Cultura de lavandă. Reguli de îngrijire ca să obții o recoltă bogată

lavandă

Cultura de lavandă poate deveni o afacere profitabilă atât pentru agricultori, cât și pentru antreprenori sau pasionați de grădinărit. Lavanda se cultivă adeseori pentru beneficiile pe care le oferă produsele obținute din această plantă. Lavanda este o plantă perenă, care este rareori atacată de dăunători. Întrucât se consideră a fi o afacere de nișă, lavanda se cultivă adeseori pe suprafețe mici.

Se poate obține profit prin cultivarea lavandei, în diverse moduri. De exemplu, materialul săditor (butașii) se poate vinde atât viitorilor proprietari de plantații, cât și persoanelor care își doresc să cultive o tufă de lavandă în propria grădină. O altă metodă de a obține profit este prin vânzarea florilor de lavandă.

În primii trei ani de la plantare, producția este mai mică, însumând 2-3 tone de flori proaspete la hectar. În 5-6 ani, producția poate atinge chiar și 10 tone la hectar. Plantația de lavandă intră pe rod începând cu anul trei. Este recomandat ca în primii ani să nu se forțeze culegerea florilor.

Cum se plantează lavanda?

Pentru a cultiva lavandă, este necesar să fie îndeplinite câteva condiții. Cei mai importanți factori pentru o cultură de lavandă care va rezista ani mulți sunt solul și clima. Solul ideal pentru creșterea lavandei este compus din 45% minerale (nisip, nămol și argilă), 5% materie organică și 50% spațiu poros. Pentru ca lavanda să crească este necesar de un sol cu un pH de aproximativ 7.0 și bine drenat.

Lavanda are nevoie de expunere la soare de cel puțin 6-8 ore pe zi. Lavanda preferă climatul cald și moderat uscat, ierni nu foarte friguroase și veri călduroase. Lavanda provine din țările mediteraneene, unde temperaturile medii variază între 20 și 30 de grade Celsius în lunile de primăvară și vară. Așadar, planta este stimulată să se regenereze și să crească după recoltare atunci când temperatura solului este de aproximativ 18 grade Celsius. Totuși, deși preferă temperaturile mari, lavanda tolerează și temperaturile scăzute. În schimb, umiditatea ridicată poate favoriza apariția ciupercilor, care usucă frunzele și mugurii de lavandă.

Cultura de lavandă se poate obține atât din semințe, cât și din butași. Indiferent de varianta aleasă, plantele se așază în rânduri la o distanță de 40-65 centimetri, în funcție de soi. Distanța dintre rânduri variază între 120 și 150 centimetri. În cazul în care lavanda se plantează într-un sol aflat la altitudine mare, plantele trebuie așezate mai aproape una de cealaltă, pentru a fi protejate de vânt. În condiții de umiditate, se recomandă ca plantele să se afle la o distanță mai mare unele de altele, pentru a permite aerului să circule.

Cultivarea lavandei – lucrări de întreținere a culturii de lavandă

Odată ce lavanda a fost plantată, este necesar să se realizeze câteva lucrări de îngrijire, pentru ca planta să crească frumos. Printre aceste lucrări care sunt incluse în cultivarea lavandei se numără udarea, tăierile de întreținere și modurile de combatere a bolilor și a dăunătorilor.

Udarea

Imediat după plantare, indiferent dacă aceasta s-a realizat cu semințe sau butași, este necesar ca lavanda să fie udată. Lavanda abia plantată necesită mai multă apă decât planta matură, pentru a-și dezvolta un sistem puternic de rădăcini. După aproximativ doi ani de la plantare, plantele mature de lavandă pot trăi doar cu apa provenită de la precipitații, în cazul în care precipitațiile anuale depășesc 450 mm pe metru pătrat.

În zonele în care nu sunt ploi dese, este indicat să se investească într-un sistem de irigare, deoarece, dacă planta nu primește suficientă apă în perioada de înflorire, mugurii nu se vor dezvolta. În zonele foarte cald și fără ploi, sunt recomandate 3-4 sesiuni de irigare în lunile de vară. În alte zone, poate fi instalat un sistem de irigare prin picurare, care să fie utilizat timp de 20 de minute, o dată pe săptămână.

Este recomandată irigarea prin picurare, deoarece alte metode de irigare pot deteriora florile. În plus, rădăcinile de lavandă putrezesc ușor și sunt predispuse la infecții fungice. Tocmai din acest motiv, irigarea se realizează atunci când solul este uscat.

