Pe măsură ce primăvara se apropie, agricultorii încep să se gândească la cultivarea porumbului. Porumbul este una dintre cele mai populare culturi din țara noastră, însă pentru a avea o cultură bogată, este necesar să ții cont de câteva recomandări privind perioada optimă în care se cultivă porumbul în câmp.
Când se cultivă porumbul
Pentru a avea o campanie reușită, este important să ții cont de o serie de indicatori. În ceea ce privește perioada optimă de semănat porumbul, indicatorul este reprezentat de temperatura solului la o adâncime de 10 cm. În acest sens, temperatura solului trebuie să fie de 8-10 grade Celsius la ora 7 dimineața, iar vremea să fie în curs de încălzire. Perioada propice pentru a cultiva porumbul diferă în funcție de zona țării. Astfel, perioada în care se cultivă porumbul este după cum urmează:
- În zona de câmpie din Vestul și Sudul țării, Dobrogea și Sudul Moldovei: 1-20 aprilie
- Câmpia Transilvaniei și Centrul Moldovei: 15-20 aprilie
- Zonele subcarpatice din Nordul țării: 20-30 aprilie, cu posibilitate de prelungire în prima decadă a lunii mai
Pentru a avea o cultură de porumb bogată, deasă și sănătoasă, este foarte important să ții cont de perioada de însămânțare. Însămânțarea porumbului prea devreme duce la putrezirea seminței în sol, răsărirea neuniformă a plantelor, plante rare și apariția numeroaselor buruieni care cresc înaintea porumbului. Semănatul timpuriu din intervalul perioadei optime asigură umiditatea necesară pentru încolțire, iar plantele răsar în timp scurt.
Semănatul cu întârziere al porumbului nu este recomandat deoarece solul se usucă repede la suprafață, multe boabe nu încolțesc sau încolțesc eșalonat în etapa de înflorire. Astfel, scade producția și întârzie recoltatul.
Este recomandat ca porumbul să fie semănat pe toată suprafața destinată acestei culturi în termen de 5-6 zile.
Cum se seamănă porumbul?
Pentru avea o producție mare și sigură de porumb, este important să ții cont de uniformitatea semănatului, adică distanța dintre rânduri, plantele de pe rând, precum și adâncimea de semănat.
Modul în care este semănat porumbul este la fel de important ca perioada de semănare. Distanța între rândurile de porumb și între plante este menită să asigure o bună aerare și o polenizare optimă. Lumina multă favorizează procesul de fotosinteză și umplerea boabelor. Totuși, dacă distanța este prea mare, nu se asigură suficientă protecție pentru sol, ceea ce duce la apariția buruienilor în cultură. În cazul unei distanțe prea mici, frunzele inferioare au un randament fotosintetic scăzut, este accentuată protandria și este redus conținutul de proteine din boabele de porumb.
Modul și densitatea de semănare a porumbului diferă în funcție de hibridul cultivat, de aprovizionarea cu apă, de fertilitatea solului și de tehnologia aplicată. Densitățile recomandate la neirigat sunt:
- Hibrizi timpurii: 70.000-80.000 plante recoltabile la hectar
- Hibrizi semi-timpurii și semi-tardivi: 65.000-75.000 plante recoltabile la hectar
- Hibrizi tardivi: 60.000-70.000 plante recoltabile la hectar
În cazul unor condiții bune de irigare sau a unui regim de precipitații adecvat, aceste densități recomandate pot fi mărite cu 5.000-15.000 de plante la hectar, în funcție de grupa de maturitate și de particularitățile hibrizilor utilizați, precum și de tipul și cantitatea de îngrășăminte folosite și de tehnologia utilizată.
Cum se cultivă porumbul în funcție de alte criterii
Atunci când vine vorba despre semănatul porumbului, trebuie să ții cont și de textura solului și de gradul de aprovizionare cu apă la data semănatului. Aceste criterii vor influența numărul de semințe și adâncimea de semănat.
Pe solurile grele, cu textură argiloasă, porumbul se seamănă la o adâncime de 4-6 cm, în timp ce pe solurile uscate în stratul superficial de sol și cu textură ușoară, soluri nisipoase, adâncimea de semănat este 5-7 cm.
Este important să respecți adâncimea recomandată pentru semănat, deoarece semănatul boabelor de porumb prea adânc duce la un număr redus de rădăcini adventive, ceea ce duce la reducerea spațiului lateral de nutriție. De cealaltă parte, semănatul la suprafață reduce numărul de rădăcini profunde și duce la reducerea spațiului de nutriție pe adâncime.
Așadar, ține cont de recomandările privind perioada și modul în care se cultivă porumbul, pentru a avea o recoltă cât mai bogată.