Îți dorești o grădină verde și îngrijită, cu o peluză minunată, așa cum vezi în filme și reviste. Este foarte simplu să obții o astfel de grădină, cu ajutorul gazonului. Plantarea gazonului este o operațiune destul de ușoară, iar dacă întreții gazonul în mod corespunzător, el va rezista pe o perioadă îndelungată. În articolul de azi, îți oferim un ghid complet pentru plantarea gazonului, care să te ajute să obții grădina la care ai visat.
Tipuri de gazon și cum să faci alegerea corectă
Înainte de a discuta despre modul efectiv de plantare a gazonului, este esențial să descoperi care sunt tipurile de gazon existente și cum să îl alegi pe cel potrivit pentru tine. Principalele tipuri de gazon sunt: RayGrass englezesc, Agrostis, Poa și Festuca. În funcție de utilizare, tipurile de gazon se împart în categorii, după cum urmează:
- Gazon ornamental – este utilizat doar în scop decorativ. Are o nuanță intensă de verde deschis sau închis și foliaj fin sau gros. Acest tip de gazon este gazonul RayGrass englezesc.
- Gazon pentru sport – este un tip de gazon foarte rezistent, motiv pentru care se utilizează pentru joacă și sport. Iarba are o capacitate mare de regenerare și toleranță la trafic intens.
- Gazon clasic sau rustic – este tipul de gazon care se folosește în general în preajma caselor și în locurile publice. Se îngrijește ușor, este rezistent la uscăciune și se dezvoltă mai lent. Se poate utiliza și în jurul halelor industriale, taluze de șosele sau autostrăzi.
Un alt aspect de care este recomandat să ții cont când alegi tipul de gazon se referă la condițiile de mediu. În acest sens, există următoarele tipuri de gazon:
- Gazon pentru umbră – este creat special pentru zonele cu umbră, în care nivelul de umiditate este crescut
- Gazon pentru soare puternic – este un tip de gazon creat pentru a rezista la temperaturi foarte ridicate, secetă și perioade lungi de expunere la lumina soarelui
Factori care influențează plantarea gazonului
Înainte de a semăna gazonul, este bine să cunoști care sunt factorii care influențează gazonul. Asta deoarece o peluză frumoasă nu ține doar de modul în care plantezi gazonul sau doar de felul în care îngrijești peluza, ci și de câțiva factori, cum sunt condițiile climatice, tipul de sol și perioada în care plantezi gazonul.
Tipul de sol
Gazonul poate rezista mai mult sau mai puțin timp, în funcție de tipul de sol pe care este plantat. Tot în funcție de acest criteriu, gazonul poate necesita anumite tratamente specifice.
- Pământul negru sau cernoziomul este cel mai bun tip de sol pentru gazon, deoarece este bogat în nutrienți și, astfel, gazonul nu mai necesită utilizarea îngrășămintelor. Este ușor de săpat și afânat, iar apa pătrunde uniform în acest sol.
- Solul argilos se încălzește greu, motiv pentru care nu este recomandat să plantezi gazonul pe acest tip de sol în lunile martie sau octombrie, când este frig. Acest tip de sol nu absoarbe uniform apa, astfel că trebuie să acorzi o atenție deosebită irigației, pentru a evita formarea băltoacelor care pot afecta semințele de gazon.
- Solul nisipos nu reține apa, motiv pentru care gazonul plantat pe acest sol va necesita mai multă apă în perioadele secetoase. Gazonul se poate planta pe sol nisipos în lunile cu temperaturi scăzute, cum ar fi martie, septembrie sau octombrie.
Sezon și condiții climatice
În țara noastră, gazonul se poate planta în afara perioadelor de caniculă sau ger. Temperaturile extreme îngreunează dezvoltarea optimă a semințelor și a firelor de iarbă. Temperaturile optime pentru gazon sunt cele cuprinse între 10 și 30 de grade Celsius.
În funcție de sezon, gazonul se poate planta:
- Primăvara – însămânțarea gazonului se realizează în lunile aprilie-mai pentru o creștere rapidă a acestuia, întrucât pământul este cald în această perioadă și ajută la germinarea rapidă a semințelor.
- Toamna – este perioada ideală pentru plantarea gazonului, deoarece temperaturile sunt plăcute și buruienile nu invadează gazonul atât de mult cât o fac în primăvară. În plus, solul își menține umiditatea în această perioadă.
Care este perioada ideală pentru plantarea gazonului?
Există două perioade ideale pentru plantarea gazonului: lunile martie-mai și august-octombrie. Totuși, există câteva indicații pe care este bine să le iei în considerare cu privire la modalitatea de plantare a gazonului. În primul rând, este esențial să eviți plantarea atunci când plouă, deoarece în acest caz semințele se pot deplasa în pământ, lucru ce va cauza apariția unor spații lipsite de gazon.
Întrucât gazonul are nevoie de toată atenția ta pentru a crește frumos și sănătos, este important să te ocupi de plantarea lui doar atunci când timpul îți permite să îi acorzi toată atenția necesară. Așadar, dacă perioada nu îți permite să acorzi suficient timp gazonului, evită să îl plantezi până când vei avea timpul necesar.
Când este plantat primăvara, gazonul crește repede, datorită pământului cald și a condițiilor climatice prielnice. În funcție de amestecul de semințe de gazon pe care îl alegi, este posibil ca primele fire de iarbă să germineze în doar câteva zile de la plantare, iar prima tundere a gazonului să fie necesară la 4-5 săptămâni. Este posibil să fie necesară o irigare generoasă.
Când este plantat toamna, gazonul se prinde mai lent decât toamna, însă are aceeași calitate. Are suficient timp să crească până vine sezonul rece. Avantajul plantării toamna este că nu există atâtea buruieni precum în cazul primăverii.
Gazonul nu se plantează pe toată perioada anului deoarece este posibil să nu dispună de condiții prielnice dezvoltării sale. În plus, se aleg anumite perioade pentru a se evita udarea frecventă. Plantele proaspăt dezvoltate trebuie ferite atât de arșiță, cât și de temperaturi foarte scăzute, deoarece aceste condiții le-ar putea afecta.
Când se plantează gazonul rulouri?
Dacă nu îți dorești să plantezi gazonul sub formă de semințe, poți opta pentru plantarea sub formă de rulouri. Rulourile de gazon sunt bucăți de pământ cu gazon gata crescut. Există câteva avantaje, printre care se numără posibilitatea de plantare pe toată perioada anului și durata de lucru necesară. Rulourile de gazon se pot planta chiar și iarna, cu condiția ca terenul unde se dorește plantarea să nu fie acoperit de gheață și zăpadă.
Cum se realizează plantarea gazonului?
Plantarea gazonului se poate realiza prin semințe sau rulouri de gazon. În continuare vom vedea cum se realizează fiecare dintre cele două metode.
Cum se plantează semințele de gazon?
Plantarea semințelor de gazon este un procedeu care necesită destul de multă muncă. Se realizează în mai multe etape, fiecare dintre acestea având un rol important în dezvoltarea gazonului. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a avea gazonul pe care ți l-ai dorit:
- Se stabilește zona de plantare. Primul pas este alegerea zonei în care îți dorești să obții gazonul. Acest lucru este esențial și din cauză că în funcție de dimensiunile spațiului respectiv vei stabili care este cantitatea de semințe de gazon de care ai nevoie. La o suprafață de 50 mp este necesar un kilogram de semințe de gazon.
- Se distruge vegetația existentă pe teren. Pentru acest pas poți folosi un erbicid pe bază de substanță activă glifosat. Aceasta va curăța terenul și va preveni apariția și dezvoltarea ulterioară a buruienilor pe terenul respectiv.
- Se curăță și se nivelează solul. Solul se sapă cu o cazma sau cu motocultorul cu freza rotativă, la o adâncime de 20 cm, iar apoi se nivelează cu o greblă, spărgând bulgării de pământ. Operațiunea se repetă de câte ori este nevoie pentru ca pământul să fie afânat pe o adâncime de 2-3 cm.
- Dacă este cazul, se elimină umiditatea excesivă
- Se fertilizează solul. Se aplică un strat de îngrășământ natural sau pământ negru, pentru a ajuta la creșterea uniformă a gazonului. În funcție de calitatea solului, îngrășămintele folosite pot fi pe bază de fosfor sau potasiu. După aplicarea îngrășământului, încorporează-l cu sapa și grebla pentru a-l distribui în mod egal. La suprafețe mari se poate folosi o freză.
- Se tasează solul
- Se alege amestecul de semințe potrivit
- Se alege cantitatea amestecului de semințe necesar
- Se seamănă semințele. Cea mai simplă metodă de însămânțare este utilizarea unei mașini speciale pentru însămânțare. Se poate realiza și semănarea manuală, amestecând semințele cu nisip. Însămânțarea se face într-o zi fără vânt, când pământul este cald, însă nu înainte sau după ploaie.
- Încorporarea semințelor în sol. Acest pas se realizează cu grebla, iar semințele se acoperă cu un strat de pământ având grosimea de 1-2 cm.
- Tăvălugirea solului. Scopul acestui pas este acela de a ajuta semințele să intre bine în contact cu solul și să nu rămână goluri de aer, după etapa de semănare. La suprafețe mici se utilizează tăvălugi de 50-70 kg, iar la terenuri mari, rezidențiale, se folosesc tăvălugi de 300-400 kg.
- Se irigă solul. Zona însămânțară se udă cu apă din abundență, însă cu un jet de apă care nu este puternic, pentru a evita deplasarea semințelor. Nu se pășește pe zona însămânțată, pentru a nu se schimba locul semințelor, întrucât acest lucru ar determina creșterea neuniformă a gazonului. Se poate monta un sistem de irigare îngropat în pământ, însă în acest caz, sistemul se montează înainte de etapa nivelării terenului.
- Se tunde gazonul
Cum se montează rulourile de gazon?
Cea de-a doua variantă de obținere a gazonului este montarea rulourilor de gazon. Avantajul acestei variante este că rulourile de gazon pot fi montate în grădină pe tot parcursul anului, fără a mai fi nevoie să aștepți ca semințele să încolțească. Este o variantă mai comodă, iar iarba fiind deja crescută nu necesită prea multă îngrijire în primele săptămâni. În plus, aceasta este deja crescută uniform pe toată peluza. Iată care sunt pașii de urmat pentru montarea rulourilor de gazon:
- Decopertarea solului. Înainte de a face acest lucru, este necesar să îndepărtezi toată vegetația de pe suprafața solului.
- Pregătirea solului. Este necesar ca solul să fie săpat, mărunțit și nivelat, folosind o greblă. Apoi se toarnă un strat de nisip peste sol.
- Montarea rulourilor. După ce solul este afânat și ai turnat stratul de nisip, se pot monta rulourile de gazon.
Concluzie
Există două moduri prin care se poate obține gazon: prin însămânțare și prin montarea rulourilor speciale de gazon. Indiferent de varianta aleasă, este foarte ușor să plantezi gazon, însă este necesar să urmezi câțiva pași pentru a te asigura că vei avea un gazon sănătos și frumos.
Sursa foto: Pixabay