Fertilizarea porumbului: Cum, când și în ce doze se aplică?

Fertilizarea porumbului: Cum, când și în ce doze se aplică?

Pentru a avea o producție profitabilă de porumb, această cultură necesită fertilizare corespunzătoare. Este esențial să folosești îngrășămintele potrivite, în dozele necesare, precum și să ții cont de perioada optimă pentru fertilizare pentru a avea o cultură de succes. Există trei factori-cheie de care să ții cont atunci când alegi planul de fertilizare pentru cultura ta de porumb. Aceștia sunt: randamentul solului pe care cultivi porumbul, fertilitatea solului și fertilizarea porumbului în funcție de stadiile de creștere.

Întrucât porumbul este un mare consumator de substanțe nutritive, acesta are nevoie de un aport crescut de nutrienți. Necesarul de substanțe nutritive ale porumbului depinde de obiectivul de producție și de potențial. Hibrizii noi și varietățile de porumb cu randament ridicat au o cerere mai mare de nutrienți. Cea mai bună metodă prin care să descoperi cel mai bun îngrășământ pentru cultura ta de porumb este să testezi terenul pe care cultivi. Acest lucru te va ajuta să determini nivelul de nutrienți existent deja în sol și nutrienții care necesită suplimentare cu ajutorul îngrășămintelor. Este bine să știi că îngrășămintele îmbunătățesc producția de porumb indiferent de sol, chiar și în cazul solurilor cu fertilitate ridicată.

Când se recomandă fertilizarea porumbului?

Porumbul necesită cantități diferite de nutrienți la diverse stadii de creștere. Este esențial momentul aplicării îngrășămintelor la porumb. Nu există un anumit îngrășământ care trebuie să fie folosit, ci tipul de fertilizator diferă în funcție de momentul aplicării și de necesitățile porumbului în ceea ce privește substanțele nutritive.

Așadar, este recomandat ca îngrășămintele să se aplice ținând cont de etapa de dezvoltare a porumbului. Prima aplicare se poate efectua prin stropire foliară odată cu erbicidarea postemergentă. Cea de-a doua aplicare poate fi realizată odată cu prașila mecanică, atunci când plantele au înălțimea de 25-30 cm. Cea de-a treia aplicare este recomandat să se realizeze înainte de apariția paniculului și poate fi efectuată prin stropire foliară.

Tipuri de îngrășăminte recomandate pentru porumb

Pentru ca porumbul să se dezvolte optim și să aibă o producție însemnată, este important să i se ofere toate elementele nutritive de care are nevoie. Principalele macro-elemente necesare plantei sunt azotul (N), fosforul (P) și potasiul (K), dar există și alte elemente care îi sunt necesare plantei pentru o dezvoltare optimă. Acestea sunt magneziul (Mg), sulful (S), calciul (Ca), zincul (Zn) și manganul (Mn).

Azotul este responsabil cu procesele de viață, cum sunt fotosinteza, creșterea și reproducerea plantelor. Principalul efect al azotului este acela care dă culoarea verde caracteristică frunzelor. De asemenea, și creșterea vegetativă a plantelor este asociată cu azotul.

Fosforul joacă, de asemenea, un rol esențial în fotosinteză, creștere, reproducere și menținerea identității genetice. De asemenea, joacă un rol important în procesul respirator. Fosforul este în special asociat cu diviziunea celulară, creșterea rădăcinilor, înflorirea și maturarea culturii.

Potasiul este asociat cu tăria tulpinii, rezistența la frig și secetă, și calitatea fructelor. Favorizează formarea de proteine, zahăr, amidon și uleiuri.

Cum și în ce doze se aplică îngrășământul pentru porumb?

Fertilizarea porumbului poate fi realizată prin diverse modalități de aplicare localizată a îngrășămintelor. Iată care sunt principalele trei metode utilizate pentru fertilizarea porumbului:

1. Fertilizarea starter. În cadrul acestei metode, îngrășămintele se plasează la 5 cm sub rândul de semințe și la 5 cm lateral față de acest rând. Îngrășământul starter nu se aplică prea aproape de semințe, pentru a nu afecta plantele. În cazul în care acest îngrășământ se aplică prea aproape de semințe, plantele pot dobândi o colorație roșiatică.

2. Fertilizarea cu îngrășăminte microgranulate. În cadrul acestei metode, îngrășământul se aplică pe același rând cu semințele, folosind echipamente speciale.

3. Fertilizarea în vegetație, odată cu prașila.

Doze utilizate la fertilizarea porumbului în funcție de îngrășământ

Dintre toate îngrășămintele chimice, cel mai important pentru obținerea producției de porumb îl au cele pe bază de azot. Aplicarea îngrășămintelor pe bază de azot ține cont de câteva condiții de aplicare, care diferă în funcție de soiul cultivat și de plantele premergătoare. De exemplu, aceste îngrășăminte se aplică în doze cuprinse între 60 și 200 de kilograme la hectar. Pentru a stabili cantitatea potrivită de îngrășământ, este esențial să ții cont de caracteristicile solului și de producția planificată. Este, de asemenea, important să ții cont de faptul că porumbul folosește o mică parte din elementele nutritive în etapa formării bobului, astfel că aproximativ 75-90% din elementele nutritive se acumulează în plantă și apoi trec în bob.

Cele mai importante substanțe nutritive folosite la fertilizarea porumbului sunt azotul, fosforul și potasiul, cunoscute sub denumirea de grupul NPK. Pentru a obține o tonă de porumb boabe se utilizează 20-22 kg azot, iar cantitatea se reduce dacă terenul pe care este cultivat porumbul a fost înainte cultivat cu leguminoase sau a fost deja fertilizat cu gunoi de grajd. Pentru fertilizarea porumbului la semănat se recomandă utilizarea unei doze de 50-60 kg de azot la hectar.

În ceea ce privește fertilizarea porumbului cu îngrășământ pe bază de fosfor, este bine să știi că pentru fiecare tonă de porumb boabe este necesară o doză de 8-9 kg fosfor. Îngrășămintele trebuie să fie aplicate uniform și se recomandă să fie acoperite de brazdă în timpul aratului sau să fie aplicate odată cu lucrările de pregătire a patului germinativ. Pot fi aplicate și la semănat, odată cu îngrășămintele pe bază de azot.

Gunoiul de grajd este un îngrășământ valoros pentru porumb, întrucât este o sursă bună de potasiu. Acesta se aplică în doze de 20-40 tone la hectar, o dată la 4-5 ani și se încorporează în sol sub arătura adâncă. Arătura se realizează la 25-30 cm adâncime, imediat după ce terenul se eliberează de planta premergătoare.

Top 5 îngrășăminte recomandate pentru fertilizarea porumbului

În continuare îți vom prezenta un top al îngrășămintelor utilizate pentru fertilizarea porumbului. Desigur, ține cont că atunci când alegi îngrășământul pentru cultura ta, este esențial să alegi luând în considerare substanțele nutritive de care are nevoie cultura, în funcție de solul pe care ai plantat porumbul.

Complex Azomures 16-16-16

Complexul Azomures 16-16-16 este un îngrășământ granulat care conține toate cele trei macroelemente esențiale pentru dezvoltarea optimă a porumbului: azot, fosfor și potasiu. Are o formulă liniară echilibrată. Asigură o împrăștiere uniformă pe sol și contribuie la creșterea rezistenței plantei față de secetă și boli.

Foliar microfert-u

Îngrășământul Foliar microfert-u se recomandă a fi utilizat în concentrație de 0,5-1% pentru culturile semincere și pentru consum, cu sau fără fertilizare de bază, pe toate tipurile de sol. În cazul culturii de porumb, se recomandă 1-3 fertilizări cu doze de 2,5-5 l produs în 500 l apă/ha. Prima fertilizare se realizează când plantele au 3-5 frunze, iar următoarele, la intervale de 10-15 zile.

Biostimulator Blackjak

Îngrășământul Biostimulator Blackjak este 100% natural, sub formă de suspensie concentrată apoasă. Oferă beneficiile utilizării a 7-8 tone de gunoi de grajd. Contribuie la refacerea fertilității solului și la accelerarea procesului de înrădăcinare, crește cantitatea de humus și potențialul de reținere a apei în sol, facilitează înmulțirea microorganismelor din sol, ajută la deblocarea substanțelor nutritive din sol, stimulează respirația la nivelul rădăcinilor, facilitează fotosinteza și activitatea enzimatică din plante și ajută la diminuarea gradului de eroziune a solului. La culturile de porumb, se recomandă aplicarea înainte de semănat și cel mai târziu în stadiul de 3 frunze, cu o doză de 4-5 l/ha. Aplicarea foliară, când plantele au 20-25 cm înălțime, se realizează cu o doză de 1-2 l/ha.

Îngrășământ Biocat G

Îngrășământul Biocat G este un îngrășământ hidrosolubil, ideal pentru a fi utilizat ca îngrășământ în fertilizarea starter. Se recomandă utilizarea a 200-500 kg/ha pentru cereale și plante tehnice. Conține 75% materie organică, 29% extract humic, 10% azot, 5% potasiu și 8.5% sulf. Ajută la creșterea producției, chiar și în condiții nefavorabile, crește rezistența plantelor la boli și dăunători, îmbunătățește și stimulează creșterea rădăcinilor, eliberează nutrienții blocați în sol și crește flora microbiană din sol, care este benefică plantelor.

Îngrășământ Kendal TE

Ingrasamant Kendal TE 1 litru | Plantmaster.ro

Îngrășământul Kendal TE este o formulare cu conținut ridicat de microelemente (Mn, Zn), cu 23% clorură de oxid de cupru. Ajută la îmbunătățirea rezistenței și la prevenirea formării bolilor, iar folosit ca îngrășământ foliar, ajută la menținerea unui stoc sănătos și întărește celulele.

Concluzie

Pentru a avea o producție bogată de porumb, este necesar să îi asiguri culturii toate elementele nutritive necesare pentru o dezvoltare optimă. Din acest motiv, este recomandat să folosești anumite îngrășăminte recomandate pentru fertilizarea porumbului, întrucât acestea, utilizate conform recomandărilor specifice fiecărui produs, asigură elementele de care are nevoie porumbul pentru a crește și a se dezvolta corespunzător.