Tăieri de întreținere

Pentru creșterea și protejarea plantei, sunt necesare tăieri de întreținere. Prima tăiere se realizează în primul sezon de creștere, atunci când înfloresc primii muguri. Această tăiere are ca scop ajutarea plantei să se dezvolte. Apoi, tăierea este necesară o dată pe an. Deși planta se poate tăia și primăvara, în general, întreținerea se face spre finalul verii sau la începutul toamnei, după recoltare. În special la soiurile care sunt crescute pentru ulei, cele cărora li se recoltează doar florile, se taie aproximativ un sfert din plantă, fără a ajunge la partea lemnoasă a plantei.

Combaterea bolilor și a dăunătorilor

Producția de lavandă poate fi afectată de buruieni, deoarece acestea intră în competiție cu lavanda pentru soare, apă și nutrienți. De asemenea, plantele pot fi afectate și de insecte sau de apariția unor boli.

Iată care sunt principalii dăunători care pot afecta cultura de lavandă:

 • Gândacii Cercopoidea. Sunt vizibili primăvara și secretă o substanță asemănătoare cu saliva pe plante. Deși secreția lor este neplăcută estetic, nu amenință sănătatea plantei. Acești dăunători pot fi înlăturați prin aplicarea de pesticide sau alte tratamente chimice.
 • Musculițele Aleyrodidae. Se hrănesc cu seva lavandei și pot afecta dezvoltarea plantei. Sunt insecte mici și albe, care pot fi găsite sub frunze. Atunci când sunt prezente în număr mare, planta poate îngălbeni și veșteji. Nu există insecticide împotriva lor, însă pot fi scoase manual de pe frunze sau poate fi pusă folie sau mulci, pentru a alunga aceste musculițe.
 • Insectele Aphidoidea. Deși insectele acestea nu sunt dăunătoare în mod direct pentru plante, ele pot transmite virusul alfalfa mosaic, un virus care provoacă apariția unor pete galbene pe frunze și vlăstari. Uneori, țesutul afectat se strânge și își modifică forma. În general, virusul nu omoară plantele, însă împiedică creșterea și înflorirea acestora. Pentru a împiedica propagarea virusului, plantele infectate cu acesta trebuie eliminate și arse. În schimb, pentru a preveni infectarea, se recomandă utilizarea unui insecticid împotriva insectelor Aphidoidea, precum și curățarea și sterilizarea frecventă a instrumentelor de grădinărit.
 • Ciuperca Phomopsis lavandula. Aceasta distruge tulpinile lavandei. Atunci când plantele de lavandă sunt infectate cu această ciupercă, se ofilesc brusc, chiar și în condițiile în care nu este un an secetos. Se recomandă folosirea unei lupe pentru a vedea dacă pe scoarță sunt prezente puncte mici, negre, întrucât acestea arată o infecție cu această ciupercă. Pentru a elimina ciuperca, trebuie eliminate și arse plantele afectate.
 • Ciuperca Septoria lavandula. Infectează țesuturile de suprafață a frunzelor de lavandă. Septoriza apare din cauza umidității care se formează atunci când plouă abundent sau când solul este slab drenat. Ca simptome ale infestării cu această ciupercă, sunt petele roșii-cafenii pe partea superioară a frunzelor, care apoi devin albicioase cu o dungă roșiatică pe marginea petelor, apariția unui punct negru în mijlocul petelor și uscarea și căderea frunzelor. Ciuperca poate fi eliminată prin îndepărtarea și distrugerea frunzelor infestate, precum și prin tratarea chimică a plantelor cu fungicide.
 • Boli de sol. Aici sunt incluse boli precum: Phytophtora, Verticilium, Fusarium, Rhizoctonia și Pythium, care sunt provocate de umezeală în exces la rădăcină sau de fertilizarea excesivă cu substanțe care conțin mult nitrogen. Aceste boli se manifestă prin putrezirea rădăcinilor lavandei, fapt ce poate duce la moartea plantei. Pentru a înlătura aceste boli, se recomandă aplicarea de tratamente foliare la sol.

Când se seamănă lavanda?

Lavanda se seamănă toamna sau primăvara. Întrucât planta este rezistentă la ger și supraviețuiește chiar și la temperaturi de -15 grade Celsius, este recomandată plantarea de toamnă. Aceasta permite o mai bună înrădăcinare a plantelor. Se poate începe din luna septembrie și până dă înghețul. Rădăcinile butașilor plantați toamna vor avea mai mult timp să se dezvolte decât cele ale butașilor plantați primăvara.

Cum se înmulțește lavanda?

Lavanda se poate înmulți generativ, prin producerea de răsad, sau vegetativ, prin butași înrădăcinați. Durează 5 ani pentru a obține producție din semințe și 3 ani pentru a obține producție din butași.

Odată ce plantele de lavandă au ajuns la maturitate, acestea pot fi înmulțite. Există două opțiuni de butășire:

 • Hardwood, care se realizează prin tăierea tulpinilor lemnoase. Aceasta se poate realiza atât primăvara, cât și toamna.
 • Softwood, care se realizează prin tăierea părții moi, superioare a plantei. Aceasta se poate face doar primăvara.

Iată care sunt pașii care trebuie să îi urmezi pentru ca butașii să prindă rădăcini puternice și să se transforme în tufe bogate de lavandă:

 • Pentru butășire alege doar plante sănătoase, drepte, care nu au înmugurit.
 • Folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia tulpini cu lungimea de 7-10 cm. În cazul butășirii de tip hardwood, taie fix sub o umflătură care indică un nodul pentru frunză.
 • Taie frunzele de pe o porțiune de 5 cm din partea de jos a tulpinii și răzuiește o porțiune din partea pe care o vei introduce în pământ.
 • Pregătește un recipient pe care să îl umpli pe jumătate cu mușchi de turbă și puțină scoarță pentru drenaj, iar pe cealaltă jumătate, cu vermiculit sau perlit.
 • Opțional, înmoaie tulpinile în stimulent de înrădăcinare, care încurajează creșterea rapidă a rădăcinilor, fără a le permite să putrezească.
 • Introdu tulpinile aproximativ 5 cm în amestecul realizat și bătătorește-l bine pentru a ține tulpina dreaptă.
 • Acoperă recipientul cu o folie de plastic, pentru a crea un efect de seră pentru butași.
 • Butașii înmulțiți prin metoda softwood vor crește rădăcini în aproximativ 2-4 săptămâni, iar în cazul butașilor înmulțiți prin metoda hardwood, procesul va dura mai mult.
 • După ce butașii au prins rădăcini, aceștia pot fi transplantați în pământ.

Când înflorește lavanda?

Lavanda înflorește de 2-3 ori pe an, în perioada mai-septembrie. Este recomandat ca recoltarea să se facă vara, atunci când mugurii s-au format, dar încă nu s-au deschis toate florile. Recoltatul se realizează într-o zi însorită și fără vânt. Dacă plouă în ziua de recoltare sau cu 2-3 zile înainte, scade calitatea produsului final. De asemenea, căldura extremă sau vântul puternic pot favoriza evaporarea uleiului esențial, lucru ce duce la o pierdere importantă a recoltei. În cazul în care recoltezi lavanda pentru fabricarea uleiului, recoltarea se face cu 5-10 zile înainte de recoltarea pentru flori.

Totul despre lavandă

Lavanda include 47 de specii de plante din familia mentei, Lamiaceae. Este o plantă originară din Mediterană, Orientul Mijlociu și India. Numeroase specii au fost cultivate în climate temperate, iar cea mai cunoscută specie este Lavanda angustifolia.

Beneficiile lavandei

Lavanda se cultivă datorită numeroaselor sale beneficii. Florile de lavandă se utilizează atât intern, cât și extern. Au efect calmant, astfel că pot fi utilizate împotriva stărilor nervoase ușoare, a stărilor de neliniște, anxietate, a tulburărilor de somn și a insomniilor. Lavanda este benefică și pentru calmarea sugarilor și a bebelușilor.

De asemenea, lavanda se utilizează în afecțiunile gastro-intestinale, în cazul balonărilor, pentru afecțiunile de stomac, ca diuretic și pentru tratarea rănilor. Utilizată extern, lavanta are efecte pozitive în cazul tulburărilor sistemului circulator. Tradițional, uleiul de lavandă este utilizat pentru băi, pentru îmbunătățirea stării generale în situațiile de epuizare, precum și pentru combaterea stărilor de oboseală.

În aromaterapie, lavanta se utilizează pentru relaxare.

Proprietățile lavandei

Lavanda are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii. Acestea pot ajuta la vindecarea unor arsuri minore, precum și a înțepăturilor de insecte.

Concluzie

Lavanda a început să fie cultivată tot mai mult la noi în țară. Este o plantă care se poate dovedi profitabilă, atât timp cât se respectă condițiile de cultivare și i se asigură îngrijirea corespunzătoare. Lavanda are numeroase beneficii și proprietăți. Ea poate fi utilizată atât pentru uleiul său, cât și pentru flori. Se utilizează în scopuri estetice, cosmetice și chiar în tratarea anumitor afecțiuni.

Sursa foto: Pixabay