Dăunătorii cartofului: Clasificare, prevenire și combatere eficientă

Continut

Dăunătorii cartofului: Clasificare, prevenire și combatere eficientă

Cartoful este o plantă erbacee din familia Solanaceae. Are flori albe sau violet și tulpini subterane, care formează tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită. Planta se cultivă pentru tuberculi, care sunt bogați în amidon. Datorită compoziției ridicate de amidon, acești tuberculi se utilizează atât în alimentația omului, cât și ca furaj. Cultura de cartof este însă adeseori pusă în pericol de către diverse boli și dăunători. În articolul de azi vă arătăm care sunt dăunătorii cartofului, principalele boli ale cartofului, precum și metodele eficiente pentru combaterea acestora.

Dăunătorii cartofului

dăunătorii cartofului

Iată care sunt principalii dăunători ai cartofului, care pot produce pagube semnificative în recoltă. Pentru a putea evita ca acest lucru să se întâmple, este esențial să îi depistezi în timp util și să iei toate măsurile necesare pentru a preveni atacul lor și a-i combate odată ce apar.

Gândacul de Colorado

Unul dintre cei mai cunoscuți dintre dăunătorii cartofului, gândacul de Colorado produce pagube semnificative în cultura de cartofi, tomate și vinete. Adulții acestui dăunător rod frunzele și produc perforații neregulate pe suprafața limbului, iar la final produc chiar scheletuirea acestora. Larvele tinere produc perforații sub forma unor mici orificii în frunze. Pe măsură ce avansează în vârstă, acestea rod în întregime frunzele și uneori chiar lăstarii.

Ca metodă de prevenire și combatere, se recomandă arătura adâncă de toamnă și chiar colectarea manuală a larvelor și adulților pe suprafețe reduse, precum și efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Nematodul galicol al rădăcinilor

Nematodul galicol al rădăcinilor este o specie polifagă și atacă peste 1500 de specii de plante, printre care și cartoful. Atacul său se manifestă prin apariția galelor de diferite forme și dimensiuni la nivelul rădăcinilor. Atunci când atacul este puternic, plantele se ofilesc.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă rotația corectă a culturilor și dezinfecția solului utilizând produse specifice.

Buha semănăturilor

Buha semănăturilor are două generații pe an. Iernează ca larvă în diverse stadii în sol. Adulții săi nu reprezintă un pericol pentru cultură, însă larvele se hrănesc cu toate părțile plantei și preferă regiunea coletului și tuberculii, zone în care rod orificii.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă aplicarea tratamentelor chimice cu insecticide specifice.

Nematodul tuberculilor de cartof

Deși este o specie polifagă, nematodul tuberculilor de cartof atacă în special cartoful. Are mai multe generații pe an. Iernează în toate stadiile în tulpinile sau tuberculii cartofului. Atacul este mai greu de observat atunci când are loc pe părțile aeriene. Pe tuberculii atacați apar zone decolorate, în dreptul cărora epiderma se usucă și crapă. În urma atacului acestui dăunător, țesuturile devin brune, tari și au o consistență pergamentoasă.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă utilizarea de material săditor sănătos, sortarea și eliminarea tuberculilor infestați, rotația corectă a culturilor și dezinfecția solului cu produse specifice.

Păduchele verde al solanaceelor

Păduchele verde al solanaceelor este un dăunător polifag, cu 8-12 generații pe an. Iernează ca ou de rezistență sau ca adult în stare activă pe culturile infestate. Adulții și larvele sale înțeapă frunzele apicale pe partea inferioară, determinând gofrarea frunzelor, ceea ce produce pagube în cultură. Frunzele și florile afectate de acest dăunător se îngălbenesc și se usucă. Plantele atacate prezintă creșteri slabe, se debilitează și au o recoltă scăzută. Acest dăunător este și un important vector de transmitere a virozelor.

Ca metode de combatere, se recomandă efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Cărăbușul de mai

Printre dăunătorii cartofului se numără și cărăbușul de mai. Acesta este o specie polifagă cu o generație la 3-4 ani. Adulții acestui dăunător atacă frunzele, iar în unele cazuri atacă și florile și fructele în formare la speciile lemnoase și ierboase. Larvele sale se dezvoltă în sol și atacă organele subterane ale plantelor. Larvele produc galerii în tuberculii de cartof, ceea ce favorizează instalarea microorganismelor patogene.

Ca măsuri de prevenire și combatere, se recomandă arătura adâncă și prelucrarea repetată a solului, precum și aplicarea insecticidelor specifice la semănat.

Puricele cartofului

Puricele cartofului nu este foarte răspândit în țara noastră. Iernează în stadiu de adult. În condiții meteo favorabile, poate avea trei generații pe an. Adulții acestui dăunător apar la începutul primăverii și produc ciuruirea frunzelor de cartof. Larvele sale se dezvoltă în sol și rod galerii în tuberculi.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Coropișnița

Coropișnița este o specie polifagă și se regăsește pe întreg teritoriul țării noastre. Atacă organele subterane ale plantelor, le retează rădăcinile, iar în tuberculi produce galerii și rosături.

