Cele mai bune îngrășăminte naturale pentru plantele din apartament

Cele mai bune îngrășăminte naturale pentru plantele din apartament

Casa ta reprezintă spațiul sigur ce îți permite să îți reîncarci bateriiile, după o zi obositoare. Același lucru se întâmplă și în cazul celor cu care împarți acest perimetru denumit “ACASĂ”, departe de tot ce înseamnă “AFARĂ”. 

Așadar, decorul trebuie să ofere cadrul ideal pentru a te deconecta de la stresorii cu care vă puteți intersecta într-o zi obișnuită, la birou, pe stradă sau în cadrul unei simple sesiuni de cumpărături. Iar din acest decor ce poate invita la relaxare, florile de apartament nu trebuie să lipsească. 

Tu știi cum poți avea grijă de plantele din apartamentul tău? Știai că nu doar udatul acestora trebuie să reprezinte singura ta grijă pentru viața lor, dacă îți dorești cu adevărat un aer verde în spațiul casei tale? 

Așa cum ai intuit deja, astăzi abordăm subiectul celor mai bune îngrășăminte pentru plantele de apartament, însă nu orice fel de îngrășăminte, ci acelea pe care le poți realiza chiar tu, cu o serie de sfaturi simplu de urmat: 

Care este rolul plantelor din apartament? 

Lista cu funcții pe care plantele din apartament le asigură este variată. Bineînțeles, rolul principal al plantelor de apartament este acela de a înfrumuseța cadrul în care sunt așezate, indiferent de utilitatea încăperii respective: dormitor, living, balcon, bucătărie sau chiar baie. 

Plantele de apartament au puterea de a reduce nivelul de stres pe care îl poți resimți, stimulând totodată creativitatea. Așadar, cumpără-ți plante în ghiveci pentru apartament, mai ales în cazul în care activezi într-un domeniu de business în care ideile creative sunt monetizate: advertising, PR, IT iar această listă poate continua. 

Evident, nu putem trece de acest capitol al avanajelor generate de plantele pentru apartament, fără a aminti și despre faptul că acestea au capacitatea de a îmbunătăți calitatea aerului din spațiile interioare ale locuinței în care stai. Iar acolo unde aerul este mai oxigenat, calitatea somnului de care te bucuri poate fi una mult mai bună. 

Care sunt cele mai bune specii de plante pentru apartament?

Dacă încă nu ai plante care să îți orneze casa, permițându-ți în același timp să respiri un aer mult mai curat, dă-ne voie să îți oferim în rândurile de mai jos o serie de recomandări, în acest sens. Iată ce plante pentru casă poți lua la următoarea sesiune de cumpărături: 

Pana cocoșului (Aspidistra elatior) 

Este o plantă care se comportă foarte bine chiar și în condiții de luminozitate scăzută. Frunzele sale de un verde închis oferă un aer natural în spațiul interior al casei. Garantează un nivel redus de îngrijire, fiind nevoie de a fi udată o dată pe săptămână (vara). 

Maranta (Maranta leuconeura)

Originară din America de Sud, Maranta este o plantă ce se dezvoltă foarte repede. La fel ca Pana cocoșului, Maranta își poate găsi fără probleme loc și într-o zonă mai puțin luminată a casei tale. Comparativ cu cea amintită mai sus, Maranta se udă vara de 2-3 ori / săptămână.   

ZZ (Zamioculcas ZZamiiifolia)

Este o planta cu origini africane, ideală pentru spațiul casei tale în cazul în care timpul nu îți permite să te ocupi foarte mult de îngrijirea sa. Se adaptează bine chiar și în locuri slab luminate. Necesită apă chiar și o dată la două săptămâni. 

Cactusul (Cactaceae) 

Cactusul iubește lumina, așadar, merită un loc de cinste pe unul dintre pervazele din casă. Atenție la modul în care interacționezi cu aceasta, pentru că dispune de țepi ce pot fi mai mult decat neplăcuți la atingere. Cactusul crește în deșert, așadar, se descurcă bine și cu puțină apă. 

Dracena (Dracaena)

Spre deosebire de ZZ, Dracena are nevoie de apă din abundență și o lumină foarte bună. Există foarte multe specii de Dracena dintre care poți alege, având forme și dimensiuni variate. De exemplu, Dracena Marginata poate ajunge la o înălțime de 2 m.

Cum realizezi îngrășămintele naturale pentru acestea?

După o introducere care ne-a apropiat într-un mod organic de topicul nostru de astăzi, a venit momentul să analizăm împreuna cum se realizează corect îngrășămintele pentru plantele pe care le poți avea în apartamentul tău: 

Este important de precizat faptul că plantele de apartament nu se bucura de același sol nutritiv precum cele din grădină, iar motivele sunt simplu de înțeles. De aceea, utilizarea îngrășămintelor naturale este recomandată pentru plantele din casă în defavoarea celor chimice, deoarece există riscul ca cele din urmă să ajungă în aerul din spațiul casei. 

Așadar, considerăm că cele mai bune îngrășăminte pentru plantele din casă sunt cele naturale. Iată cât de simplu se prepară acestea, pe baza unor produse la care ai acces cu ușurință: 

Îngrășământ natural din citrice și alte fructe 

Poți utiliza un îngrășământ natural obținut pe baza unor fructe pe care le consumi constant: bananele, lămâile sau portocalele. Tot ce trebuie să faci este să secționezi mărunt aceste coji, pe care să le adaugi apoi în jumătate de litru de apă fierbinte (preferabil, într-un borcan de sticlă).

După ce mixtura a fost lăsată la infuzat pentru 24 de ore, poți scoate cojile de lămâie. Mai adaugă încă jumătate de litru de apă curată în borcan, până când acesta se umple, apoi florile din apartamentul tău pot fi udate. 

Îngrășământ natural pe bază de drojdie 

Drojdia conține o mulțime de nutrienți pentru plantele din apartament, dintre care amintim fotohormonii. Activitatea microorganismelor poate crește prin udarea pământului cu extract de drojdie. 

Mai mult decât atât, se determină astfel o eliberare a dioxidului de carbon, generându-se o mineralizare rapidă a materiei organice cu eliberare de fosfor și azot. Dizolvă 10 g drojdie și o lingură de zahăr într-un litru de apă caldă. Lasă mixtura la infuzat pentru aproximativ 2 ore. 

Soluția trebuie diluată cu apă în raport 1:5 și turnată în ghiveciul cu planta. 

Îngrășământ natural pe bază de cenușă 

În compoziția reziduurilor de cenușă se regăsesc: sulf, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, fier și calciu. Fertilizarea plantei de apartament pe bază de cenușă se realizează în combinație cu pământ. Astfel, substraturile se dezinfectează și devine mult mai roditor. 

Ai la îndemână și varianta îngrășământului lichid pe bază de cenușă: diluează o lingură de cenușă într-un litru de apă, până când obții o soluție omogenă, apoi stropește plantele din apartament. 

Pentru alte tipuri de îngrășăminte, ce te pot scuti de timpul utilizat pentru realizarea acestora, îți recomandăm să ne faci o vizită pe site. Te așteptăm cu o ofertă variată de produse, grupate în următoarele categorii de îngrășăminte: ingrasaminte foliare, ingrasaminte hidrosolubile, ingrasaminte granulate