Mana este una dintre cele mai răspândite boli la plante și poate afecta mai multe soiuri. Cel mai des întâlnită este mana la vița de vie, mana la cartof, manala salată, mana la ceapă, mana la varză, mana la castraveți, mana la tomate și mana la vinete. Totodată, mana poate afecta și plantele ornamentale, adică florile din grădină. Mana se poate instala asupra plantei mai ales primăvara și toamna, când vremea este ploioasă și umedă. Dacă și grădina ta a fost atinsă de mană, ai ajuns unde trebuie, pentru că în rândurile următoare îți vom spune tot ce trebuie să știi despre această boală a plantelor, de la semne la manifestări, în funcție de cele mai importante trei plante la care se poate instala, dar și cum poți combate mana cu ajutorul produselor PlantMaster.
Mana cartofului
Mana cartofului apare cel mai des în zonele deluroase și cele montane în special în verile ploioase și răcoroase. Primele simptome ale manei cartofului apar pe componentele aeriene ale plantei, dar și pe tuberculi, în lunile mai și iunie, cel mai adesea înainte ca planta să înflorească. Simptomele care ar trebui să te îngrijoreze sunt petele gălbui cu un contur difuz apărute pe suprafața frunzelor. Ulterior, petele se vor mări și vor deveni maro, apoi negricioase, înconjurate de o margine galbenă, neregulată. E foarte posibil să observi și un puf moale de culoare albă care se va forma la periferia petelor.
Pe tulpina cartofului atins de mană vei putea observa pete alungite negre, care se pot extinde pe toată suprafața acesteia. Uscarea plantei, din acel punct încolo, este inevitabilă.
Tuberculii cartofului vor fi și ei afectați de mană, care va forma pete brune sau albăstrui în zone cufundate ale acestuia.
Mana viței de vie
Mana viței de vie se poate observa pe toate componentele supraterane ale plantei. Frunzele viței de vie sunt cel mai des afectate, iar atacul manei asupra lor va fi vizibil prin pete care ating suprafețe foarte mari din plantă. În funcție de stadiul bolii, mana poate transforma aspectul frunzelor mai mult sau mai puțin.
Dacă vița de vie a fost atinsă de mană, primăvara vei putea observa pete galbene cu aspect uleios, care se pot mări sau multiplica, în funcție de umiditatea din aer. Dacă aceasta este foarte ridicată, cel mai probabil vei sesiza prezența unui puf alb-cenușiu în dreptul petelor mai devreme formate.
Necrozarea țesutului frunzelor de viță de vie va duce în scurt timp la uscarea completă a acestora. Dacă fenomenul este unul puternic, vița de vie poate suferi o defoliere a butucului, care va degera în timpul iernii.
Mana tomatelor (roșiilor)
Și roșiile pot suferi de pe urma manei. Simptomele instalării acestei boli în cazul tomatelor încep cu atacul frunzelor de la baza plantei, pe care vor apărea pete mici, circulare. La scurt timp după aceea, în cazul în care nu sunt luate măsuri de combatere a manei, boala se poate extinde către celelalte frunze, tulpini, flori sau chiar fructe, putând afecta întreaga recoltă de roșii.
Inițial, petele care se vor instala vor avea o culoare verde-gălbuie. Ulterior, acestea se vor transforma în pete maro. În cazul atacurilor intense, boala se manifestă și pe tulpini, sub forma unor pete mici, brune, care înconjoară tulpina pe porțiuni mari. De regulă, tulpina putrezește, se îndoaie sau se rupe.
În acest caz, recomandarea noastră este să strângi toate resturile vegetale, sămânța urmând să fie plantată în răsaduri noi, neatinse de mană. De asemenea, îți recomandăm să nu cultivi roșii în apropierea cartofilor sau acolo unde, în anii trecuți, ai crescut cartofi.
Pentru ca combate mana plantelor din grădina ta, folosește fungicide din oferta noastră. Alege din partea stângă a paginii de pe site dedicată acestor produse destinația dorită și bucură-te de o recoltă bogată, fără prea mare efort!