utilajele agricole

Care sunt utilajele ce servesc la ușurarea muncilor agricole? Leave a comment

Agricultura nu a fost și nu este ușoară, iar provocările apar la tot pasul pentru mici agricultori, iar uneori chiar și pentru marii jucători din domeniu. Vremea neprielnică, lipsa forței de muncă și pe alocuri utilajele inexistente sau insuficiente sunt motive care pot compromite un întreg sezon atunci când vine vorba despre cultivare, îngrijire și semănare. 

În agricultură contează foarte mult automatizarea, deoarece majoritatea proceselor nu pot fi făcute manual, mai ales dacă vorbim despre suprafețe mari. Din acest motiv apare necesitatea folosirii unor utilaje specifice, de maximă importanță, care ajută la buna desfășurare a proceselor agricole din timpul unui an. Discutăm în cele ce urmează despre utilajele care nu trebuie să lipsească din hambarul agricultorilor, astfel încât procesele de producție să fie la un nivel cât mai ridicat. 

Tractoarele

Indiferent dacă vorbim despre lucrări de mică amploare, sau de intervenții rapide, locale, fie și pe suprafețe întinse, tractorul este piesa centrală a puzzle-ului numit agricultură. Tractorul este rotița care poate mișca un întreg ansamblu, deoarece el se poate conecta unui număr mare de utilaje menite să îngrijească pământul.

Tractoarele sunt de fapt un echivalent actual al căruței cu boi, laitmotivul agriculturii tărănești românești, un simbol prin excelență am putea spune. Chiar o dată cu dezvoltarea tehnologiilor moderne tractorul nu și-a pierdut din importanță, ci rămâne statornic în demersul său de a face lucrurile să meargă. 

Plugul

Dacă ne întoarcem rapid în istoria agriculturii, vom vedea că vechile pluguri nu erau altceva decât instrumente rudimentare menite să răstoarne pământul în scopul afânării acestuia. În trecut de foloseau table atașate unei țevi, sau chiar fiare anexate unei bare, iar întreg ansamblul era tras de un cal. Astăzi plugul s-a transformat într-o unealtă modernă, care are capacitatea de a lucra pe arii vaste de teren, aproape fără intervenția unui operator. Sistem de acționare hidraulic, aliniere automată a lamelelor plugului, mișcări stânga-dreapta realizate în mod automat, aproape totul este creat pentru a ușura foarte mult munca fermierilor. În plus, poți găsi și piese de schimb cu ușurință, lucru care astăzi contează foarte mult, mai ales în contextul modern în care schimbările climatice trec de la o extremă la alta, fără să lase timp agricultorilor să aștepte piese de rezervă.

Plugul face probabil cea mai importantă acțiune, deoarece el are capacitatea de a pregăti terenul în vederea însămânțării. Dacă pământul nu este suficient de bine pregătit, dacă acesta prezintă bolovani sau pământ foarte tare, atunci semințele nu pot pătrunde în sol, iar în acest fel culturile sunt compromise. Plugul mărunțește solul și pregătește un substrat potrivit plantării, astfel încât culturile să se poată dezvolta în mod armonios.

Semănătoarea

Pentru a semăna în vremurile actuale nu mai este nevoie să mergi cu bocceluța plină de semințe în urma plugului. Procesul este de asemenea mecanizat, iar în acest sens pot fi folosite semănătorile moderne. Aceste semănători au lățimi de lucru foarte mari, lucru care le permite să acopere suprafețe mari în timp foarte scurt, eficientizând astfel procesele de lucru. Dacă procesele de lucru sunt eficientizate, acest lucru înseamnă un plus din punct de vedere al costurilor, însumând aici costurile de alimentare, timpul și chiar costul utilajului. Practic, la un nivel mare de exploatare investiția poate fi rapid amortizată, mai ales dacă pe întreg parcursul anului sunt folosite și alte utilaje automatizate de pregătire și protejare a terenului.

Utilajele pentru aplicarea erbicidelor

Dacă tot am discutat anterior despre protecția plantelor și a pământului, atunci este important să discutăm și despre aceste revelații ale lumii moderne, în speță aplicatoarele de erbicide. Așa cum bine știm, plantele sunt adesea amenințate de buruieni. Aceste din urmă au capacitatea de a se dezvolta cu mult mai repede decât plantele bune semănate, iar acest lucru înseamnă că vor ”fura” substantele nutritive din sol, apa și chiar energia solară. Pentru a fi siguri că buruienile nu acaparează culturile, este necesară aplicarea unor erbicide potrivite fiecărui tip de cultură în parte.

Pentru a nu aplica erbicidele manual, pot fi folosite utilaje special create în acest sens și anume aplicatoarele de erbicide. Este de la sine înțeles faptul că acestea vor putea acoperi suprafețe cu mult mai mari de teren, iar aplicarea va fi cu mult mai facilă decât prin orice alte mijloace.

Eficiența procesului este garantată, deoarece prin folosirea unor erbicide potrivite, aplicate mecanizat, astfel încât să ajungă în punctele cheie ale culturilor, se asigură distrugerea rapidă a buruienilor, dar și a dăunătorilor. În acel mod pot fi aplicate și insecticidele potrivite, astfel încât culturile să fie protejate încă de la însămânțare și până la recoltare.

Combina 

Combinele reprezintă utilajele folosite pentru strângerea recoltelor, fiind sisteme cu adevărat speciale care pot ușura munca agricultorilor. Combinele sunt utilaje robuste și versatile, deoarece permit recoltarea unui număr mare de culturi, în special cereale. Combinele au nevoie de operator pentru ca întreg procesul de culegere să fie realizat în mod corect, iar timpul de realizare a acestora scade simțitor comparativ cu procesul de recoltare manuală sau semi-mecanizată.

Ce trebuie să avem în vedere la utilajele acestea agricole?

Fiecare dintre utilajele acestea asigură câte un segment din ceea ce înseamnă an agricol sau sezon. De multe ori este nevoie de o verificare temeinică a utilajelor, pentru a fi siguri că acestea nu întâmpină dificultăți la nivelul pieselor de schimb, la rulmenți, șenile, grape sau la orice alt accesoriu necesar pentru buna desfășurare a proceselor agricole.

Este important ca după fiecare utilizare să urmărim felul în care lucrează un anumit utilaj, pentru a-l putea lăsa gata pregătit pentru o nouă tranșă de lucru. În caz contrar, dacă problemele cu respectivul utilaj apar, este destuld e greu să întrerupi procesul agricol pentru efectuarea reparațiilor, deoarece acest lucru conduce la pierderi foarte mari. 

Agricultura pare să-și revină în ultimii ani, deși lucrările ce privesc cultivarea și întreținerea terenurilor sunt din ce în ce mai dificile. Schimbările climatice, creșterea buruienilor hibrid și apariția unor dăunători noi, acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care agricultorii au de-a face. Din fericire, deși problemele sunt acute, agricultorii români caută în permanență soluții potrivite pentru dezvoltare, fie că aleg erbicidele potrivite, utilajele sau mâna de lucru calificată. 

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *