Cultura de zmeură. Totul despre plantare și îngrijire

cultura de zmeură

Informații de bază despre zmeură

În general, cultura de zmeură este profitabilă chiar și atunci când suprafața cultivată este mică. Această cultură se înființează, de obicei, toamna, pe terenuri însorite. Zmeurul este un arbust întâlnit frecvent în zonele de deal și de munte, unde crește spontan. Totuși, el se adaptează cu ușurință și la condițiile din grădină și poate fi cultivat în pepiniere, unde are parte de toată îngrijirea de care are nevoie.

Zmeura este un fruct mic și roz, care se utilizează adeseori pentru realizarea diverselor deserturi, prepararea gemurilor, dulcețurilor, jeleurilor și altele asemenea. În continuare îți vom prezenta tot ce trebuie să știi despre cultura de zmeură, de la plantare și îngrijire până la recoltare.

Plantarea zmeurei – tot ce trebuie să știi

Pentru a avea o cultură de zmeură cu rod sănătos și bogat, este esențial să ții cont de câteva recomandări. La fel ca orice altă plantă, și zmeurul are nevoie de anumite condiții care îi sunt prielnice și de îngrijire corespunzătoare, care să îl ajute să se dezvolte sănătos.

Care sunt terenurile ideale pentru cultura de zmeură?

Zmeurul preferă climatul umed și răcoros, așa cum este în zonele cu păduri de foioase, însă are nevoie, în același timp, de un teren însorit. Excesul de umiditate, înghețul și vântul puternic afectează creșterea zmeurului.

Cultura de zmeură se înființează pe soluri ușoare, fertile și bine drenate. Nu sunt recomandate solurile grele și argiloase, deoarece acestea rețin la suprafață o cantitate mare de apă. Pentru înființarea culturii de zmeură sunt ideale zonele de deal, în special pantele sudice, unde arbuștii de zmeur primesc suficientă lumină, iar fructele lor se coc mai repede.

În zonele cu câmpie aridă nu există condiții prielnice pentru înființarea unei culturi de zmeură. De asemenea, se ține cont și de soiul de zmeur ales, deoarece există diverse variante, precum soiuri timpurii sau cu înflorire târzie, care sunt adaptate condițiilor specifice diferitelor regiuni ale țării.

Care este perioada optimă de plantare pentru cultura de zmeură?

Zmeurul poate fi plantat la începutul primăverii, în perioada martie-aprilie, atunci când noaptea temperaturile nu mai scad sub 0 grade Celsius. Momentul ideal pentru înființarea culturii de zmeură sunt lunile de toamnă, perioada octombrie-noiembrie. Culturile de zmeură înființate toamna, după căderea frunzelor, intră în procesul de vegetație timpuriu, la începutul primăverii.

Cum pregătești terenul pentru cultura de zmeură

Dacă îți dorești să înființezi cultura de zmeură pe o suprafață mai mare, trebuie să testezi terenul timp de doi ani, cultivând mai întâi plantele pe o suprafață mai redusă. Înainte de plantare, este necesar să realizezi teste la nivelul solului, pentru a afla compoziția chimică a acestuia și nivelul său de aciditate. Zmeurul necesită un teren bogat în humus și un pH cuprins între valorile 5,5 și 6,5.

Pregătirea terenului pentru cultura de zmeură presupune erbicidarea și arătura de desfundare, executată la o adâncime de aproximativ 50 cm. Pot exista plante premergătoare pe terenul unde vei înființa cultura de zmeură, iar plantele recomandate ca fiind premergătoare zmeurului sunt leguminoasele și cerealele păioase (grâu, secară, ovăz, orz). Nu sunt recomandate ca plante premergătoare zmeurului: tomatele, cartofii și ardeii.

Primul pas în pregătirea locului pentru plantare este luarea unui eșantion de pământ pentru a se verifica dacă acesta corespunde cu indicațiile trecute pe specificațiile rugului de zmeur. Apoi se așterne un strat de îngrășământ, care are menirea de a distruge toate buruienile sau iarba din zona respectivă. Aceste acțiuni au loc înainte de plantarea propriu-zisă a rugului de zmeur.

Înființarea culturii de zmeură

Succesul culturii de zmeură depinde, în mare parte, de alegerea terenului potrivit. Totuși, alături de teren, un alt detaliu care joacă un rol important în succesul culturii este modul de selectare a plantelor. Plantele trebuie achiziționate din pepiniere autorizate, pentru a evita butașii proveniți din plantații atacate de boli și dăunători, precum și cei aduși din alte țări și neaclimatizați.

Dacă suprafața de plantare este mică, se recomandă plantarea unui singur soi. În schimb, dacă suprafața este mare, se pot planta două-trei soiuri simultan, cu perioade de coacere diferite.

