Care sunt și cum combați dăunătorii gazonului

Care sunt și cum combați dăunătorii gazonului

Există diverse mamifere și insecte mici care pot produce pagube însemnate în gazon. Pagubele diferă în funcție de intensitatea atacului, precum și de faza de vegetație în care se produce atacul acestor dăunători. Deși majoritatea insectelor nu produc daune, ci au un rol important în ecosistem, există totuși unele insecte care pot distruge suprafețe însemnate de gazon. În articolul de azi îți arătăm care sunt dăunătorii gazonului și cum poți să îi combați.

Principalii dăunători ai gazonului

Iată care sunt dăunătorii gazonului, care pot distruge peluza ta.

Coropișnița

Coropișnița sapă tunele subterane, care afectează rădăcinile plantelor care formează gazonul. Coropișnița are o lungime de 3-5 cm, corpul solid și membrele anterioare sub forma unor lopeți, care o ajută la săpat tunelele subterane. Este un dăunător foarte activ pe perioada anului, iar iarna hibernează. Se hrănește cu rădăcinile speciilor de gazon și cauzează moartea acestuia.

Viermii sârmă

Viermii sârmă sunt cunoscuți și sub denumirea de gândaci pocnitori. Sunt dăunători polifagi și se regăsesc aproape în toate regiunile globului. Acești viermi reprezintă larvele gândacilor pocnitori, au corpul alungit și acoperit cu un tegument puternic chitinizat, cu o culoare galben-castanie. Viermii sârmă se hrănesc cu rădăcinile speciilor de graminee. În urma atacului acestui dăunător, rădăcinile se îngălbenesc și se usucă.

Țânțăroii

Sunt insecte asemănătoare țânțarilor, însă au dimensiunea mult mai mare. Atunci când sunt în faza de larve, sunt dăunători pentru gazon, deoarece atacă sistemul radicular și tulpina. În urma atacului acestui dăunător, plantele se ofilesc și mor. Larvele de țânțăroi atacă toamna, după ce ies din ouă, precum și primăvara.

Melcii fără cochilie

Melcii fără cochilie, cunoscuți sub denumirea de limacși, sunt foarte răspândiți în toate zonele țării noastre. Sunt dăunători polifagi care pot ataca gazonul. Atacul lor se observă prin prezența mucusului alb pe suprafața gazonului. Sunt activi noaptea, în climate umede.

Cârtițele

Prezența cârtițelor se observă prin apariția mușuroaielor de dimensiuni relativ mari în gazon. Acestea creează numeroase mușuroaie. Deși produc pagube în gazon, sunt și benefice, ele controlând o serie de insecte dăunătoare din sol.

Produse recomandate pentru a combate dăunătorii gazonului

Iată câteva produse pe care le găsești la Plantmaster și care îți sunt utile pentru a combate dăunătorii gazonului:

Insecticid Corocid Super

Insecticidul Corocid Super este un insecticid recomandat pentru combaterea coropișnițelor. Este o momeală sub formă de granule de culoare albastră, cu miros caracteristic. Are efect rapid și de lungă durată. Acțiunea sa nu este influențată de precipitații și temperaturi ridicate. Are un efect repelent foarte bun asupra păsărilor și animalelor domestice.

Moluscocid Optimol

Moluscocidul Optimol este ideal pentru a combate melcii și limacșii din gazon. Nu este poluant pentru mediul înconjurător. Are o perioadă lungă de acțiune și nu afectează fauna utilă.

Soluție repelentă anti cârtiță Bros

Soluția repelentă anti cârtiță Bros este o soluție repelentă anti cârtițe, care oferă protecție naturală și este sigur de utilizat. Emană un miros puternic, care alungă cârtițele.

Concluzie – cum combați dăunătorii gazonului

Există diverși dăunători care pot afecta gazonul. Pentru a putea combate dăunătorii gazonului, este esențial să cunoști care sunt aceștia, cum se manifestă atacul lor și care sunt produsele recomandate.