Tot ce trebuie să știi despre cultura vișinului Leave a comment

Vișinul este un pom fructifer înrudit cu cireșul. Fructele sale au un gust acru-dulce. Pomul are frunze lucioase, dințate pe margine, iar florile sale sunt albe. Vișinele au beneficii asupra organismului uman, întrucât reglează echilibrul acido-bazic, îmbunătățesc compoziția sângelui, ameliorează bolile hepatice, renale și cardiovasculare. Vișinele conțin zaharuri, acizi organici, proteine, pectine, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, vitamine și caroten. Dacă îți dorești să ai vișini în livada ta, este esențial să te informezi și să cunoști toate lucrurile esențiale despre cultura vișinului. Astfel, te vei bucura de fructe delicioase și sănătoase, din propria livadă.

Cultura vișinului – Cum se plantează vișinul

Înainte de a înființa o cultură de vișin este esențial să știi care sunt principalele cerințe ale vișinului și cum se plantează vișinul. În continuare, îți vom oferi toate aceste informații.

Particularități de creștere și fructificare a vișinului

Vișinul are un sistem radicular slab dezvoltat. Majoritatea rădăcinilor explorează solul până la adâncimea de 40 cm. Partea aeriană a pomului are vigoare mică spre medie. Spre deosebire de cireș, ritmul de creștere este mai mic la vișin. Vișinul înflorește după cireș, iar polenizarea diferă. Pentru ca polenizarea să se desfășoare normal, este necesar să se planteze cel puțin trei soiuri diferite de vișin în livadă. Vișinul intră pe rod la 2-3 ani de la plantare. Longevitatea plantațiilor de vișin este de 20-30 de ani și diferă în funcție de soi.

Ce cerințe de climă și sol are cultura vișinului?

Vișinul nu are pretenții în ceea ce privește temperatura. Cultura vișinului poate fi înființată în toate zonele geografice ale țării. Vișinul este o specie care rezistă foarte bine la iernare. În perioada de repaus vegetativ, vișinul rezistă la temperaturi de până la -30 grade Celsius. În faza de umflare a mugurilor, aceștia rezistă la temperaturi de până la -12 grade Celsius, iar florile de vișin rezistă la temperaturi de până la -2 grade Celsius.

În ceea ce privește precipitațiile, vișinul are producții bune în zonele unde cad anual 500-700 mm precipitații. Vișinul este extrem de sensibil la excesul de umiditate din sol, întrucât umiditatea provoacă asfixierea rădăcinilor.

Vișinul are cerințe reduse față de lumină. Astfel, cultura vișinului este ideală pentru a valorifica versanții cu expoziție nord-estică sau nord-vestică.

Privitor la soluri, vișinul nu suportă solurile grele și compacte. În schimb, valorifică solurile subțiri și ușor erodate.

Pregătirea terenului pentru cultura vișinului

Este important să alegi cu grijă terenul unde vei înființa o cultură de vișin, deoarece vișinul nu suportă stagnarea apei. Este recomandat ca parcela pe care vei înființa cultura de vișin să aibă expoziție sudică, iar terenul să fie bine nivelat. Terenul trebuie lucrat conform regulilor generale. În cazul în care înființezi plantația de vișin pe un teren care a fost utilizat ca livadă, terenul trebuie pregătit cu 1-2 ani înainte. Pentru a reface structura solului și a elimina focarele de infecție, poți cultiva leguminoase perene pe teren. În cazul în care parcela este puternic infestată cu buruieni, poți utiliza erbicide totale precum Roundup Classic.

Terenul trebuie fertilizat cu 20-30 t/ha gunoi de grajd. Este recomandat să se efectueze desfundarea terenului, la 60 cm, pentru a ajuta rădăcinile pomilor să se dezvolte ușor. Dacă nu ai posibilitatea de a efectua această lucrare, este recomandat să sapi manual. Adună și elimină din parcelă toate corpurile străine, pentru a nu împiedica realizarea lucrărilor de întreținere. Poți realiza pichetarea terenului, pentru a obține o plantare de precizie.