Plantarea

După ce s-a pregătit temeinic terenul, urmează plantarea propriu-zisă a butașilor de zmeură.

Există diferite soiuri de zmeur, astfel că distanța de plantare între rânduri poate diferi de la caz la caz, depinzând și de rezistența și fertilitatea solului. În general, distanța recomandată este de 2,5-3 metri între rânduri și 50 cm – 1 metru între plante.

Butașii se introduc în pământ la o adâncime de maximum 20 cm, cu rădăcinile răsfirate. Gropile săpate pot fi mai adânci, de aproximativ 50 cm, iar diferența se acoperă cu pământ afânat, care are un rol important în dezvoltarea radiculară. După plantare, groapa se acoperă cu pământ fărâmițat și se tasează bine.

Dacă nu cad precipitații în prima săptămână după plantarea butașilor, se pot uda plantele cu câțiva litri de apă, iar apoi nu se mai intervine până în primăvară.

Sistemul de susținere pentru cultura de zmeură

De obicei, zmeurul are nevoie de un sistem de conducere pentru a-i susține dezvoltarea. Cel mai des se utilizează spalier cu sârme duble, legat de stâlpi de lemn sau de beton, în care primele sârme se află la 60 cm distanță față de sol. De asemenea se utilizează sistemul de susținere sub formă de evantai. Singurul caz care nu necesită un sistem de susținere este cel sub formă de gard fructifer.

Întreținerea solului

În primul an, întreținerea solului se rezumă la lucrarea pământului. Începând cu al doilea an, se pot folosi, cu moderație, soluții pentru erbicidare. Una dintre principalele lucrări de întreținere a culturii de zmeură este fertilizarea solului. Aceasta poate fi făcută cu azot pentru soiurile mai puțin viguroase, cu magneziu, cu potasiu, fosfatică, minerală, sau organică. Fertilizarea cu azot trebuie făcută cu precauție și este important să se evite o administrare târzie.

Irigarea culturii

Întrucât rădăcinile zmeurului nu sunt foarte adânci, planta nu absoarbe suficientă apă din sol. De aceea, pe perioada verii, are nevoie de cantități suplimentare de apă. Irigarea culturii de zmeură se poate realiza prin aspersiune, care este o tehnică accesibilă și poate acoperi întreaga suprafață a culturii. O altă opțiune este irigarea prin picurare, cu ajutorul unor conducte, iar această metodă asigură o cantitate constantă de apă, timp de câteva zile.

Tăierea tulpinilor de zmeură

Tulpinile de zmeură se taie primăvara, după plantarea butașilor. Dacă plantarea are loc toamna, tăierea tulpinilor nu este necesară, chiar dacă există buruieni și frunze uscate, deoarece acestea vor proteja cultura de zmeură peste iarnă. Butașii se scurtează până la un metru lungime, iar din al doilea an, pot fi tăiate tulpinile de doi ani care au rodit.

Recoltarea zmeurei

Fructele se recoltează la maturitate, manual, cu sau fără receptacul, în cutii de plastic de dimensiuni mici sau în găleți, atunci când cantitățile sunt însemnate. Zmeura este un fruct perisabil, astfel că se culege, depozitează și transportă cu grijă. O metodă bună pentru a păstra zmeura pe o perioadă îndelungată este introducerea acesteia la congelator sau în depozite frigorifice.

Producția are loc între finalul lunii iunie și al lunii septembrie. În această perioadă se intervine o dată la două zile, pentru a culege fructele coapte.

Boli și dăunători care pot afecta cultura de zmeură

La fel ca alte plante, și zmeura este afectată de diverse boli și dăunători. Cele mai cunoscute amenințări pentru cultura de zmeură sunt: putregaiul cenușiu, făinarea, rugina, gărgărița zmeurului, molia și viermii zmeurului.

Pentru a combate bolile și dăunătorii care afectează zmeura se realizează diverse tratamente fitosanitare, care se aplică urmând indicațiile producătorilor. Printre cele mai utilizate produse pentru combaterea bolilor și dăunătorilor se numără Champ 77 WG, Topsin 70WDG, Calypso 480 SC și FOLIQ Combimax.

Concluzie

Zmeura este un fruct extrem de apreciat, iar cultivarea zmeurei se poate dovedi chiar profitabilă. Se poate înființa o cultură de zmeură atât în grădină, pe o suprafață redusă, cât și în pepiniere, pe suprafețe întinse. Dacă sunt respectate condițiile necesare și regulile de îngrijire a culturii, poți obține o cultură de zmeură delicioasă și cu rod bogat.

Sursa foto: Pixabay