Combaterea buruienilor. Care sunt cele mai eficiente metode? 1

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/agriculture-backyard-blur-close-up-296230/

Dacă nu ai încă suficientă experiență cu grădinăritul, buruienile din curte pot fi o adevărată pacoste. Din fericire, există câteva metode foarte eficiente și ușor de aplicat, care te vor scăpa de buruieni. În acest fel, vei putea să te bucuri în liniște de frumusețea unei grădini perfect îngrijite. Îți prezentăm în acest articol 6 trucuri prin care poți elimina rapid enervantele buruieni care strică aspectul grădinii tale.

1. Elimină riscul înmulțirii buruienilor

Chiar dacă în grădina ta nu sunt foarte multe buruieni, în sol sunt cu siguranță multe semințe care abia așteaptă să germineze. De aceea, trebuie să ai grijă atunci când sapi în pământ, ca nu cumva să transporți fără să vrei aceste semințe spre suprafață, dându-le astfel posibilitatea să răsară. 

Ar fi bine să sapi grădina cât mai rar, doar atunci când este nevoie, iar când vrei să scapi de buruieni, folosește un cuțit pentru a le secționa rădăcinile, nu le smulge. Dacă le smulgi, semințele aflate la mare adâncime în sol vor fi trase spre suprafață, unde vor avea mai multă lumină și vor germina.

2. Folosește mulci

Mulciul ajută plantele din grădină să se dezvolte, pentru că menține solul rece și umed și nu permite luminii să ajungă până la semințele de buruieni care stau în sol. Cu siguranță și în grădina ta există multe semințe ajunse în sol, scăpate de păsări sau aduse de vânt, care vor germina dacă au condițiile necesare. 

Cel mai bine este să acoperi solul cu un strat de mulci organic, care poate conține inclusiv greieri sau cărăbuși, insecte care îți vor proteja grădina, pentru că se hrănesc din semințele buruienilor. Stratul de mulci ar trebui să aibă constant aproximativ 5 cm grosime, nu mai mult, pentru că altfel nu va mai permite oxigenarea solului. 

Un truc foarte simplu și eficient este să acoperi solul cu foi de ziar sau alte materiale biodegradabile și mulciul să fie pus deasupra acestui strat, care va bloca lumina. Astfel, semințele de buruieni care vor cădea vor ajunge pe acest strat, care poate fi îndepărtat foarte ușor, înainte ca plantele nedorite să apuce să-și fixeze rădăcinile în sol.

3. Alege momentul potrivit pentru tăiere

Cel mai bun moment pentru îndepărtarea buruienilor este într-o zi fără ploaie, când solul este uscat. Taie buruienile imediat sub nivelul solului, astfel părțile rămase se vor usca repede și vor muri. În zonele unde ai pus un strat de mulci peste sol, folosește un cuțit pentru a secționa rădăcinile buruienilor, apoi rearanjează stratul de mulci, astfel încât să acoperi toate spațiile rămase goale în urma operațiunii.

După ce ai îndepărtat buruienile, le poți transforma în compost, astfel încât să devină îngrășământ natural pentru grădina ta. Formează un morman și după ce ierburile tăiate încep să se descompună, pune-le într-o pungă de plastic și lasă-le în soare timp de 2-3 zile. Căldura care se va acumula în interiorul pungii va distruge orice semințe ar fi rămas.

4. Taie partea superioară

Dacă nu poți elimina complet buruienile, atunci o soluție eficientă este să le tai partea superioară. Sigur că în acest fel nu vei scăpa de ele, dar vei putea să le limitezi înmulțirea, pentru că nu vor mai face semințe.

5. Nu lăsa loc buruienilor

Buruienile nu vor avea suficientă lumină ca să răsară, dacă ai grijă să plantezi florile sau culturile dorite cât mai aproape unele de altele. În acest fel, el vor răsări primele și vor umbri solul, iar semințele de buruieni nu vor mai avea lumină suficientă ca să poată germina.

6. Udă doar plantele, nu și buruienile

Într-o perioadă secetoasă, buruienile vor muri de sete, dacă vei avea grijă să uzi numai plantele pe care le dorești în grădina ta. Pentru asta, poți folosi un sistem special de irigare prin picurare, pe care să-l montezi sub stratul de mulci și care va uda numai plantele. Această metodă reduce cu până la 70% germinarea buruienilor. Excepție fac însă buruienile care au rădăcini foarte adânci, care vor beneficia și ele de irigarea prin picurare.

Există, desigur, și alte soluții eficiente pentru a combate buruienile, pe lângă cele 6 prezentate mai sus. Spre exemplu, specialiștii recomandă să folosești cât mai des compost sau materie organică pentru îngrășarea solului, deoarece semințele de buruieni nu prea germinează în aceste condiții. 

Desigur, pentru a scăpa de buruieni poți folosi și Erbicide speciale, care distrug plantele nedorite și previn germinarea semințelor și astfel înmulțirea lor. Există și produse naturale care pot fi folosite pe post de erbicid. Printre acestea se numără melasa (poți folosi o ceașcă de melasă în 4 litri de apă) și oțetul cu o concentrație de 10%. Folosește aceste substanțe pentru a stropi buruienile și ai grijă să nu atingi și plantele pe care vrei să le protejezi.

Folosind aceste metode simple de combatere a buruienilor, vei avea cu siguranță o grădină frumoasă și perfect îngrijită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *