Informații generale despre rapiță
În ultima perioadă, tot mai mulți agricultori și-au îndreptat atenția spre rapiță. Acest lucru se datorează cererii mare de piață. Totuși, înainte de a o cultiva, este necesară o documentare temeinică, pentru a ști când, cum și unde este recomandat să cultivi rapiță, precum și care sunt lucrările de întreținere necesare pentru o cultură de rapiță bogată și sănătoasă.
Cererea de piață pentru această plantă a crescut deoarece din ea se produce ulei de calitate, precum și biodiesel, care este un combustibil din ce în ce mai căutat. Rapița este o plantă care aduce profit mare fermierilor. În plus, această plantă nu ridică probleme privind lucrările, deoarece este în întregime mecanizată, precum și ușor de integrat în rotația culturilor. Cultura de rapiță ridică fertilitatea solului și împiedică eroziunea pe terenurile în pantă. În plus, este o bună plantă meliferă.
Care sunt utilizările rapiței?
Rapița este utilizată pentru hrană, biodiesel și nutreț pentru hrana animalelor.
Industria biodiesel prelucrează aproape jumătate din uleiul de rapiță care se produce în Europa. Acest lucru se întâmplă deoarece acesta este un carburant mai economic decât motorina, este biodegradabil și ajută la limitarea poluării atmosferice.
În plus, uleiul de rapiță este utilizat și în alte industrii, precum cea textilă, industria pielăriei, a materialelor plastice, vopselurilor, lacurilor, cernelurilor, detergenților, în industria poligrafică, este utilizat la iluminat, ca lubrifiant, ca ulei pentru pictură, pentru lumânări, ca fluid hidraulic, ca adjuvant pentru pesticide, precum și la fabricarea agenților antipraf.
Paiele de la rapiță pot fi utilizate pentru fabricarea plăcilor aglomerate. Semințele de rapiță conțin 42-48% ulei, care se utilizează în alimentația oamenilor, la prepararea unor tipuri de margarină, precum și în industrie.
În alimentația umană, uleiul de rapiță este utilizat deoarece este considerat foarte sănătos. Atunci când este consumat în mod regulat, acesta are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge și joacă un rol important în buna funcționare a creierului. În plus, contribuie la scăderea hipertensiunii, a nivelului de colesterol, ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge pe artere și la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.
Resturile de rapiță rămase în urma presării semințelor reprezintă o sursă excelentă de proteine pentru animale. De asemenea, rapița poate fi folosită și ca nutreț verde toamna târziu și primăvara devreme. Din 100 kg de semințe de rapiță se obțin 30-35 kg ulei și 50-55 kg șroturi.
Câte soiuri de rapiță există?
În România sunt înregistrate 24 de soiuri de rapiță. În general sunt preferate soiurile hibrid, în comparație cu alte soiuri, datorită toleranței ridicate pe care soiurile hibrid o au la secetă și a faptului că aceste soiuri utilizează mai eficient substanțele nutritive. Deși exista zeci de hibrizi de rapiță, aceștia sunt împărțiți în două categorii: convenționali și de tip Clearfield.
În comparație cu rapița de primăvară, rapița de toamnă este mai adaptată condițiilor climatice din țara noastră. Rapița de primăvară se cultivă în România doar pe suprafețe foarte mici. Printre soiurile hibride care se remarcă în țara noastră se numără: Dinasty, Sitro, Exocet, Exagone, Safran, Neptune, Karibik, Artist, Betty, Astrid și Ilia.
Gama de hibrizi Clearfield conține hibrizi performanți, ameliorați prin metode tradiționale și au un potențial de producție ridicat.
Cum se cultivă rapița?
Pentru a avea o cultură bogată și sănătoasă de rapiță, este esențial să știi cum se cultivă această plantă. În acest sens, este recomandat să ții cont de condițiile ideale pentru această cultură, de modul de pregătire a terenului, precum și de momentul ideal pentru semănatul rapiței.
Care sunt condițiile ideale pentru cultura de rapiță
Rapița se dezvoltă cel mai bine în zonele unde cad anual între 450-650 mm precipitații, cu un maximum în perioada iulie-august. De asemenea, temperatura medie anuală este recomandat să fie 7-10 grade Celsius, cu ierni lipsite de geruri mari și cu un strat de zăpadă suficient de gros.
Această plantă preferă solurile profunde, mijlocii, bogate în humus și calcar, cu pH de 6-7 și cu o capacitate ridicată de a reține apa. Cele mai bune producții de rapiță se obțin pe terenuri aluviale și reavene, urmate de solurile din seria cernoziomurilor și a celor brun roșcate.
La noi în țară, zonele în care rapița are cele mai bune condiții de dezvoltare sunt: câmpiile Banatului și Crișanei, centrul Transilvaniei, regiunile de silvostepă din sudul țării, sudul Dobrogei și jumătatea de sud a luncii Siretului.
Cum se pregătește terenul pentru cultivarea rapiței
Tehnologia de cultivare a rapiței diferă în funcție de climă și relief, apoi de particularitățile solului și de scopul urmărit. Totuși, sunt anumite elemente care trebuie respectate strict, indiferent de alți factori.
Pentru rotație, plantele premergătoare cele mai potrivite sunt cele care eliberează terenul timpuriu, cum sunt: cerealele de toamnă (grâul și orzul), cartofii timpurii, leguminoasele boabe (mazărea), borceagul de toamnă și trifoiul roșu după prima coasă. Rapița de primăvară poate fi semănată și după culturi care se recoltează târziu, cum sunt porumbul, cartofii sau sfecla de zahăr.
Rapița nu se cultivă în monocultură, ori după soia sau floarea-soarelui. Poate reveni pe același teren după trei ani. După rapiță se poate cultiva aproape orice altă plantă, însă este o bună premergătoare pentru grâul de toamnă sau orzul de toamnă, precum și pentru înființarea de culturi succesive de porumb în scop furajer sau varză furajeră.
Pregătirea terenului pentru cultivarea rapiței începe cu arătura obișnuită, care se execută la o adâncime la care să nu se scoată bulgări. În general, adâncimea este de 18-20 cm după pajiști și 20-22 cm după trifoi.
Imediat după arat, cât timp solul este încă reavăn, se efectuează discuirea și pregătirea patului germinativ prin lucrări repetate cu grapa cu discuri. Ultima lucrare se realizează la adâncimea de semănat și perpendicular pe direcția de executare a semănatului. Ca lucrare facultativă se poate utiliza tăvălugul inelar, înainte sau după semănat.
Când se seamănă rapița?
Pentru a obține o producție mare și de calitate, este esențial să se țină cont de epoca de semănat a rapiței. Epoca optimă pentru a semăna rapița de toamnă este 1-10 septembrie pentru majoritatea zonelor.
Cum se întreține cultura de rapiță?
Lucrările solului după semănat se efectuează pentru a completa realizarea calitativă a patului germinativ, precum și pentru a combate buruienile, bolile și dăunătorii. Printre principalele lucrări de întreținere a culturii de rapiță se numără tăvălugirea, eliminarea excesului de umiditate, irigarea, fertilizarea și combaterea bolilor și a dăunătorilor.
Cum se realizează irigarea?
În cazul culturii de rapiță se face o irigare de răsărire, în special dacă toamna este secetoasă. Aceasta se aplică imediat după semănare, cu o normă de udare cuprinsă între 300 și 400 m3/ha, cu finețea ploii cea mai mică și cu nivelul aspersorului cât mai aproape de sol. Dacă solul este nisipos și temperaturile în următoarele două-trei zile după această udare sunt ridicate, se aplică încă o udare de completare, cu 100-150 m3/ha.
În zonele în care există un deficit mare de apă în sol, se recomandă ca, din perioada de creștere intensă și de fructificare a rapiței, să se aplice minim două udări, cu câte 400-500 m3/ha. Prima udare se aplică în perioada de creștere, alungire și ramificare, iar a doua udare se face în momentul umplerii bobului. Totuși, este esențial să se evite irigarea în exces, deoarece excesul de umiditate poate compromite producția de rapiță.
Când trebuie fertilizată rapița?
Fertilizarea fazială a rapiței se face după cum urmează:
- Fertilizare de bază de toamnă, la semănare
- Fertilizare foliară de toamnă, în stadiul de 6-8 frunze
- Fertilizare fazială I, în stadiul de rozetă, 8-11 frunze
- Fertilizare fazială II, în stadiul butonilor florali incipienți
- Fertilizare foliară de primăvară, în stadiul de butoni florali verzi și galbeni
Se recomandă ca îngrășămintele foliare să fie aplicate în a doua parte a vegetației. Acestea sunt importante pentru a avea o producție sănătoase.
Cum se combat buruienile din cultura de rapiță?
Pentru a avea o producție de calitate, este esențial să se combată buruienile din cultura de rapiță. Principalele buruieni care se regăsesc în aceste culturi sunt: pirul târâtor, știrul sălbatic, traista ciobanului, loboda sălbatică, meișorul, mohorul, mohorul lat, turița, urzica moartă, mușețelul nemirositor, macul, șopârlița, muștarul sălbatic, samulastra de cereale, costreiul, bălurul, pungulița și rocoina.
Pentru a combate aceste buruieni, este necesar să se aplice erbicide. În cazul rapiței convenționale, se poate aplica oricare dintre erbicidele: Butisan S, Butisan Avant sau Stratos Ultra. Pentru soiurile hibrizi Clearfield, se poate utiliza Cleranda sau Cleravo.
Care sunt potențialii dăunători și cum pot fi combătuți?
Principalele boli care pot apărea în culturile de rapiță sunt: alternarioza, putregaiul cenușiu, făinarea, putregaiul negru și putregaiul alb. Combaterea acestor boli se poate realiza în trei segmente, toamna, primăvara, la ieșirea din iarnă și în perioada înfloritului. Se pot utiliza produsele Caramba sau Pictor.
Printre principalii dăunători ai culturii de rapiță se numără: viespea rapiței, păduchele cenușiu al cruciferelor, gărgărița semințelor, gărgărița pătată, gărgărița mare a tulpinilor de rapiță, țânțarul silicvelor, gândacul păros, gândacul lucios și puricele cruciferelor. Pentru combaterea diverselor insecte dăunătoare se poate utiliza insecticidul Fastac Active.
Încheiere
Rapița este o plantă care poate aduce profituri bune agricultorilor care o cultivă. Rapița se utilizează atât în alimentația oamenilor, cât și în cea a animalelor, în industria biodiesel, precum și în diverse alte industrii.
Însă, pentru a avea o cultură bogată și sănătoasă, este esențial să știi cum să cultivi această plantă. Este esențial să ții cont de perioada de semănat, de zona în care vrei să cultivi și de lucrările de pregătire a solului pentru această cultură.
De asemenea, este important să știi cum se realizează irigarea, când se fertilizează această plantă, care sunt buruienile și potențialii dăunători ai culturii de rapiță, precum și cum se pot combate acestea.