Ca metode de combatere, se recomandă aplicarea de tratamente la sol, utilizând produse specifice.

Viermii sârmă

Viermii sârmă produc pagube în stadiul de larvă. Plantele atacate prezintă simptome de ofilire. Întrucât controlul chimic este mai dificil în perioada de vegetație a plantelor, se recomandă aplicarea produselor de combatere înainte de înființarea culturii.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă rotația corectă a culturilor și aplicarea insecticidelor specifice la semănat.

Afidele

Afidele sunt insecte mici, de culoare verde sau galbenă. Ele se găsesc pe partea inferioară a frunzelor sau pe tulpini. În urma atacului, se produce deformarea și îngălbenirea frunzelor, precum și formarea unor muguri mici, nedezvoltați. Afidele produc secreții dulci, denumite și „roua de miere”, care favorizează dezvoltarea fumaginei pe suprafața frunzelor. Acest dăunător este principalul vector în transmiterea virusurilor.

Ca metode de combatere, se recomandă efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Molia cartofului

Molia cartofului este un dăunător ai cărui adulți apar primăvara. Aceștia depun ponta pe părțile aeriene ale plantelor. Larvele sale produc galerii în frunzele și tulpinile cartofului, iar pe tuberculi produc galerii căptușite cu fire de mătase, sub forma unei pâsle. Zonele atacate recent au culoarea roz.

Ca metode de combatere, se recomandă aplicarea de tratamente chimice cu insecticide specifice.

Cum se combat dăunătorii cartofului

În continuare îți arătăm care sunt principalele insecticide pe care le recomandăm pentru a combate dăunătorii cartofului.

Insecticid Mavrik 2F

dăunătorii cartofului

Insecticidul Mavrik 2F este un piretroid insecticid de ultimă generație. Acționează asupra organismelor prin contact și prin ingestie. La cartof este eficient împotriva gândacului de Colorado și a afidelor. Se recomandă utilizarea în doză de 0,2 L/ha.

Insecticid Karate Zeon

dăunătorii cartofului

Insecticidul Karate Zeon este un insecticid care se utilizează pentru combaterea principalilor dăunători din culturile de câmp, leguminoase, viță de vie și pomi fructiferi. Este deosebit de eficient și are un efect rapid și vizibil. La cartof, se recomandă pentru combaterea gândacului de Colorado, în doză de 2 ml / 6 L apă.

Insecticid Mospilan 20 SG

dăunătorii cartofului

Insecticidul Mospilan 20 SG este un sistem insecticid din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere. La cartof se recomandă pentru a combate gândacul de Colorado și afidele.

Principalele boli ale cartofului

Acum, că ai văzut care sunt dăunătorii cartofului și cum pot fi combătuți, este momentul să descoperi care sunt principalele boli ale cartofului, precum și tratamentele recomandate pentru a le combate.

Putregaiul umed și înnegrirea bazei tulpinii al tuberculilor

Atunci când tuberculii sunt infestați cu aceste boli, plantele provenite din aceștia rămân mici, cu tulpini debile, dar erecte. Frunzele au o culoare verde-gălbui, se răsucesc și devin rigide, iar baza tulpinii se subțiază, se înnegrește și țesuturile putrezesc. Plantele bolnave se smulg ușor și nu produc tuberculi. Dacă se secționează un tubercul afectat, se poate observa o colorație roz-violacee a inelului de vase. Atunci când boala este în stadiu avansat, în tubercul se formează caverne pline cu un mucilagiu bacterian, care emană un miros neplăcut. În plus, pulpa tuberculului se descompune.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă utilizarea materialului săditor sănătos, strângerea și arderea resturilor vegetale, evitarea irigării prin aspersiune și depozitarea tuberculilor în condiții corespunzătoare.

Putregaiul uscat al cartofilor

Atacul acestei boli se manifestă pe tuberculi. Pe aceștia apar pete brune, iar în dreptul petelor țesutul devine moale. Pulpa tuberculilor putrezește și devine brună, după care se usucă și se întărește. Treptat, tuberculul atacat de putregaiul uscat al cartofilor se zbârcește, își micșorează volumul și pulpa se transformă într-o masă tare, sfărâmicioasă și de culoare alb-gălbuie.

Ca măsuri de prevenire și combatere, se recomandă utilizarea de material săditor sănătos, evitarea irigării prin aspersiune, adunarea și distrugerea resturilor vegetale în toamnă și depozitarea tuberculilor în condiții corespunzătoare.

Mana cartofului

Mana cartofului se manifestă pe toate organele plantei. Pe frunzele plantei atacate apar pete gălbui, care la început sunt mici și au un contur difuz, și sunt în număr mai mare la marginea foliolelor. Petele cresc treptat, devin brune și ulterior brun-negricioase și sunt înconjurate de o dungă galbenă care are marginile neregulate și difuze. Pe partea inferioară, în dreptul petelor, apare un puf fin, albicios. Mana se manifestă pe tuberculii afectați sub forma unor pete brune, brun-cenușii sau albăstrui.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă utilizarea materialului săditor sănătos, evitarea irigării prin aspersiune, adunarea și distrugerea resturilor vegetale în toamnă, precum și aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Mai multe informații despre mană poți afla în articolul Ce este mana la plante și cum poate fi combătută.

Râia neagră

Râia neagră se manifestă pe organele subterane ale cartofului, cu excepția rădăcinilor, și mai rar la baza tulpinii și pe frunzele bazale. În urma atacului, pe organe apar excrescențe mici, albicioase, moi și cărnoase. Mai târziu, aceste excrescențe cresc, devin brune și buretoase și se dezvoltă pe toată suprafața tuberculului, ceea ce determină putrezirea acestuia.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă cultivarea soiurilor de cartofi rezistente, plantarea de tuberculi sănătoși și eliminarea plantelor afectate din cultură.

Alternarioza

Alternarioza se manifestă pe frunze și pe tulpini. Este o boală care determină apariția unor leziuni de culoare închisă și cu marginea galbenă, care pot forma zone concentrice. Frunzele atacate se ofilesc, se deformează și se usucă, dar rămân atașate de plante. Această ciupercă poate trece ușor de pe frunze pe tuberculi. Atunci când atacă tuberculii, pe aceștia se formează pete brun-negricioase, iar în dreptul acestor pete țesutul putrezește.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă utilizarea materialului săditor sănătos, reducerea stresului plantelor prin fertilizare și irigare adecvată, precum și aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Mozaicul X

Mozaicul X se manifestă pe frunze sub forma unor pete verzi-gălbui, care alternează cu porțiuni care nu prezintă simptome. Atunci când atacul este mai puternic, frunzele se deformează și se încrețesc, după care apar pete și dungi necrotice de culoare brun-negricioasă. Aceste pete și dungi pot apărea și pe pețiol sau tulpină. Virusul se transmite de la un an la altul prin tuberculii infectați, iar în vegetație, această boală se transmite prin contactul plantelor sănătoase cu cele bolnave.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă cultivarea soiurilor de cartofi rezistente și utilizarea materialului săditor sănătos, eliminarea plantelor afectate din cultură și evitarea rănirii plantelor.

Mozaicul Y

Mozaicul Y se manifestă pe frunze și tulpini. Organele atacate prezintă striuri, dungi și pete necrotice, iar frunzele atacate se ofilesc și se usucă, începând cu cele de la bază, apoi se desprind de pe plantă. Producția de tuberculi poate scădea semnificativ în urma atacului acestei boli. Plantele obținute din tuberculii afectați au o talie mult mai redusă. Virusul se transmite prin afide și prin tuberculii infectați.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă cultivarea soiurilor de cartofi rezistente și utilizarea materialului săditor sănătos, eliminarea plantelor afectate din cultură, evitarea rănirii plantelor și aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice pentru a ține sub control populația de afide.

Cum se combat bolile cartofului?

Iată care sunt principalele fungicide recomandate pentru combaterea bolilor cartofului.

Fungicid Champ 77 WG

Fungicid Champ 77 WG 1kg | Plantmaster.ro

Fungicidul Champ 77 WG este un fungicid/bactericid sub formă de granule fine, omogene, fără tendință de sfărâmare, de culoare bleu vernil. Se utilizează ca tratament foliar preventiv și curativ. La cultura cartofului, se utilizează pentru combaterea manei și se recomandă doza de 3 kg/ha, cu o pauză de 7 zile între tratamente.

Fungicid Curzate Manox

Fungicid Curzate Manox 25g | Plantmaster.ro

Fungicidul Curzate Manox este un fungicid cu acțiune sistemică și de contact. Are un mecanism complex de acțiune. La cartofi, se aplică pentru a combate mana și alternarioza. Se recomandă utilizarea în doză de 2.5 kg/10 l apă/ha.

Fungicid Infinito 687.5 SC

Fungicid Infinito 687.5 SC 1 litru | Plantmaster.ro

Fungicidul Infinito 687.5 SC este un fungicid cu acțiune preventivă, curativă și antisporulantă asupra ciupercilor patogeni. La cartof se recomandă pentru combaterea manei, în doză de 1,4 L/ha.

Concluzie

Există numeroase boli și dăunători care pot produce pagube semnificative în cultura cartofului. Pentru o combatere eficientă a acestora, este necesar să poți recunoaște din timp atacul atât în ceea ce privește bolile, cât și dăunătorii cartofului și să aplici tratamentele corespunzătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *