Cand se planteaza bulbii de lalele? O intrebare cu implicatii… estetice!

Lalelele sunt unele dintre cele mai apreciate soiuri de flori, din motive mai mult sau mai putin evidente. In primul rand, ele sunt disponibile in diferite culori, de la alb si rosu la galben si mov, dar si variatii ale acestora. In al doilea rand, ele sunt foarte accesibile, atat in ceea ce priveste procurarea lor, sub orice forma, cat si pretul, unul pentru toate buzunarele. Nu in ultimul rand, pe langa faptul ca sunt simbolul Tarilor de Jos, ele reprezinta, alaturi de ghiocei, un adevarat “vestitor” al primaverii, umpland casele si gradinile cu miresmele si paleta lor cromatica.

In cazul in care locuiesti la curte si vrei sa te bucuri an de an, atat la propriu, cat si la figurat, de aceste minunatii care infrumuseteaza orice loc in aer liber, incapere si fotografie, trebuie sa stii cand se planteaza bulbii de lalele. Raspunsul la aceasta intrebare este unul destul de logic, insa merita facute cateva mentiuni, motiv pentru care te invitam sa citesti articolul in continuare, ca sa te asiguri ca nu dai gres si sa obtii rezultate… rasarite, din toate punctele de vedere.

Cand se planteaza bulbii de lalele? Este recomandat ca acestia sa fie saditi ori primavara devreme, ori toamna tarziu, alegandu-se doar tulpinile fara zgarieturi, taieturi sau zone moi. In general, ca date orientative, se pot folosi zilele de 15 februarie (pentru plantarea de primavara), respectiv 1 noiembrie (pentru plantarea de toamna) si chiar pana la 20 decembrie (pentru plantarea in solar). In functie de conditiile meteorologice, primele flori vor aparea in a doua jumatate a lunii aprilie, respectiv in primele zile ale lunii ianuarie. In ceea ce priveste adancimea, bulbii trebuie ingropati maximum 5-6 centimetri, fara a exista un pericol real de inghet.

Asa cum spuneam si mai sus, lalelele sunt unele dintre cele mai “prietenoase” flori disponibile in Romania, inclusiv in ceea ce priveste conditiile de care au nevoie pentru a se dezvolta. Astfel, ele nu sunt deloc pretentioase, preferand solurile bine lucrate, argilo-nisipoase, bogate in humus, insa putand da roade chiar si in cele nisipoase, cu anumite tratamente prealabile. Totusi, trebuie tinut cont de anumite considerente: terenul pe care urmeaza sa se sadeasca bulbii de lalele sa fie luminat, plan si protejat de vanturi reci si sa nu se afle in vecinatatea arborilor, gardurilor sau diferitelor constructii (din considerentele enumerate anterior).

Pe langa raspunsul la intrebarea “Cand se planteaza bulbii de lalele?”, este important sa cunosti si alte aspecte legate de florile raspandite din centrul Europei pana in nordul Africii si Asiei. Astfel, este de evitat excesul de apa in sol, intrucat radacinile vor putrezi si vor muri, iar pH-ul acestuia trebuie sa varieze intre 6,5 si 7,5 (un pamant prea acid va trebui “imbogatit” cu var sau cenusa). Nu in ultimul rand, nu trebuie sa exagerezi cu udarea, recomandata mai intens doar in perioadele de seceta, in schimb este nevoie de o afanare sistematica, indeosebi dupa ploaie.

In oferta Plantmaster.ro, gasesti atat pachete de bulbi de lalele+zambile marca Holland Park, cat si lalele Triumph Mix Multicolor marca Kertimag.