Păduchi la trandafiri – ce e de făcut? Leave a comment

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/selective-focus-of-pink-rose-flowers-1251397/

Afidele sau păduchii plantelor sunt insecte dăunătoare care se hrănesc cu seva plantelor și care se înmulțesc foarte repede. Din fericire, acești dăunători pot fi eliminați destul de simplu, dacă știm cum să îi recunoaștem și luăm din timp măsuri pentru îndepărtarea lor.

Ce sunt păduchii de plante

Afidele sunt insecte foarte mici, cu formă de pară, de culoare verde sau roz, cu picioare subțiri, care atacă în special trandafirii, dar și alte plante. Se hrănesc în special cu seva din lăstari, prin urmare apar de obicei primăvara și la începutul verii, când înfloresc toate plantele. Aceste insecte caută în special lăstarii unei plante, dar pot să infesteze și mugurii, florile, frunzele sau tulpinile. Dacă afidele nu sunt eliminate, plantele vor crește anormal și frunzele se vor îngălbeni.

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Aphid#/media/File:2012.10.19.-25-Mannheim_Vogelstang-Blattlaeuse.jpg

Afidele pot fi observate ușor cu ochiul liber, dar există și alte indicii ale prezenței lor. Cel mai clar semn al infestării este prezența unei paste lipicioase, care apare pe spatele frunzelor atacate și care sufocă plantă. Acest lichid este secretat de afide în urma digestiei și este foarte dulce, de aceea poate atrage și alte insecte, cum sunt furnicile, care vin să-l consume. Mai mult, dacă lichidul nu este îndepărtat, poate dezvolta un fel de mucegai de culoare neagră, care va acoperi ramurile și va bloca fotosinteza plantei.

Există multe specii de afide, iar dintre acestea sunt unele care preferă să atace trandafirii – de obicei este vorba de specia Macrosiphum rosae sau Macrosiphum euphorbiae, acestea din urmă atacând frecvent și alte plante cu flori. Pentru a ne putea bucura de o grădină frumoasă, cu trandafiri sănătoși, trebuie să știm ce soluții există împotriva afidelor.

Cum scăpăm de afide

Există mai multe metode prin care putem preveni sau combate infestarea trandafirilor cu afide. Dacă avem grijă să udăm bine florile, seva acestora va fi mai puțin dulce și astfel va atrage mai puțin insectele. 

În cazul în care au apărut deja afide pe trandafiri, le putem strivi cu mâna, dacă sunt atacate doar câteva plante. În cazul în care este deja o invazie, cea mai simplă soluție este, desigur, folosirea unui insecticid. Însă aceste substanțe vor ține la distanță și alte insecte, care sunt benefice pentru plante, deoarece se hrănesc cu afide. Printre acestea se numără buburuzele.

Există și alte soluții care pot fi folosite pentru a scăpa de dăunători:

  • Udarea plantelor afectate cu un jet de apă cu presiune.
  • Scuturarea plantelor până când insectele cad pe jos, unde sunt vulnerabile la atacurile prădătorilor.
  • Folosirea unui insecticid preparat în casă.

Iată câteva rețete de insecticid natural, pe care le putem încerca oricând acasă, având nevoie doar de câteva produse pe care oricum le găsim de obicei într-o gospodărie.

  1. Amestecăm 5 linguri de bicarbonat cu 5 linguri de săpun lichid sau detergent de vase, cu 5 linguri de boia de ardei iute și cu o căpățână de usturoi tăiată bucăți mici. Ingredientele se pun într-un bidon din plastic de 5 litri, cu apă, unde se lasă la macerat timp de 24 de ore, apoi se stropesc plantele afectate.
  2. Adăugăm o linguriță de ulei esențial de portocală în 4,5 litri de apă și stropim foarte bine plantele atacate, până când apa curge de pe frunze.
  3. Amestecăm jumătate de linguriță de detergent de vase cu o linguriță de ulei și adăugăm ingredientele într-un recipient de stropit plin cu apă, apoi stropim planta afectată.

Trebuie să ținem cont să aceste insecticide pe care le obținem din ingrediente naturale trebuie folosite mai des ca să aibă efect. Ele sunt însă mult mai ieftine și nu conțin substanțe chimice, care ne pot afecta sănătatea. Este important ca atunci când stropim plantele, indiferent de tipul de insecticid folosit, să avem grijă să udăm și partea de jos a frunzelor, nu doar pe cea de deasupra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *