Care este diferența dintre fungicidele sistemice și cele de contact?

Care este diferența dintre fungicidele sistemice și cele de contact?

Dăunătorii sau bolile plantelor pot reprezenta o reală problemă, însă găsirea celor mai potrivite soluții fitosanitare poate ține situațiile neplăcute deoparte. Indiferent că vorbim despre culturi mari de plante sau despre unele mici, crescute cu grijă în gospodării și destinate consumului propriu, ambele au nevoie de ajutor atunci când dezvoltarea lor este încetinită sau oprită complet de instalarea unei boli. Produsele fitosanitare cuprind erbicidele, fungicidele, moluscocidele și insecticidele destinate plantelor. Acestea te pot ajuta să ai recolte bogate, fără dăunători sau boli ori plante nocive pentru culturile tale.

Pentru a putea alege corect produsele fitosanitare pe care le poți folosi ca tratament pentru plantele din grădină sau din livadă, e necesar să cunoști diferența dintre fungicidele sistemice și cele de contact. În rândurile de mai jos ți-am pregătit informații concrete despre acest subiect. Iată ce trebuie să știi.

Ce sunt fungicidele și insecticidele de contact?

Fungicidele de contact reprezintă produse care protejează plantele și împiedică apariția bolilor. Mai mult decât atât, acestea opresc atacul dăunătorilor, însă numai atunci când substanța acoperă planta. În funcție de condițiile meteorologice, protecția unui fungicid de contact poate oscila între una și două săptămâni. Important este să nu uiți ca, imediat după o eventuală ploaie, să stropești din nou plantele cu fungicid de contact, pentru că protecția sa se diminuează sau dispare complet la contactul cu picăturile de apă. 

Mai trebuie să știi și că tratamentele cu fungicide de contact după ce boala plantei s-a instalat sunt inutile, chiar dacă substanțele active au o plajă largă de acțiune. Fungicidele de contact nu sunt eficiente în cazul dăunătorilor care acționează la rădăcina plantelor, așa cum este cazul minatorilor.

Avantaje ale fungicidelor de contact:

  • în situația în care condițiile meteorologice sunt optime, adică atunci când nu plouă, fungicidele de contact asigură o protecție optimă împotriva dăunătorilor
  • substanța activă din fungicidele de contact nu pătrunde în țesutul plantei

Dezavantajele fungicidelor de contact:

  • tratamentul cu fungicide de contact este inutil atunci când boala plantei este deja instalată
  • efectuarea tratamentelor trebuie refăcută după fiecare ploaie în parte

Ce sunt fungicidele și insecticidele sistemice?

Fungicidele sistemice reprezintă o categorie de produs superioară fungicidelor de contact, întrucât acestea nu se limitează doar la suprafața plantei protejate. Acțiunea lor pleacă de la țesuturile plantei, pe care le penetrează, fiind o soluție mai bună pentru un efect de mai lungă durată. Și în cazul fungicidelor sistemice condiția principală pentru o eficiență sporită este ca precipitațiile să fie absente imediat după aplicarea tratamentului. Fungicidele sistemice blochează dezvoltarea bolilor, mai ales dacă infecția este incipientă, în vreme ce insecticidele sistemice omoară toți dăunătorii care rod, înțeapă ori încearcă să extragă sucul celular din țesutul plantei protejate.

Avantaje ale fungicidelor sistemice:

  • dacă ploaia nu a căzut pe plante imediat după administrarea tratamentului, fungicidele sistemice vor proteja culturile de plante de boli și dăunător pentru o perioadă îndelungată de timp
  • spre deosebire de fungicidele de contact, cele sistemice pot opri bolile sau dăunătorii care au atacat deja planta

Dezavantaje ale fungicidelor sistemice:

  • e indicat să apelezi la ajutorul fungicidelor sistemice de maximum trei oeri într-un sezon. În caz contrar, În caz contrar, poate apărea fenomenul de rezistență la pesticide al bolilor și dăunătorilor, tratamentul cu respectivul fungicid fiind din acel punct inutil
  • fungicidele sistemice vor penetra țesutul plantelor, fapt care poate reprezenta un motiv de îngrijorare pentru mulți consumatori

Pentru a alege cele mai bune tratamente pentru plantele tale, e necesară o documentare prealabilă în ceea ce privește biologia bolilor cu care acestea se pot confrunta. Ideal ar fi să poți alterna substanțele folosite în combaterea dăunătorilor, pentru a preveni apariția fenomenului de rezistență a acestora la pesticide. 

Pe PlantMaster.ro găsești întotdeauna soluțiile ideale pentru păstrarea culturilor tale sănătoase și roditoare. 

sursa foto: https://unsplash.com/photos/xUji_hTO3O4