Plantarea vișinilor

Perioada optimă pentru plantarea vișinilor este toamna. Aceasta este perioada în care pomul este în repaus vegetativ și suportă cel mai bine transplantarea. Pentru a asigura polenizarea, este necesar să plantezi cel puțin trei soiuri diferite de vișin în livadă, în rânduri alterne. Ținând cont de forma sa de arbustoid, este recomandat ca în cultura vișinului să respecte plantarea cu 4 metri distanță între rânduri și 3 metri distanță între pomii de pe rând.

Înainte de a planta vișinul, este necesar să se realizeze o serie de operațiuni care favorizează prinderea puieților. Acestea includ fasonarea și mulcirea rădăcinilor. Operațiunea de fasonare se execută cu scopul de a înlătura porțiunile vătămate și de a netezi rănile de pe rădăcină. Se îndepărtează complet rădăcinile moarte, iar cele vii se scurtează cu 7-8 cm. Scopul acestei operațiuni este să se mențină un sistem radicular cât mai sănătos. Fasonarea se realizează doar dacă puietul a fost scos recent din sol.

După fasonare, se realizează mocirlirea rădăcinilor. Această operațiune reprezintă introducerea rădăcinii într-un amestec format din pământ galben, gunoi de grajd proaspăt și apă. Stratul de mocirlă are rolul de a asigura o mai bună umiditate în jurul sistemului radicular. Această mocirlă trebuie să aibă consistența smântânii.

Plantarea începe cu săparea gropii. Dimensiunea gropii este esențială, întrucât influențează prinderea puieților. Dacă groapa este prea mică, sistemul radicular se dezvoltă greu. Dimensiunile gropii sunt influențate de gradul de afânare al solului. În cazul în care terenul nu a fost lucrat, groapa se sapă cu 2-3 luni înainte și trebuie să măsoare 100x100x80 cm. În cazul în care au fost realizate lucrările corespunzătoare pentru teren, groapa se sapă cu 1-2 zile înainte, sau chiar în ziua plantării și va măsura 50x50x50 cm.

Pământul scos din partea superioară a gropii se amestecă cu gunoi de grajd și se introduce la baza gropii. Se introduce puietul în groapă în așa fel încât rădăcina lui să stea pe stratul fertil de la bază. După ce s-au acoperit rădăcinile cu 10 cm de sol, se execută prima tasare a solului. Este important ca la plantare să se realizeze un contact strâns între rădăcini și sol. Punctul de altoire al pomului trebuie să fie la 3 cm deasupra solului și orientat spre nord. După ce se plantează vișinii, solul din jurul pomilor se udă bine și se introduce un tutore lângă puiet, pentru a-l ajuta să crească drept. Puietul de vișin se poate înveli cu materiale de protecție împotriva rozătoarelor.

Soiuri de vișin

Există numeroase soiuri de vișin și, după cum am menționat, este recomandat să alegi minimum trei soiuri diferite pentru livada ta. Iată care sunt cele mai populare soiuri de vișin cultivate în România:

 • Ilva. Un soi originar din România, cu vigoare submijlocie și coroană semiglobuloasă. Este un soi semiprecoce, autofertil, productiv, cu fructe mijlocii, sferice, roșu-lucioase și pulpă colorată, suculentă și acidulată.
 • Northstar. Este un soi originar din SUA, cu vigoare mică și coroană globuloasă. Este un soi precoce, productiv, cu fruct mijlociu spre mare, sferic, ușor alungit, vișiniu-închis și cu pulpă intens colorată și gust astringent.
 • Mocănești. Este un soi originar din România. Are vigoare mijlocie spre mare, coroană piramidală și fructificare predominantă pe ramuri scurte și mijlocii. Este un soi foarte productiv, semiprecoce, bun polenizator, cu fruct mijlociu, sferic și sferic-turtit, roșu-cărămiziu, cu pulpă roșie și gust plăcut.
 • Schatenmorelle. Este un soi originar din Germania, cu vigoare mică-mijlocie, coroană sferic-turtită și fructificare preponderentă pe ramuri mijlocii. Este un soi autofertil, foarte productiv, cu fruct mijlociu, ovosferic sau larg cordiform, vușiniu-închis spre negru, cu pulpă și suc colorate.
 • De Botoșani. Este un soi originar din România, cu vigoare medie, coroană globuloasă și fructificare preponderentă pe buchete de mai. Are fructul mijlociu spre mare, turtit la bază, roșu-vișiniu, lucios, cu pulpă roșie-vișinie, suculentă, mediu consistentă, cu suc colorat.

Forme de coroană la vișin

După ce pomii au fost plantați, este timpul să se proiecteze forma de coroană pe care o dorești pentru plantația respectivă. Dacă pomii plantați au ramuri anticipate pe trunchi la 60-80 cm de sol, acestea nu trebuie tăiate, ci doar rărite, în cazul în care sunt mai mult de 6-7 ramuri. În cazul în care pomii nu au ramuri anticipate, varga se scurtează la 80 cm de la sol. Ramurile care vor forma coroana sunt cele crescute pe porțiunea de 60-80 cm de la sol. Există diverse forme de coroană cunoscute, iar cele recomandate pentru plantațiile unde se utilizează portaltoi mai viguroși sunt piramida etajată, piramida mixtă sau vasul ameliorat. La plantațiile cu portaltoi de vigoare mai mică este recomandat să se opteze pentru coroana tufă-vas sau fusul.

Piramida etajată

Modul acesta de formare al coroanei este același cu cel de la cireș, diferențele constând în talia pomilor și distanțele dintre etaje.

 • Trunchi de 70-80 cm
 • Ax puternic pe care se inserează 3-4 etaje cu o distanță de 70 cm între ele
 • Fiecare etaj este format din 3-4 șarpante dispuse în spirală în jurul axului, formând unghiuri de divergență de 90°-120°, înclinate la 50°-55° și cu o distanță de 9-12 cm între ele.
 • Fiecare șarpantă are 3-4 subșarpante, dispuse bilateral altern, cu o distanță de 50-70 cm între ele.
 • După consolidarea ultimului etaj, axul se suprimă, pentru a limita înălțimea la 3.5-4 m.

La vișin se poate utiliza și coroana de tip piramidă mixtă, care are primul etaj de ramuri la același nivel, urmate de ramuri de schelet dispuse altern pe axul pomului.

Piramida neetajată

Acest stil de coroană este mai greu de realizat la specia vișin, deoarece aproape toate soiurile au tendința naturală de a crește în etaje.

Vasul ameliorat

Caracteristicile și modul de formare al acestui stil de coroană sunt asemănătoare cu acelea de la prun, însă este de luat în considerare faptul că vișinul se ramifică mai abundent decât prunul, astfel că sunt necesare mai multe răriri în coroană, pe fiecare șarpantă.

Coroana fus

Caracteristicile și principiile de formare și întreținere sunt similare cu cele de la cireș. Coroana fus poate fi folosită în plantațiile intensive de vișin altoit pe portaltoi mai puțin viguroși.

Cum se întreține cultura vișinului și ce tratamente se folosesc

Întrucât în țara noastră se poate instala seceta pe timpul primăverii, puieții plantați toamna sunt sensibili în acest sezon și necesită udare periodică. Pentru a menține umiditatea, este necesar ca solul din jurul puieților să fie săpat superficial și să fie acoperit cu gunoi păios. Pentru a crește activitatea microbiologică din jurul rădăcinilor, este important stratul de mulci. Încă din primul an de vegetație se execută tăieri.

Tăierile la cultura vișinului

În primul an, primăvara, pomul trebuie scurtat la înălțimea de 80 cm deasupra unui mugure de rod orientat spre exterior. După ce pornește vegetația, se suprimă toți mugurii și lăstarii din zona trunchiului până la înălțimea de 50 cm.

Vara se aleg 3-4 lăstari dispuși uniform pe pom. Aceștia vor forma viitoarea coroană. În primăvara celui de-al doilea an se aleg definit lăstarii principali. Dacă sunt mai lungi de 60 cm, se scurtează pentru a avea toți aceeași lungime. Lăstarul care prelungește axul principal se scurtează pentru a fi cu 25 cm mai sus decât lăstarii principali. În timpul verii se elimină toți lăstarii care sunt lacomi și cei care cresc pe partea superioară a ramurilor principale.

