plante medicinale

Care sunt cele mai profitabile culturi de plante medicinale

Suntem siguri că denumirea de plante medicinale nu este una nouă pentru tine. Toată lumea a auzit despre plantele medicinale și numeroasele moduri în care sunt acestea benefice pentru organism. Iar cum în zilele noastre tot mai multe persoane caută tratamente cât mai naturale pentru diverse situații, a devenit profitabil să cultivi astfel de plante medicinale. Clima temperată a României permite cultivarea plantelor medicinale pe suprafețe extinse.

Afacere cu plante medicinale: care sunt cele mai profitabile culturi

Cultivarea plantelor medicinale este o bună idee de afaceri. Este o soluție destul de sigură pentru a-ți suplimenta veniturile, iar în timp ai putea chiar să te ocupi în exclusivitate de cultivarea plantelor medicinale, ca principală sursă de venit. Indiferent de suprafața pe care o deții, există câteva plante medicinale care se pot dovedi a fi culturi cu adevărat profitabile. În continuare îți prezentăm cele mai profitabile culturi de plante medicinale.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #1 Ricin

Cultura de ricin poate fi înființată și pe un teren de un hectar. Pentru ca planta să se dezvolte corect, aceasta necesită un sol fertil, bogat în nutrienți. În cazul în care solul nu este unul bogat, este necesar să se ajute cultura prin îngrășământ și irigare.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #2 Rozmarin

Rozmarinul este o plantă mediteraneană, însă se adaptează bine și la clima din România. Este o plantă aromatică foarte cătată atât pentru gastronomie, cât și pentru proprietățile sale medicinale. Este un bun tratament pentru varice și este adesea utilizat în dermatologie. Rozmarinul se poate planta atât primăvara, cât și toamna. Are nevoie de un teren bine drenat și bogat în nutrienți. Este o plantă care iubește lumina. Se poate planta în grădină sau pe un teren cu o suprafață extinsă.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #3 Lavandă

În general, lavanda este considerată a fi plantă aromatică, însă adevărul este că această plantă are și numeroase proprietăți benefice pentru sistemul nervos, respirator, circulator și chiar pentru piele. Este cunoscută și sub denumirea de „aur mov” și este o cultură profitabilă. Costul înființării unei culturi de lavandă este mai ridicat decât în cazul altor plante medicinale, însă și veniturile obținute din cultura de lavandă sunt consistente.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #4 Echinaceea

Cultivarea plantei medicinale Echinaceea este la început în țara noastră, motiv pentru care nu prea există competiție în acest sector. Este o plantă care provine din America de Nord și se adaptează foarte bine la clima din România. Pentru a se dezvolta corespunzător are nevoie de un sol fertil și nisipos. Nu are dăunători, motiv pentru care nu presupune costuri mare de întreținere.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #5 Măceș

Măceșul este o plantă medicinală care crește în zonele de câmpii, dealuri și munte. Măceșul fără spini se plantează în lunile martie-mai sau septembrie-noiembrie. După ce se coc, măceșele se culeg în perioada iunie-septembrie și se usucă, apoi se macină sau se zdrobesc. Măceșul este o plantă bogată în vitaminele C, B1, B2, PP și K. Fructele de măceș sunt utile în tratarea gripei și în întărirea sistemului imunitar, precum și în tratarea tusei, detoxifierea rinichilor și reglarea tensiunii arteriale.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #6 Fenicul

Feniculul se plantează în perioada martie-iulie și se coace în august-octombrie. Un bulb de fenicul este bogat în fosfor, zinc, cupru, mangan, acid folic, beta-caroten și vitaminele E și K. Toate părțile plantei sunt comestibile. Cel mai des se utilizează sub formă de ceai, care este bun pentru combaterea balonării și a spasmelor.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #7 Anghinare

Anghinarea este o plantă medicinală de la care se pot consuma frunzele, tulpinile și rădăcinile. Se plantează în perioada martie-mai și se utilizează ca ingredient în anumite medicamente, precum și la pregătirea salatelor. Consumată frecvent, anghinarea ajută la detoxifierea organismului, la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge și la scăderea tensiunii arteriale.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #8 Rostopască

Rostopasca este utilă în tratarea diverselor afecțiuni ale pielii și organismului. Ceaiul de rostopască se utilizează pentru tratarea durerilor osteomusculare și articulare. Totuși, se consumă cu grijă, deoarece este toxică atunci când este consumată în cantități mari.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #9 Coada șoricelului

Coada șoricelului se cultivă în lunile martie-mai. Ceaiul din această plantă este utilizat pentru a regla echilibrul hormonal la femei, ciclul menstrual și pentru a reduce durerile premenstruale și menstruale. Ajută și la tratarea arsurilor minore, susține activitatea tubului digestiv și crește rezistența organismului la infecții.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #10 Gălbenele

Gălbenelele se cultivă în perioada aprilie-mai și sunt renumite pentru efectul lor cicatrizant puternic. Sunt bogate în vitamina C, beta-caroten, uleiuri esențiale și rășini. Consumate sub formă de ceai, au numeroase beneficii pentru organism, precum: întăresc sistemul imunitar, previn dezvoltarea virușilor și bacteriilor, reglează ciclul menstrual și reduc crampele menstruale, ajută la detoxifierea organismului, elimină indigestia și previn formarea ridurilor.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #11 Sunătoare

Sunătoarea se cultivă în perioada martie-aprilie. Sub formă de ceai, sunătoarea este un remediu natural util în tratarea diverselor probleme ale organismului. Această plantă are numeroase beneficii pentru sănătate, printre care se numără: reducerea senzației de stres și a insomniei, îmbunătățirea tranzitului intestinal și eliminarea durerilor de burtă, îmbunătățirea circulației sângelui, prevenirea retenției de apă în organism, favorizarea cicatrizării arsurilor și tăieturilor minore ale pielii.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #12 Urzică

Urzica este una dintre cele mai populare plante medicinale. Se cultivă în perioada martie-mai și se utilizează în prepararea diverselor mâncăruri precum salate, supe, garnituri. De asemenea, se utilizează și în tratarea anumitor probleme ale organismului. Frunzele acestei plante au un conținut bogat în vitaminele A, B2, C și K, precum și în săruri minerale. Ceaiul de urzică ajută la întărirea sistemului imunitar, la reglarea digestiei, curățarea rinichilor și îmbunătățirea activității cardiace.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #13 Arnică

Arnica este o plantă specifică zonelor de munte. Se cultivă în perioada martie-aprilie. Florile sale au proprietăți antiseptice și antiinflamatoare.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #14 Cătină

Cătina este o cultură profitabilă, mai ales că din anul al treilea de plantare se obține o producție medie de 15 tone, iar prețul mediu al unui kilogram de cătină este cuprins între 10 și 15 lei.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #15 Soc

Florile de soc sunt căutate în industria alimentară și în cea farmaceutică. În ultima perioadă, și fructele de soc sunt apreciate pentru consum în stare proaspătă sau pentru gemuri și dulceață.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #16 Mentă

Menta este o plantă multifuncțională, utilizată atât în industria alimentară, cât și în cea farmaceutică și cosmetică. În ceea ce privește cultivarea mentei, este bine să știi că nu doar vânzarea frunzelor este profitabilă, ci și a stolonilor.

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale: #17 Mușețel

În zilele noastre, tot mai puține persoane cultivă mușețel pe arii extinse, deși aceasta este una dintre cele mai profitabile plante medicinale. Are desfacere în industria cosmetică și cea farmaceutică.

Beneficiile plantelor medicinale

Plantele medicinale au numeroase beneficii pentru sănătate. Ele pot fi consumate sub diverse forme și, în funcție de plantă, au diferite proprietăți benefice pentru organism. Iată câteva dintre beneficiile plantelor medicinale:

  • Antiinflamator. Anumite plante medicinale au efect antiinflamator, ajutând atât în cazul inflamațiilor interne, cât și externe.
  • Diuretic. Anumite tipuri de plante medicinale cresc secrețiile de urină, ajutând astfel la eliminarea toxinelor. De asemenea, sunt ideale împotriva retenției de apă din organism.
  • Stimulent. Unele dintre aceste plante ajută la combaterea efectelor oboselii și la ameliorarea stării generale.
  • Expectorant. Anumite plante medicinale facilitează expectorațiile, motiv pentru care sunt utile în tratarea diverselor probleme ale sistemului respirator.

În funcție de planta medicinală, poți descoperi că acestea au numeroase alte beneficii pentru organism.

Concluzie

Există o serie de plante medicinale pe care le poți cultiva în grădină sau pe un teren extins. Acestea sunt, în general, destul de accesibile din punct de vedere al costurilor de înființare a culturii și aduc venituri considerabile încă din primii ani de la înființarea culturii.