Cu siguranță, persoanele care locuiesc la casă își doresc să aibă o curte frumoasă, cu gazon care să încânte privirile și să îi ofere spațiului un aspect frumos. Însă, pentru a avea un gazon cu aspect deosebit, care să atragă privirile și să vă încânte, este necesar să țineți cont de câteva recomandări. În continuare, vă povestim despre tipurile de gazon existente, perioada optimă de semănare a semințelor de gazon, precum și câteva trucuri care să vă ajute să obțineți un gazon perfect.
Tipuri de gazon
Înainte de a alege semințele de gazon pe care să le plantați în curte, este esențial să cunoașteți care sunt tipurile de gazon existente și pentru ce scop sunt potrivite fiecare dintre ele.
- Gazonul normal este cel mai potrivit tip pentru curte și grădină, în condiții de trafic mediu spre intens.
- Gazonul ornamental se utilizează în special în grădini publice și este rezistent la încărcături mari și umiditate scăzută. Nu are nevoie să fie tuns des și întreținerea sa este simplă. Se recomandă utilizarea acestui tip de gazon în special pentru spații intens circulate.
- Gazonul pentru sport este menit să suporte efort intens de scurtă durată, urmat de perioade de refacere și întreținere îndelungate.
- Gazonul decorativ are culoarea verde intens și este mai pretențios din punct de vedere al întreținerii. Are nevoie de umiditate sporită și nu este rezistent la trafic.
În funcție de întreținerea gazonului în condiții climaterice, există două tipuri de gazon: de umbră și de soare. Cel de umbră are nevoie de un număr limitat de ore de lumină, în timp ce gazonul de soare trebuie expus timp îndelungat la soare pentru a-și menține culoarea verde.
Așadar, pentru a alege semințele de gazon potrivite, este necesar să țineți cont de traficul la care va fi expus și de condițiile climaterice.
Când se plantează gazonul?
Există două momente prielnice pentru plantarea gazonului. Prima jumătate a toamnei este momentul ideal, întrucât solul este cald și temperaturile moderate, încurajând, astfel, germinarea rapidă și stabilirea unui sistem puternic de rădăcini.
Al doilea moment prielnic pentru semănarea gazonului este primăvara. Totuși, în cazul în care optați pentru acest moment, este esențial să vă asigurați că temperaturile din timpul zilei ajung la cel puțin 18 grade Celsius. Perioada potrivită pentru plantarea gazonului este de la jumătatea lunii martie până în luna mai.
Recomandări pentru un gazon perfect
Dacă vă doriți ca peluza voastră să arate impecabil și să încânte privirile, este necesar să țineți cont de câteva recomandări de întreținere. Iată care sunt acestea:
- Udați gazonul din abundență și nu permiteți uscarea pământului. Atunci când călcați pe gazon și firul de iarbă nu revine la poziția inițială, iarba trebuie irigată.
- Iarba trebuie tunsă des pentru a întări firul de iarbă. Este necesar să utilizați lame ascuțite pentru a obține o tăiere perfectă.
- Evitați să tăiați iarba prea scurt, deoarece gazonul va îngălbeni. De asemenea, iarba nu se tunde atunci când este udă.
- Atunci când iarba este îngălbenită, este necesar să descoperiți cauza. Printre principalele cauze ale îngălbenirii gazonului se numără insectele, excesele de pesticide și tunsul impropriu.
Secrete pentru a avea gazonul dorit
Există câteva secrete pe care ar trebui să le știți, atunci când vă doriți să aveți un gazon perfect. Iată care sunt acestea:
- Ninsorile târzii și ploile abundente de primăvară mențin solul rece și prea umed, fapt ce împiedică înființarea unei peluze bogate și sănătoase.
- Temperaturile mari instalate timpuriu inhibă germinarea și creșterea gazonului, motiv pentru care nu se recomandă plantarea acestuia primăvara târziu.
- Gazonul de toamnă este mai puțin invadat de buruieni decât cel de primăvară.
- Asigurați-vă că prognoza meteo nu este rea în primele două-trei zile după semănarea gazonului.
- Evitați să folosiți o cantitate prea mare de semințe; în caz contrar, firele de iarbă vor ajunge să se sufoce după germinare.
- Aveți grijă să nu utilizați o cantitate prea mică de semințe, deoarece nu veți obține un covor consistent de iarbă și vor apărea buruienile.
- Dozarea corectă a semințelor de gazon variază între 3 și 5 kilograme la 100 mp. Este necesar să citiți întotdeauna instrucțiunile oferite de către producător atunci când plantați gazonul.
Acestea sunt câteva recomandări și idei pentru întreținerea gazonului. Țineți cont de ele, pentru a obține un gazon frumos, așa cum vă doriți.