Îngrășământ natural și alternative Leave a comment

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-holding-wheat-1217027/

Un sol bogat în nutrienți este esențial pentru buna dezvoltare a plantelor. Deseori însă, aceștia nu sunt suficienți pentru a hrăni așa cum trebuie culturile, iar atunci trebuie să folosim îngrășăminte. Acestea pot fi naturale sau artificiale, adică substanțe chimice care fac solul să fie mult mai fertil. Ca să știi care este cel mai bun îngrășământ pentru culturile tale, trebuie să cunoști câteva informații utile despre fiecare în parte.

Îngrășămintele naturale

Există mai multe metode pentru a obține îngrășăminte naturale. Acestea sunt soluții simple, ieftine și ecologice, fiind singurele care pot fi folosite dacă vrei să ai culturi certificate bio. Prin urmare, iată ce poți folosi ca să stimulezi creșterea și dezvoltarea culturilor tale:

  • Bălegarul – este cel mai cunoscut îngrășământ natural, însă este uneori evitat din cauza mirosului neplăcut pe care îl răspândește. Poate fi folosit pentru flori, dar și pentru alte culturi. Este foarte ușor de obținut: trebuie doar să amesteci o lopată de bălegar cu o găleată de apă, apoi să lași amestecul să stea timp de 3 săptămâni înainte de utilizare. La final, bălegarul astfel obținut va fi diluat cu apă în proporție de 1:20 și aplicat pe sol. Dacă nu ai timp să prepari aceste amestec, poți răspândi bălegarul direct pe sol, printre plante.
  • Urzicile – sunt foarte bune ca îngrășământ natural, pentru că au un conținut foarte ridicat de azot. Pune un kilogram de urzici într-o găleată cu 10 litri de apă și lasă amestecul la macerat timp de 2 săptămâni. Pentru utilizare, trebuie să diluezi jumătate de litru din lichidul obținut cu 10 litri de apă și apoi să stropești plantele. O altă variantă este ca frunzele de urzici să fie presărate direct pe sol, printre plante.
  • Zațul de cafea – este un îngrășământ foarte bun, bogat în azot, potasiu, fosfor și alte minerale și mai are un avantaj: miroase plăcut. Zațul trebuie lăsat să se usuce și apoi poate fi pur și simplu presărat pe pământ, printre plante. Soluția este utilă însă numai pentru flori și plantele de mici dimensiuni, nu și pentru recolte.
  • Iarba cosită – o soluție foarte bună pentru a fertiliza solul în cazul culturilor de legume sau pentru flori este obținerea unui mulci din iarba cosită. Este un îngrășământ cu eliberare lentă, ușor de obținut și de utilizat: presară iarba cosită pe sol, într-un strat care să nu fie mai gros de 5 cm, pentru că altfel iarba poate putrezi. Dacă este nevoie, poți adăuga și diferite materiale pentru mulcire.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-holding-red-strawberry-365839/

Îngrășămintele chimice

Mult mai eficiente sunt, desigur, îngrășămintele artificiale, pe care le poți cumpăra din magazinele de specialitate. Ele au o acțiune mult mai rapidă și mai puternică. Există mai multe tipuri de îngrășăminte chimice, iar cele mai multe conțin trei nutrienți de bază, esențiale pentru orice cultură – azot, potasiu și fosfor.

  • Îngrășăminte pe bază de azot: azotul formează 78% din aerul pe care îl respirăm. Pentru a fi folosit ca îngrășământ, este extras din aer și combinat cu hidrogen, rezultând astfel amoniac. Apoi această substanță este transformată în uree, care este aplicată direct pe sol sau introdusă ca ingredient în compoziția altor îngrășăminte.
  • Îngrășăminte cu fosfor: ajută plantele să înflorească și să facă fructe sănătoase și este de asemenea important pentru asimilarea azotului din sol. Fosforul folosit pentru îngrășăminte este extras dintr-o rocă specială, care este apoi tratată cu acid sulfuric.
  • Îngrășăminte cu potasiu: potasiul ajută la fotosinteza plantelor și la asimilarea altor nutrienți din sol. De asemenea, protejează plantele de diferite boli și le ajută să aibă rădăcini puternice, sănătoase. Pentru îngrășăminte este folosită clorura de potasiu, care este prelucrată și transformată în granule.

Desigur, cele mai multe produse disponibile pe piață ca îngrășăminte artificiale conțin o combinație de nutrienți, astfel încât să fie cât mai eficiente și să asigure plantelor o dezvoltare rapidă și sănătoasă. 

Îngrășămintele chimice sunt folosite pe scară largă de aproape 100 de ani, iar fără ajutorul lor ar fi imposibil de obținut recolte bogate, care să hrănească populația în continuă creștere. Prin urmare, îngrășămintele naturale sunt o soluție eficientă pentru micii fermieri sau pentru cei care cultivă produse pentru consumul propriu, în timp ce nutrienții chimici sunt esențiali pentru a obține culturi pe suprafețe întinse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *