Daca toate florile si-ar dori sa fie trandafiri, primavara si-ar pierde farmecul, asa ca ofera un plus de culoare gradinii tale cu gladiole multicolore.
Gladiolele au o insemnatate extrem de puternica, fiind flori ce apartin aceleiasi familii ca si irisii. Gladiolele simbolizeaza tarie de caracter, sinceritate, gratie naturala, imaginatie si generozitate. Se spune ca, in trecut, sultanii turci ofereau aceste flori in dar celor mai frumoase femei din harem. Chiar si azi, gladiolele pot fi oferite ca simbol al unei declaratii de dragoste.
Gladiolele sunt plante ornamentale inalte, cu flori mari, foarte aspectuoase si extrem de frumoase. In gradina, aceste flori isi impun maretia si se fac remarcate prin eleganta si rafinament.
In ce luna se planteaza gladiolele?
Momentul in care se face plantarea influenteaza in mod decisiv perioada de inflorire a acestui tip de flori. Gladiola are nevoie de 80-100 de zile sa infloreasca. Daca o vei planta in aprilie, va inflori in iunie sau august. Cu cat o plantezi mai tarziu, cu atat va inflori mai tarziu. Iata cand infloresc gladiolele, in functie de luna in care se planteaza:
- februarie – martie – plantarea in aceasta perioada se face in ghiveci. Astfel, florile se tin in casa, ferite de frig si hidratate cu suficienta apa, pana incep sa creasca;
- Martie – in cazul in care se planteaza bulbii de gladiole in luna martie, atunci inflorirea va avea loc in iunie. Pentru a face acest lucru posibil, este recomandat ca plantarea florilor sa se faca in ghivece individuale si asezate intr-un loc extrem de luminos. Plantarea se face in ultima decada a lunii martie, iar planta germinata este plantata intr-un sol preincalzit cu un film. Inainte de plantare, trebuie sa uzi gaurile cu o solutie fierbinte de permanganat de potasiu;
- Mai – este luna ideala in care se pot planta aceste flori extrem de elegante si gratioase;
- Iunie – este ultima luna in care se pot planta gladiolele. Nu este recomandat ca aceste flori sa fie plantate mai tarziu de aceasta luna, pentru ca apoi nu mai au timp sa creasca si sa infloreasca.
Specii si soiuri
Gladiolele actuale reprezinta hibrizi intre diferite specii spontane, cat si hibrizi ai hibrizilor obtinuti ulterior. Se cunosc peste 250 de specii spontane si cultivate. Gladiolele sunt plante perene, erbacee, ce depasesc 1,5 m inaltime. In practica, se foloseste clasificarea soiurilor de gladiole dupa precocitatea infloririi, astfel:
- soiuri foarte timpurii – infloresc la 70 de zile de la plantare;
- soiuri timpurii – necesita peste 70 de zile de la plantare pana la inflorire;
- soiuri semitimpurii – necesita 80 de zile de la plantare la inflorire;
- soiuri tarzii – necesita 90 de zile de la plantare la inflorire;
- soiuri foarte tarzii – necesita peste 90 de zile de la plantare la inflorire.
Cum se planteaza gladiolele?
Inainte de toate, pentru a avea gladiole foarte sanatoase si frumoase, trebuie sa ai in vedere tipul de sol in care le vei planta. Solul recomandat trebuie sa fie unul care nu retine apa, caci aceste flori, desi sunt „prietene” cu umiditatea, nu iubesc apa excesiva. Pot creste frumos chiar si in pamant nisipos.
Pamantul ideal pentru cultivarea acestor flori este unul usor drenabil, afanat si la semi-umbra sau soare direct dimineata. In plus, dupa plantare, bulbii se uda la cateva zile, in functie de cat de umed este pamantul. Daca pamantul este sarac, specialistii recomanda incorporarea de ingrasamant.
Temperaturile excesive din sol si aer pot impiedica dezvoltarea normala a plantei. In consecinta, florile vor ramane mici, decolorate, iar ultimii 3-4 boboci se vor ofili inainte de a se deschide. In lunile de vara, gladiolele se uda constant, deoarece sunt foarte sensibile la seceta.
Mai mult, alege o zona cu soare, langa gard sau zidurile casei – astfel incat sa fie ferite de vant. Daca vrei sa le plantezi intr-o zona libera, pentru a evita ruperea, atunci trebuie sa instalezi suporti de sustinere a caror ingropare se face mai adanc decat la alte plante.
Atunci cand sadesti gladiole, trebuie sa sapi o groapa de aproximativ 20 cm adancime si sa lasi spatiu intre bulbii de gladiole de cel putin 25-30 cm. Ideal, este recomandat ca bulbii sa fie plantati in grupuri de 10-15, astfel incat sa ai un aranjament floral de gradina spectaculos.
Toamna, dupa ce florile trec si planta incepe sa se usuce, trebuie sa scoti cu grija bulbul din pamant. Vei avea surpriza de a observa ca pe bulbul principal au crescut si alti bulbi mai mici. Bulbii scosi se pun la uscat 2-3 saptamani si apoi se pot separa bulbii mici de bulbul principal.
In oferta magazinului nostru online, avem o multime de tipuri de bulbi de gladiole. Consulta AICI oferta completa si comanda soiul preferat!