Bolile plantelor de grădină se modifică permanent, mai ales din cauza schimbărilor vremii. Indiferent de felul în care evoluează bolile plantelor de grădină, diagnosticarea acestora se face simplu, prin simpla observare a plantelor: pot fi pătate unele porțiuni, culoarea poate fi schimbată, pot fi afectate frunzele, sau plantele nu se dezvoltă suficient. De asemenea, pe lângă condițiile climatice intervin elemente precum insecte dăunătoare sau existența poluanților. Cele mai întâlnite boli ale plantelor de grădină sunt următoarele:
- Făinarea: este o boală care atacă frunzele, lăstarii și florile. Inclusiv trandafirii sunt afectați de făinare. Există factori care ajută la dezvoltarea acestei boli: variațiile bruște de temperatură, sau temperaturi foarte ridicate. Este important de știut că făinarea este contagioasă, așadar plantele se „molipsesc” una de la alta. Boala se manifestă pe părțile aeriene ale plantei ca o peliculă alb-cenușie care se extinde foarte repede. Se tratează cu fungicid vreme de 8 zile, dar nu atunci când planta se află în proces de înflorire.
Sursă foto: https://www.plantmaster.ro/produs/fungicid-zeama-bordeleza/
Mană: foarte multe flori de grădină sunt afectate de mană: crizantemele, hortensiile. Mai întâi apar pete galbene pe frunze, iar după un timp se poate vedea o peliculă albă pe tulpină și flori. Dacă mana nu se tratează la timp sau corespunzător, frunzele plantei se usucă, iar aceasta nu mai înflorește.
Mucegaiul cenușiu: este o boală care se răspândește foarte repede. Este vorba despre o boală provocată de o ciupercă ce apare în cazul umidității crescute. Umiditatea crescută se poate obține inclusiv prin udarea excesivă a plantei. Trebuie tăiate organele afectate, dar nu rupte. Dacă planta este păstrată, trebuie tratată cu fungicide.
Mucegai negru: apare sub forma unei funingine care nu lasă planta să respire și chiar afectează procesul de fotosinteză. Mucegaiul negru se tratează prin distrugerea insectelor parazite. Se pot spăla și părțile expuse ale plantei, cu apă călduță.
Rugină: apar niște umflături de culoare ruginie pe plante (mai ales pe frunze). Este produsă de ciuperci și se transmite prin intermediul vântului, sau al uneltelor de grădină. Ciupercile de grădină se dezvoltă mai ales pe vreme ploioasă. În cazurile grave, cad frunzele plantei. Afectează multe plante de grădină, inclusiv flori precum narcise, garoafe, trandafiri, crizanteme, nalba. Singura soluție este distrugerea prin ardere a plantelor bolnave. Rugina se tratează cu un antifungic biologic (trebuie să conțină sulf) sau cu tratament naturist.
Cancer: este vorba de umflături care apar în partea dintre rădăcină și tulpină. Se manifestă în special la crizanteme, trandafiri, garoafe dar și multe alte plante. Cancerul este o boală a plantelor de grădină care se răspândește prin intermediul solului, a semințelor infectate, la contactul cu plantele bolnave sau prin intermediul insectelor care sunt purtătoare de boală.
Bacterioze: se manifestă sub forma unor pete, pelicule, mucegaiuri, cancere. Este vorba despre afecțiuni provocate de existența unor bacterii care se înmulțesc rapid și care se transmit foarte repede de la o plantă la alta (prin intermediul picăturilor de ploaie, uneltelor de grădină, insecte). Nu există tratament, plantele afectate trebuie arse și de asemenea trebuie dezinfectate uneltele de grădină.
Viroze: se manifestă prin pete care apar pe frunze sau pe tulpinele plantelor. Boala se transmite prin intermediul insectelor, cel mai adesea. Tratarea plantelor este dificilă, cu cât se descoperă mai repede boala cu atât mai bine. Dacă tratamentul nu are efect asupra plantei, atunci aceasta trebuie scoasă din pământ și arsă.
Păduchii de plante: se mai numesc și afide, trăiesc în colonii, pe frunze sau lăstari. Păduchii de plante se hrănesc din seva plantei, la care ajung înțepând-o. Frunzele plantei parazitate se răsucesc, iar bobocii nu se mai deschid. Lăstarii afectați se rup. Se tratează stropiri cu apă călduță sau se folosesc insecticide, dacă atacurile sunt de amploare. Păduchii de plante produc un fel de substanțe lipicioase, foarte periculoase pentru plantă, pentru că aceste urme constituie un mediu potrivit pentru dezvoltarea unor boli.
Atunci când este vorba despre bolile plantelor de grădină, este bine de știut că este mai ușor ca bolile să fie prevenite, inclusiv prin asigurarea igienei plantelor. Prin urmare, este bine să:
- alegi pentru plantare plante sănătoase.
- plantezi florile în spații potrivite pentru acestea (sol, temperatură, lumină sau aer).
- plantezi florile la distanță regulamentară, pentru că în grădină plantele se pot îmbolnăvi din cauza aglomerației și a lipsei de aerisire.
- uzi florile doar dimineața, evitând udarea frunzelor și a florilor.
- ai un drenaj al solului potrivit, pentru ca apa să nu băltească.
- nu utilizezi îngrășământ în exces.
- nu utilizezi îngrășământ la plantele care sunt deja bolnave.
- scoți din grădină plantele uscate și părțile afectate ale plantei.
Așadar, nu existența bolilor plantelor de grădină este cu problema, important este că poți preveni apariția acestor boli, sau poți salva plantele dacă aplici în timp util tratamentul. Numai așa vei avea plante frumoase și sănătoase.
Sursă foto: https://imgur.com/a/hv8Y4Y1Via: www.shutterstock.com