Cum combatem eficient afidele sau păduchii plantelor?

Cum combatem eficient afidele sau păduchii plantelor?

Ce sunt afidele?

Afidele sunt insecte de mici dimensiuni, care atacă diverse tipuri de plante, de la culturi pe suprafețe mari, cum sunt cerealele, fructele și pomii fructiferi, până la plantele decorative, de apartament. Sunt cunoscute și sub denumirea de „păduchii plantelor”. Afidele sunt insecte hemiptere, ceea ce înseamnă că aparatul lor bucal are forma unei trompe – aparatul bucal este pentru înțepat și supt. Prin acesta, afidele sug elemente nutritive din plantele pe care le atacă.

Păduchii plantelor fac parte din familia Aphididae, care include câteva zeci de subfamilii. Există numeroase specii de afide, iar printre cele mai răspândite specii de la noi se numără Myzus persicae, Hyalopterus pruni, Aphis gossypii,Aphis pomi,Macrosiphum avenae, Sitobion avenae, Metopolophium dirhodum, Rhopalosiphum padi etc..

În general, afidele adulte sunt verzi, roșii sau brune. În funcție de specie, au o lungime de aproximativ 1,5 mm, au corpul fie alungit, fie oval, abdomenele sunt fie întunecate, fie deschise, și pot fi atât înaripate, cât și neînaripate. Larvele afidelor se aseamănă cu insectele adulte.

Cum recunoști afidele?

Afidele, sau păduchii plantelor, sunt insecte cu corpul moale. Mobilitatea lor este mult redusă, din cauza riscului de deshidratare. Ele se amplasează pe partea inferioară a frunzei pentru a fi protejate de razele directe ale soarelui.

În ceea ce privește culoarea, afidele pot fi transparente, verzi gri, maro roz, culori care sunt obținute în funcție de seva cu care se hrănesc. Majoritatea speciilor de afide sunt monofage, dar există și specii polifage.

Cum recunoști prezența afidelor? Atunci când ele atacă plantele, frunzele se deformează, devin îngălbenite, iar pe spatele acestora vei descoperi o pastă lipicioasă. Atacul păduchilor de plante este ușor de recunoscut, întrucât aceste insecte se prezintă în număr mare, fiind foarte vizibile astfel.

Ce tipuri de plante atacă afidele?

Afidele atacă numeroase tipuri de plante, inclusiv cereale, legume și flori. Printre principalele culturi care sunt atacate de afide se numără fasolea, mazărea, curcubitaceele (castravetele, pepenele etc.), sfecla, plantele crucifere, cartoful, varza, roșiile, piersicul, mărul, floarea-soarelui, grâul, trandafirii și altele.

Ce daune provoacă afidele asupra plantelor?

Dacă nu sunt combătute eficient, ele pot compromite producția într-o mare măsură. Afidele se hrănesc cu seva plantelor. Înțeapă cu trompele celulele frunzei și îi sug seva, ceea ce duce la scăderea capacității plantei de a se dezvolta. Totodată, păduchii plantelor pot transmite diverse boli plantelor pe care le atacă. De exemplu, substanța zaharoasă pe care o lasă în urma lor poate duce la o aglomerare a ciupercilor, atrage furnicile și determină inhibarea schimbului gazos, ceea ce afectează procesul de fotosinteză.

Atacul afidelor se observă cu ochiul liber, ele fiind vizibile pe suprafața plantelor. În general, grupuri dense de afide sunt localizate în apropierea principalelor vase care transportă seva în plantă. În plus, atunci când plantele sunt atacate de afide, pe frunzele acestora apar pete și atrofieri, frunzele se răsucesc și înnegresc, iar plantele se usucă. Adulții și larvele de afide formează colonii care pot afecta frunzele, florile sau lăstarii.

Combaterea afidelor

Afidele reprezintă o dublă amenințare pentru plante, deoarece le consumă acestora substanțele nutritive și lasă în urma lor un mediu propice pentru dezvoltarea bolilor. Tocmai din acest motiv este imperios să combați atacul afidelor cât de repede posibil.

Când trebuie realizată combaterea afidelor?

Pentru a întrerupe ciclul de dezvoltare al afidelor, este recomandat ca arbuștii și trandafirii să fie tunși toamna. Asta deoarece păduchii plantelor depun ouă în solzii mugurilor în luna octombrie și iernează în stadiul de ou. Pentru a îndepărta toate coloniile, tratamentele pentru combaterea afidelor se reiau primăvara.

Cum combatem eficient afidele?

Afidele pot fi combătute eficient utilizând produse sistemice de protecție a plantelor. Dăunătorii preiau substanța activă împreună cu seva elaborată. De asemenea, și mijloacele de contact au rezultate bune în combaterea afidelor.

Produse pentru combaterea afidelor recomandate de Plantmaster

Există câteva produse care și-au dovedit eficiența în combaterea afidelor. Iată care sunt produsele recomandate de Plantmaster în combaterea acestor insecte.

Insecticid Actara 25 WG

Insecticidul Actara 25 WG are o activitate sistemică acropetală și este prelucrat atât prin părțile verzi ale frunzei, cât și prin rădăcini. Are acțiune șoc asupra insectei, prin contact și prin ingestie. Acest insecticid pătrunde rapid în plantă și este transportat ascendent prin sistemul vascular al acesteia, protejând întreaga plantă și noile creșteri. Combate atât dăunătorii aflați în stadiul de larvă, cât și pe cei adulți.

Insecticid Decis Expert 100 EC

Insecticidul Decis Expert 100 EC acționează prin contactul și ingerarea insectelor dăunătoare în stadiul de larve și adulți. Are un efect de doborâre rapidă a insectelor, iar în același timp are și efect repulsiv și antiranir, protejând prin acesta plantele tratate. Durata de activitate este de aproximativ zece zile.

Insecticid Karate Zeon

Karate Zeon este un insecticid extrem de eficient, cu efect rapid și vizibil. Este un insecticid de contact care are efect rapid și de șoc asupra dăunătorilor și oferă cea mai lungă perioadă de protecția. După ce este aplicat insecticidul pe plantă, substanța activă din acesta penetrează rapid cuticula insectei, acționând asupra sistemului său nervos.

Concluzie

Afidele sunt insecte de dimensiuni mici, care atacă diverse tipuri de plante, de la culturi de câmp, legume, și până la plante de apartament. Dacă nu sunt combătute eficient, aceste insecte, cunoscute și sub denumirea de păduchii plantelor, pot produce daune severe plantelor pe care le atacă.

Există diverse substanțe care s-au dovedit a fi eficiente împotriva păduchilor plantelor. Indiferent de insecticidul pe care îl alegi pentru combaterea afidelor, asigură-te că urmezi întocmai instrucțiunile produsului respectiv. Astfel, vei reuși să combați eficient afidele, precum și să protejezi plantele.