În cel de-al treilea an de vegetație, ramura de prelungire a axului principal trebuie scurtată deasupra unui mugure lateral, pentru ramificare. Alege un lăstar pentru formarea celui de-al doilea etaj al coroanei. Cel de-al doilea etaj trebuie să fie la 60-70 cm deasupra primului etaj al coroanei. Se elimină lăstarii care cresc pe partea superioară a ramurilor.

În cel de-al patrulea an se alege un lăstar pentru formarea celui de-al treilea etaj al coroanei, lăstar care să fie la 30 cm deasupra celui de-al doilea etaj. Elimină toți lăstarii lacomi, concurenți sau cei care sunt orientați în interiorul coroanei. Jumătate dintre ramurile anuale se scurtează la 4-5 muguri.

În anii următori, tăierile au rolul de a limita înălțimea pomului, de a menține echilibrul între creștere și fructificare. Se elimină ramurile bătrâne, în vârstă de 4-5 ani, cele bolnave și cele care cresc în interiorul coroanei.

Tăierile în verde și alte operațiuni la cultura vișinului

La cultura vișinului se pot executa tăierile în verde. Acestea sunt suportate mai ușor de pom decât tăierile făcute în faza de repaus vegetativ. Se elimină ramurile rupte, uscate sau bolnave, precum și lăstarii lacomi. Tăierile se efectuează de la o ramificație sau în apropierea unui mugure. Prin această acțiune, se întinerește coroana. De asemenea, se înlătură ramurile care se intersectează sau se umbresc reciproc. Să ciupesc lăstarii tineri, pentru a stimula diferențierea mugurilor de rod și ramificarea lăstarilor. Este important ca toate tăierile să se execute oblig, pentru a facilita scurgerea apei ușor de pe răni. Leziunile mai mari de 2 cm trebuie acoperite cu mastic.

Pentru stimularea producției sau grăbirea intrării pe rod, se pot realiza următoarele operațiuni:

 • Incizia transversală presupune întreruperea vaselor liberiene printr-o tăietură fină cu o lamă ascuțită. Tăietura trebuie făcută deasupra unui mugure.
 • Incizia longitudinală presupune o tăietură fină executată pe lungimea trunchiului. Ajută la creșterea în grosime a trunchiului.
 • Torsionarea presupune răsucirea unei ramuri sau a unor lăstari, pentru a stimula fructificarea.
 • Frângerea ramurilor se practică în cazul ramurilor care au o orientare nepotrivită.
 • Dresarea ramurilor reprezintă schimbarea poziției naturale a ramurilor, în sensul apropierii de verticală. Ajută la creșterea și fortificarea ramurii.
 • Înclinarea ramurilor presupune schimbarea poziției ramurilor, în sensul apropierii de orizontală. Are ca scop creșterea mugurilor de rod pe ramura respectivă și aerisirea coroanei.
 • Arcuirea ramurilor determină creșterea vegetativă a ramurii și garnisirea ei. Presupune o schimbare de poziție prin care partea bazală rămâne ascendentă, iar partea terminală este înclinată sub orizontală.

Erbicidarea la cultura vișinului

Terenul pe care ai înființat cultura vișinului se poate erbicida, însă numai după 2-3 ani de la plantare.

Irigarea culturii de vișin

Irigarea culturii de vișin este necesară în zonele cu deficit de precipitații, pentru a asigura o bună dezvoltare a pomilor, precum și producții mare. Momentele cele mai importante în care apa este esențială pentru vișin sunt: faza de diferențiere a mugurilor, faza de înflorire și faza de creștere a fructelor. Este recomandată irigarea la nevoie, pentru a asigura umiditate constantă în sol. Cele mai bune rezultate se obțin prin udarea pe brazde și prin picurare, întrucât acestea reduc apariția bolilor foliare. Se recomandă utilizarea a 400 metri cubi/ha/udare.

Cultura vișinului – concluzii

Dacă îți dorești să înființezi o cultură de vișini, este important să ții cont de principalele reguli care să te ajute să obții o livadă sănătoasă și o producție mare și sănătoasă. Ține cont de informațiile pe care le-ai descoperit, pentru a înființa o cultură de vișini așa cum îți dorești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *