Câte tipuri de îngrășăminte există și când trebuie să le folosești?

tipuri de îngrășăminte

Ce trebuie să știi despre îngrășăminte?

Un bun agricultor cunoaște importanța îngrășământului pentru plante. Pentru a maximiza creșterea și recolta culturilor tale, este necesar să știi ce îngrășăminte să utilizezi. Din acest motiv, îți vom oferi un ghid despre diversele tipuri de îngrășăminte care există, precum și când trebuie aplicate fiecare dintre acestea.

Îngrășămintele sunt substanțe chimice care se aplică plantelor pentru a le crește productivitatea. Sunt utilizate de către fermieri în mod curent, pentru a le crește producția. Îngrășămintele conțin nutrienți esențiali pentru plante, inclusiv azot, potasiu și fosfor. Aplicarea de îngrășăminte ajută la creșterea capacității de retenție a apei în sol și crește fertilitatea plantelor. În plus, îngrășămintele reprezintă un tratament esențial pentru a avea plante viguroase în terenurile slabe.

Câteva reguli privind aplicarea de îngrășăminte

Pentru a maximiza efectele îngrășămintelor, este necesar să știi când să le utilizezi. Aplicarea îngrășământului în sezonul necorespunzător poate cauza creșterea plantei noi înainte de timp, plantă care va fi distrusă de vremea rece. Există diverse tipuri de îngrășăminte, iar alegerea unui anumit tip de îngrășământ depinde de tine. Totuși, indiferent de tipul de îngrășământ ales, este important să ții cont de perioada în care îl aplici.

Una dintre principalele reguli de aplicare anuală a îngrășământului este să îl aplici în fiecare primăvară timpurie. Aplicarea de îngrășăminte în această perioadă încurajează creșterea frunzelor și producerea de flori, urmată de cea de fructe. Totuși, în unele regiuni, primăvara timpurie poate aduce surprize precum îngheț târziu sau chiar ninsoare, ceea ce ar afecta noile plante crescute forțat în urma aplicării de îngrășământ. De aceea, în astfel de regiuni, este recomandat să aștepți până la ultima dată de îngheț pentru a preveni afectarea plantelor crescute timpuriu.

Îngrășămintele au cea mai mare eficiență atunci când sunt utilizate pe plante în ciclul lor de creștere maximă. Este recomandat să eviți aplicarea de îngrășământ în timpul iernii, deoarece plantele nu cresc activ în acest sezon. O altă regulă spune să eviți aplicarea îngrășământului pe plantele noi, până când acestea se stabilizează. În caz contrar, îngrășământul poate determina o creștere bruscă, ceea ce ar face planta să fie slabă.

Tipuri de îngrășământ și cum se folosește fiecare

Îngrășămintele sunt disponibile în diverse forme. Ele se regăsesc sub formă lichidă, pudră sau granulare. Îngrășămintele lichide se diluează adeseori cu apa. Împrăștierea acestora este similară cu irigarea grădinii și adeseori se realizează cu ajutorul unui atașament la furtun.

Îngrășămintele sub formă de pudră au, de asemenea, nevoie de apă pentru a fi productive. În general, acestea se aplică manual și sunt udate pentru a fi complet absorbite în sol.

Îngrășămintele granulare pentru gazon pot fi ușor împrăștiate pe sol. Acestea sunt absorbite în grădină în timp, pe măsură ce uzi.

Dar haide să vedem ce tipuri de îngrășământ există și cum se utilizează acestea.

Îngrășăminte anorganice (chimice)

Îngrășămintele anorganice sunt îngrășăminte chimice care conțin elemente nutritive pentru creșterea plantelor, obținute prin mijloace chimice. Îngrășămintele anorganice sunt alegerea perfectă dacă îți dorești o creștere rapidă a plantelor.

Îngrășămintele chimice au rezultate imediate. În cazul acestei categorii de îngrășăminte, se cunoaște raportul de nitrogen, fosfor și potasiu pentru fiecare tip de îngrășământ. Astfel, ai certitudinea că plantele tale beneficiază de cantitatea optimă de elemente nutritive.

În cadrul acestei categorii de îngrășăminte, există următoarele tipuri:

Îngrășăminte cu azot

Îngrășămintele cu azot conțin necesarul de azot pentru dezvoltarea plantelor. Azotul este esențial pentru creșterea plantelor, fiind unul dintre principalele constituente ale proteinelor. Este esențial pentru producția de biomasă și producția de fructe. Azotul maximizează asimilarea fotosintetică și duce la randamente ridicate. Îngrășămintele cu azot îmbunătățesc producția și calitatea produselor agricole.

Îngrășămintele cu azot sunt utile în special în fazele de mijloc ale vieții unei plante, atunci când aceasta are nevoie de ajutor pentru a continua să crească și să aducă frunze noi. Și îngrășămintele chimice, dar și cele organice, au azot în compoziție.

Carența de azot se evidențiază prin creșteri slabe, frunze clorotice (îngălbenite), mai ales cele bătrâne (de la baza plantei), care vor cădea datorită translocării azotului în organele tinere ale plantei. Așadar, dacă observi aceste simptome la plantele tale, este momentul să utilizezi îngrășăminte cu azot.

Totuși, nici excesul de azot nu este recomandat. Atunci când este în exces, azotul stimulează creșterea vegetativă în detrimentul fructificării și a calității fructelor, prelungește perioada de vegetație, întârzie fructificarea și maturarea fructelor și reduce rezistența la boli și la păstrare.

Îngrășăminte cu fosfor

Într-un îngrășământ cu fosfor, principalul nutrient este fosforul. Eficiența acestui îngrășământ depinde de eficiența conținutului de fosfor din compoziția sa, de metoda de fertilizare, precum și de proprietățile solului și ale plantelor. Fosforul găsit în protoplasma celulei joacă un rol important în creșterea și proliferarea celulelor. Îngrășământul cu fosfor este benefic pentru creșterea rădăcinilor plantelor.

Fosforul este un nutrient de care planta are nevoie în permanență. Pe întreg ciclul de viață, plantele au nevoie de fosfor pentru a le întări sistemul de rădăcini și tulpinile. În plus, fosforul poate îmbunătăți înflorirea, însămânțarea și apariția fructelor.

Carența de fosfor apare mai rar și se manifestă prin creșteri slabe ale plantelor. Influențează negativ fructificarea, determinând întârzierea coacerii. Din cauza carenței de fosfor, plantele au o rezistență scăzută la atacul bolilor și dăunătorilor. În cazul în care observi că plantele au carență de fosfor, este recomandat să utilizezi un îngrășământ cu fosfor.

Îngrășăminte cu potasiu

Potasiul ajută plantele să aibă rădăcini mai adânci și mai puternice. De asemenea, ajută la protejarea plantelor de daune atunci când sunt lipsite de alți nutrienți. Potasiul este un nutrient vital pentru fotosinteză și are capacitatea de a încetini orice boli care atacă plantele.

Modul și perioada de aplicare a îngrășământului cu potasiu depinde de plantele pe care vrei să le fertilizezi. Atunci când îl folosești, este esențial să fie aplicat cât mai aproape de rădăcinile plantelor.

Atunci când plantele au o deficiență de potasiu, vei observa că marginile frunzelor devin galbene sau maro. În cele din urmă, dacă deficiența continuă, frunzele vor muri. Insuficiența potasiului determină dereglări fiziologice, dezvoltare insuficientă a țesuturilor mecanice, scăderea calității fructelor și scăderea rezistenței la ger și secetă. În plus, plantele au aspect de veștejit. În acest caz, este timpul să folosești un îngrășământ cu potasiu.

Totuși, nici excesul de potasiu nu este recomandat. În cazul excesului, unele specii, precum cartoful sau sfecla, cresc normal, dar dau produse de calitate inferioară, caracterizate printr-un procent redus de glucide în rădăcinile de sfeclă sau exces de suber în tuberculi.

Îngrășăminte organice

Îngrășămintele organice sunt îngrășăminte naturale obținute de la plante sau animale. Ele îmbogățesc solul prin compuși carbonici esențiali pentru creșterea plantelor. Acestea cresc conținutul de materie organică al solului, promovează reproducerea microorganismelor și modifică proprietățile fizice și chimice ale solului. Îngrășămintele organice sunt considerate a fi printre principalii nutrienți pentru alimentele verzi.

Îngrășământul natural se descompune mai lent în sol, însă, pe termen lung, ajută la îmbunătățirea calității solului. Ca și costuri, îngrășămintele organice sunt mai costisitoare decât cele chimice. În plus, deoarece nu se poate stabili raportul de azot, fosfor și potasiu din compoziția îngrășământului natural, acesta nu îți asigură certitudinea că le oferi plantelor tale cantitatea necesară de substanțe nutritive.

Îngrășămintele organice pot fi obținute din următoarele produse:

  • deșeuri agricole
  • gunoi de grajd
  • deșeuri industriale
  • deșeu municipal

Îngrășământul organic este o sursă excelentă de nutrienți, cu toate că nu se poate măsura cantitatea specifică a diverșilor nutrienți din compoziția sa. În general, îngrășămintele organice acționează încet și pe termen lung. Poți utiliza îngrășământ natural pentru construirea solului de-a lungul timpului. Unul dintre principalele avantaje ale îngrășământului organic este faptul că pot fi obținute acasă.

Concluzie

Există diverse tipuri de îngrășăminte. Ele se împart în două mari categorii: îngrășăminte anorganice (sau chimice) și îngrășăminte organice (sau naturale). Fiecare dintre cele două mari categorii conține diverse tipuri de îngrășăminte. În ceea ce privește alegerea unui tip de îngrășământ, aceasta ține de preferințele proprii. Totuși, îngrășămintele chimice au avantajul de a-ți oferi informații cu privire la raportul de elemente nutritive, astfel că poți asigura necesarul de nutrienți plantelor tale, în funcție de deficiențele pe care le observi.

Sursa foto: Pixabay