea ce determină răspândirea infecției.

Identificarea făinării la măr: care sunt primele simptome?

În general, făinarea atacă frunzele pomilor și ale lăstarilor tineri, precum și florile sau fructele tinere. După atac, aceste organe sunt acoperite cu o pulbere albicioasă, care are aspect făinos. Ulterior, această pulbere își schimbă culoarea, devenind verde-cenușie. Această pulbere reprezintă miceliul ciupercii și poate cauza răspândirea rapidă a bolii.

Atacul făinării are anumite semne și simptome care se manifestă pe organele afectate. Iată care sunt acestea:

  • Pe frunze, atacul se observă atunci când frunzele încep să își îndoaie vârfurile și marginile înspre partea superioară. Acestea au un aspect rulat, se usucă timpuriu și apoi cad.
  • Lăstarii, odată ce sunt afectați, dobândesc o culoare maronie. Vârfurile lor se îndoaie și au aspectul unui cârlig.
  • Florile atacate de făinare se deformează și se usucă.
  • Fructele sunt atacate de boală doar atunci când infecția este puternică și numai în cazul în care soiul de măr este unul sensibil. Acestea nu mai cresc, ci în schimb încep să cadă din pom.

Cum și cu ce se tratează făinarea la măr?

Agentul patogen al făinării la măr se răspândește cu ușurință și există riscul să afecteze semnificativ recolta. Din acest motiv, este esențial să se combată eficient boala, iar acest lucru se poate face doar prin aplicarea unui tratament corespunzător.

Există și anumite măsuri agrotehnice care ajută la reducerea presiunii bolii, însă este important de reținut faptul că acestea nu o combat. Aceste măsuri implică igienizarea plantației, tăind mugurii infectați primăvara sau vara devreme, precum și tăierea corectă, executată iarna pentru un pom deschis.

Fungicide recomandate pentru tratarea făinării la măr

Întrucât făinarea la măr este o boală care poate provoca pierderi enorme la producția de fructe, este esențial să combați această boală cu fungicidele potrivite. În continuare, îți prezentăm cele mai eficiente fungicide pentru a trata făinarea la măr.

Fungicid Dagonis

Fungicidul Dagonis are rol preventiv și curativ. Acesta combină proprietățile a două substanțe active, fluxapiroxad și difenoconazol. Aceste două substanțe active sunt complementare, iar combinația lor asigură un control de lungă durată pentru un spectru larg de boli, printre care se numără și făinarea la măr. Acest fungicid este omologat pentru combaterea făinării la măr, iar doza recomandată este de 0.72 l/ha.

Fungicid Sercadis

Fungicidul Sercadis este un fungicid cu excelente proprietăți preventive și curative. Conține substanța activă fluxapiroxad, care asigură un control ridicat și are o puternică activitate intrinsecă. Face parte din grupa fungicidelor cunoscute ca SDHI, inhibitori ai succinat dehidrogenazei. Acționează la nivel molecular, inhibând puternic germinarea sporilor, elongarea tubului germinativ, creșterea miceliului și sporularea, adică toate stadiile principale ale creșterii și reproducerii ciupercii în dezvoltarea bolilor. Oferă protecție de lungă durată și eficacitate excelentă în combaterea făinării.

Acest fungicid are o performanță susținută în condiții climatice dificile și o selectivitate ridicată față de cultură. Se usucă rapid după aplicare și are o bună rezistență la spălare. Se aplică pentru a preveni afectarea culturii de măr de către făinare. Se pot aplica maximum trei tratamente, la un interval de cel puțin șapte zile între tratamente. Timpul de pauză necesar este de 35 de zile. Se aplică în volum de 500-1500 l/ha.

Fungicid Topas 100 EC

Fungicid Topas 100 EC 250ml | Plantmaster.ro

Fungicidul Topas 100 EC este un fungicid sistemic local translaminar în frunze. Acesta este absorbit rapid de toate părțile verzi ale plantelor active, în special de frunzele atinse de soluție. Conține substanța activă penconazol 100 g/l. Acest fungicid oprește dezvoltarea bolilor prin interferarea în procesul de biosinteză a sterolilor din membranele celulare. Modul său de acțiune permite utilizarea curativă, însă este recomandat să se aplice pentru a preveni evitarea pagubelor și infestării ireversibile a culturii. Pentru a combate făinarea la măr, se recomandă aplicarea în doză de 0.02% (0,3 l/ha).

Fungicid Score 250 EC

Fungicid Score 250EC 250ml | Plantmaster.ro

Fungicidul Score 250 EC este un fungicid sistemic cu acțiune rapidă și efect de lungă durată. Se recomandă utilizarea acestui fungicid alternativ cu alte produse din alte grupuri chimice. Se utilizează în special preventiv, pentru a evita infestarea ireversibilă și eradicarea bolii din cultură. Acest fungicid blochează dezvoltarea miceliului în țesutul vegetal și inhibă sporularea. Este difuzat rapid în părțile aeriene ale plantei, prin acțiunea sa sistemică. Se recomandă aplicarea a maximum patru tratamente pe sezon, preventiv, de la scuturarea petalelor până la creșterea fructelor, în doză de 0.015%, 0,225 l/ha.

Fungicid Thiovit Jet 80 WG

Fungicid Thiovit Jet 80 WG 1kg | Plantmaster.ro

Fungicidul Jet 80 WG este un fungicid de contact cu acțiune multiplă în combaterea făinării și a unui efect secundar împotriva acarienilor. Se aplică în prima perioadă de vegetație și nu se aplică după ce fructele au început să schimbe culoarea. Doza recomandată este de 4,5 kg/ha.

Cum poate fi prevenită făinarea la măr?

Pot fi luate anumite măsuri pentru a preveni apariția bolii. Iată care sunt acestea:

  • Se elimină în permanență lăstarii infectați.
  • Pomii se taie în fiecare an, iar ramurile tăiate se ard.
  • Se taie cu foarfeca ramurile puternic infestate, apoi acestea se introduc într-o pungă și se ard sau se îngroapă adânc.
  • Se folosesc îngrășăminte potrivite pentru a fertiliza plantația de măr.
  • Se cultivă soiuri de măr rezistente, care au o toleranță crescută la făinare.

Concluzie

Făinarea la măr este o boală care poate afecta serios producția. Din acest motiv, este important să se urmeze câteva recomandări privind prevenirea și combaterea bolii. Odată ce boala a început să atace mărul, este esențial să se utilizeze fungicidele corespunzătoare, pentru a combate boala și a împiedica răspândirea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *