Cele mai eficiente fungicide pentru tratarea viței de vie

Cele mai eficiente fungicide pentru tratarea viței de vie

Ai viță de vie și nu știi cum să o întreții corespunzător pentru a te bucura de rod bogat? Alături de diversele reguli pentru plantarea și întreținerea viței de vie, este esențial să știi și care sunt principalele boli ale viței de vie, precum și să descoperi cele mai eficiente fungicide pentru vița de vie. În cadrul acestui articol, ne-am propus să îți vorbim despre aceste lucruri, astfel încât să poți asigura tratamentele necesare viței de vie.

Cele mai comune boli ale viței de vie

Este bine să știi că vița de vie este o plantă destul de sensibilă și că există diverse boli care o atacă. Pentru a putea asigura tratamentul corespunzător cu cele mai potrivite fungicide pentru vița de vie, este esențial să cunoști care sunt cele mai comune boli ale acestei plante. Acestea sunt făinarea și mana, iar în continuare îți vorbim pe larg despre fiecare dintre aceste două boli.

Uncinula necator – Făinarea

Făinarea este una dintre cele mai comune boli ale viței de vie. În țara noastră, atacă în special culturile din zona Munteniei, a Dobrogei și a Olteniei. Această boală este cauzată de ciuperca Uncinula Necator. Atacă toate elementele verzi ale viței de vie: muguri, frunze, lăstari, ciorchini și rod. Cele mai frecvent atacate soiuri sunt cele cu coaja mai subțire a boabelor.

Făinarea atacă începând din primăvară și până în toamnă. Elementul de iernare pătrunde în mugurii lăstarilor, iar primăvara își fac apariția sporii, ca urmare a temperaturilor de 20-25 grade Celsius, precum și a umidității moderate. Totuși, boala apare și în perioadele mai secetoase.

Atunci când vița de vie este atacată de făinare, pe frunzele plantei se observă o peliculă albicioasă și fină, sub care țesutul are un aspect roșiatic. Aceste pete se observă și pe lăstarii atacați, precum și pe boabele de struguri ale căror pieliță crapă și lasă seva să se scurgă. Prin acest proces, se creează un mediu propice pentru dezvoltarea numeroaselor microorganisme.

Făinarea viței de vie se poate evita prin tăierea lăstarilor afectați și distrugerea lor prin ardere. De asemenea, este important să fie respectate lucrările importante în întreținerea viței de vie, care includ eliminarea buruienilor, tăierea, legarea și dirijarea plantei astfel încât să nu fie înghesuită. În ceea ce privește tratarea viței de vie împotriva făinării, luna mai este perioada optimă pentru a aplica tratamentele cu fungicide pentru vița de vie.

Plasmopara viticola – Mana viței de vie

Mana viței de vie este cea mai des întâlnită boală a acestei plante și totodată și cea mai periculoasă. Se răspândește extrem de repede, iar pagubele pe care le produce sunt considerabile, mai ales că, odată instalată, această boală este foarte dificil de combătut.

În cazul viței de vie, mana este cauzată de ciuperca Plasmopara viticola. Acțiunea acestei ciuperci este influențată direct de condițiile climatice și de sensibilitatea soiului la mană. Această ciupercă se dezvoltă mai mult în perioadele cu umiditate excesivă. Cele mai predispuse soiuri la atacul manei sunt cele superioare de masă și de vin, cum sunt: Fetească regală, Fetească Albă, Muscat Hamburg și Riesling Italian. Mana atacă toate elementele verzi ale viței de vie: muguri, cârcei, frunze, lăstari și fruct.

Mana are o evoluție târzie, primele sale semne apărând când frunzele depășesc diametrul de 5 cm. Atunci când vița de vie este atacată de mană primăvara, pe suprafața superioară a frunzelor se poate observa apariția unor pete gălbui, iar pe partea inferioară a frunzelor se observă un puf albicios. Pe perioada toamnei apar osoporii, care sunt elementele de rezistență de pe timpul iernii ale acestei ciuperci. când umiditatea este crescută pe timpul primăverii, acești osopori germinează și crapă, creând alți spori care sunt aruncați pe latura inferioară a frunzelor de viță de vie, datorită acțiunii ploilor de primăvară. Această contaminare primară are loc în lunile aprilie-mai și este influențată de condițiile climatice. Mana atacă, de asemenea, și coardele viței de vie, motiv pentru care acestea nu se mai dezvoltă corespunzător. Atacă și boabele aflate în stadiul de pârguire.

