Insecticide acaricide: ce sunt și la ce pot fi folosite?

Insecticide acaricide: ce sunt și la ce pot fi folosite?

Prezența dăunătorilor în culturile agricole pune în pericol productivitatea și calitatea recoltei. Acarienii fac și ei parte din categoria inamicilor din grădini, livezi și spații protejate și, tocmai pentru că sunt organisme microscopice dar care pot produce efecte ireversibile asupra culturilor, dacă nu se iau măsurile de prevenție necesare. Pentru a combate acarienii sunt utilizate insecticidele acaricide

Ce rol au produsele acaricide 

Acarienii fac parte din clasa arahnidelor. Aceștia sunt, de fapt, organisme vizibile doar la microscop, care se deplasează, cu ușurință, pe suprafața componentelor unei plante. Specific acestei specii de insecte este faptul că nu au capul detașat de corp, însă, au o trompă prin care pot mușca, înțepa și mânca frunzele și celelalte elemente ale plantelor din culturi. 

Totodată, este important să amintim faptul că aceste insecte sunt periculoase și pentru om, fiind transmițătoare ale unor maladii grave. Așadar, pentru a elimina acarienii, au fost create insecticidele acaricide care se pot folosi pentru culturile de legume, cereale, pomi fructiferi și altele. Printre culturile cele mai afectate de acarieni se numără arbuștii ornamentali, soia, porumbul, florile, hameiul, vița de vie, arborii și legumele. 

Tipuri de insecticide acaricide

În comerț, poți găsi o varietate de tipuri de insecticide acaricide împărțite după acțiunea lor. Pe de-o parte, vorbim despre compușii chimici de sulf, care acționează cu mare precizie pentru combaterea dăunătorilor; mai există și compuși cu activi, cum este dimetoatul, aceștia fiind destinați aplicării pentru numeroase soiuri de recolte, respectiv: pomi fructiferi, grădini de legume, pajiști, cereale (inclusiv lucernă, grâu sau rapiță). 

În funcție de tipul acarienilor și de impactul pe care îl au asupra culturilor, acaricidele pot fi clasificate în mai multe categorii, după cum urmează:

  • acaricide ovicide, destinate culturilor de pomi fructiferi, viță-de-vie, vinete, roșii, castraveți și solarii;
  • acaricide folosite împotriva păianjenilor la măr, legume, soia, viță-de-vie;
  • acaricide puternice – au arie largă de acțiune.
  • acaricide care au acțiune asupra unui număr mare de culturi, precum cea viticolă și cea de fructe și legume. 

De asemenea, compușii chimici din categoria acaricidelor acționează în două moduri diferite, anume:

  1. Cu acțiune totală– omoară adulții, larvele și ouăle insectelor;
  2. Cu acțiune specifică – distrug acarienii aflați în anumite stadii de dezvoltare. 

Cum se aleg acaricidele?

Eficiența soluțiilor acaricide pentru combaterea dăunătorilor depinde foarte multe de originea pesticidelor. Este recomandat să se folosească doar produse omologate și certificate, de la distribuitori autorizați. Poți comanda insecticide acaricide de calitate și de pe plantmaster.ro, unde poți alege dintr-o gamă variată de produse ce te vor ajuta să păstrezi culturile sănătoase și roditoare. 

Acaricidele sunt disponibile sub diverse forme, respectiv pulbere, soluții diluate, concentrate sau capsule, toate acestea fiind utile pentru eliminarea păianjenilor, a larvelor, muștelor, precum și a altor tipuri de insecte. 

Cum se folosesc soluțiile acaricide?

Respectarea instrucțiunilor trecute pe prospect sau pe ambalaj este o regulă de bază în utilizarea acaricidelor. Ține cont de recomandările specialiștilor și folosește doza exactă de preparare pentru ca soluțiile de combatere a insectelor să fie eficiente și, totodată, să nu reprezinte un pericol pentru utilizator. 

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că orice soluție din clasa insecticidelor acaricide necesită un timp de pauză între aplicare și recoltare, o perioadă în care substanța activă este eliminată complet, astfel încât recolta să fie sigură pentru consum.