Platanul este singurul gen de plante din familia Platanaceae, care cuprinde șapte specii de arbori de talia I, care ajung până la o înălțime de 30-40 m. Are port viguros și longevitate mare. Se plantează izolat sau în grupuri, pentru decorarea grădinilor și a parcurilor. Are scoarța foarte decorativă, motiv pentru care platanul este preferat ca arbore stradal sau în aliniamente, pe alei.
Specii și hibrizi de platan
În România se întâlnesc trei specii de platan:
- Platanus Occidentalis (Platanul american). Este un arbore viguros, care crește până la 40 m. Are un trunchi gros, acoperit cu scoarță cenușie, care se exfoliază în plăci mici. Frunzele platanului au limbul lat, sunt lobate, cu sinusurile dintre lobi ușor adâncite și largi. Capitulele fructifere cresc atașate de un peduncul lung, lipsit de perișori, și sunt fie solitare, fie câte două.
- Platanus Orientalis (Platanul oriental). Este mai puțin înalt decât Platanul american, ajungând până la 30 m. Are trunchiul scurt și o scoarță care se exfoliază. Formează o coroană largă, iar frunzele sunt late, palmat-lobate, cu 5-7 lobi lungi. Capitulele fructifere sunt atașate de un peduncul lung și cresc câte 2-6.
- Platanus Hybrida – Sin Platanus X Acerifolia (Platanul hibrid). Este un hibrid între Platanul oriental și platanul american. Crește de talia I și poate ajunge până la o înălțime de 35 m. Are trunchiul puternic și formează o coroană largă, cu ramuri groase. Frunzele au limbul mare și lat, sunt palmat-lobate și au 3-5 lobi cu marginea dințată. Capitulele fructifere sunt sferice, pubescente și au un peduncul lung, de asemenea pubescent. Fructul este persistent și rămâne pe plantă chiar și după căderea frunzelor.
De ce condiții de mediu are nevoie platanul?
Speciile de platan din țara noastră preferă locurile luminoase, cu soare direct.
Platanii maturi rezistă la ger și secetă, însă pot fi afectați de vânturi puternice. Platanul american nu este atât de rezistent la secetă.
Platanul preferă solurile afânate, revene.
Cum se îngrijește platanul?
Pentru a stimula creșterea bogată a platanului, este recomandat să se aplice îngrășăminte specifice în perioada de vegetație.
Platanul suportă bine tăierile de corectare a formei. Aceste tăieri trebuie să se facă în perioada de repaus vegetativ, adică toamna târziu sau primăvara devreme.
Se plantează primăvara sau toamna, în perioada de repaus vegetativ, când temperaturile cresc peste 5° C, cu condiția ca solul să nu fie înghețat și să nu existe pericol de îngheț. Este recomandat să se administreze un îngrășământ specific în groapa de plantare. Imediat după plantare, trebuie udat din abundență, iar pământul trebuie menținut în permanență reavăn.
Se poate înmulți prin semințe, butași sau marcotaj.
Boli și dăunători la platan
Cea mai întâlnită boală care poate ataca platanii este făinarea, iar cei mai comuni dăunători ai platanului sunt tigrul platanului și omida păroasă.