Există câteva reguli de care să ții cont pentru a combate mana la vița de vie. În primul rând, este esențial să menții curățenia atât în vie, cât și în grădină și livadă, prin strângerea frecventă și arderea uscăturilor, îngrijirea solului și eliminarea buruienilor. O altă lucrare esențială este drenarea terenului în cazul în care acesta reține o cantitate mare de apă. Este, de asemenea, important ca lucrările precum tăierile, legările și copilirile viței de vie să fie realizate la timp și cu accesorii de calitate, astfel încât via să fie aerisită și să se poată usca repede în urma ploilor.

În cazul în care aplici tratamente cu fungicide pentru vița de vie în vederea combaterii manei, este bine să știi că primele tratamente se aplică în luna mai.

Topul celor mai eficiente fungicide pentru vița de vie

În continuare îți arătăm un top al celor mai eficiente fungicide pentru vița de vie.

Cele mai eficiente fungicide pentru vița de vie: Fungicid Dithane M-45

Fungicid Dithane M-45 1kg | Plantmaster.ro

Fungicidul Dithane M-45 este un fungicid de contact, cu spectru foarte larg de acțiune. Se utilizează în peste 70 de culturi, printre care și vița de vie. În cazul acestei culturi, este utilizat pentru a combate mana. Pentru a combate mana viței de vie, se folosește în concentrație de 0,20%, cu o pauză de 28 de zile de la tratament la recoltare.

Cele mai eficiente fungicide pentru vița de vie: Fungicid Folpan 80 WDG

Fungicid Folpan 80 WDG 1kg | Plantmaster.ro

Fungicidul Folpan 80 WDG este un fungicid de contact. Acțiunea sa vizează în special ciupercile care provoacă mana. Se utilizează în timpul vegetației prin stropiri efectuate la avertizare. Pentru a obține efecte maxime, tratamentele se aplică preventiv când apar condiții de manifestare a bolilor sau la apariția primelor simptome. Tratamentele cu acest fungicid se pot repeta la intervale de 7-10 zile. Pentru a combate mana la vița de vie, se folosește în doză de 1,5 kg/ha.

Cele mai eficiente fungicide pentru vița de vie: Fungicidul Ridomil Gold MZ 68 WG

Fungicid Ridomil Gold MZ 68 WG 1kg | Plantmaster.ro

Fungicidul Ridomil Gold MZ 68 WG este un fungicid pentru combaterea manei și are acțiune dublă: atât de contact, cât și sistemică. Componenta sa sistemică este rapid absorbită de părțile verzi ale plantei, este transportată acropetal și distribuită în plante. Pentru combaterea manei la vița de vie se utilizează 2,5 kg/ha și se aplică preventiv în timpul creșterii intense a plantelor, de la lăstar de 15-20 cm până la începutul înfloritului. Pauza recomandată este de 28 de zile de la aplicarea tratamentului și până la recoltarea culturii.

Cele mai eficiente fungicide pentru vița de vie: Fungicid Topsin 70WDG

Fungicidul Topsin 70WDG este un fungicid sistemic cu acțiune preventivă și curativă. Se folosește pentru combaterea făinării la vița de vie, în doză de 1 kg/ha.

Cele mai eficiente fungicide pentru vița de vie: Fungicid Orius 25 EW

Fungicid Orius 25 EW 1 litru | Plantmaster.ro

Fungicidul Orius 25 EW este un fungicid sistematic. Se utilizează pentru combaterea bolilor la vița de vie. Pentru această cultură, tratamentele se fac în preajma înfloritului și până la compactarea ciorchinilor, asigurând o normă de 0,4 l/ha.

Sfaturi pentru administrarea corespunzătoare a celor mai eficiente fungicide pentru vița de vie

Alături de cele mai eficiente fungicide pentru vița de vie, este necesar să ții cont și de câteva recomandări, pentru a te asigura că acestea sunt administrate corespunzător și ajută plantația de viță de vie. În primul rând, este necesar să ții întotdeauna cont de recomandările produsului ales. Fiecare fungicid vine cu propriile sale recomandări privind doza, perioada optimă pentru aplicare, precum și perioada de pauză între aplicare și recoltare. Asigură-te că ții cont de aceste recomandări, pentru a ajuta cultura de viță de vie.

În România, media tratamentelor cu fungicide la vița de vie este de 6-7 tratamente pe sezon. Este recomandat ca tratamentele să se aplice preventiv, astfel încât să se diminueze cât mai mult pagubele produse de boli. Pentru a beneficia de o plantație viticolă sănătoasă, vița de vie poate fi stropită pe tot parcursul perioadei de vegetație. Tratamentele se aplică ținând cont de condițiile climatice care favorizează apariția diverselor boli.

Concluzie

Mana și făinarea sunt cele mai comune boli ale viței de vie. Există diverse fungicide care sunt eficiente pentru combaterea acestor două boli. Pentru a te asigura că ai o cultură sănătoasă și o recoltă bogată, este necesar să asiguri întreținerea corespunzătoare și tratamentele necesare ale viței de vie.