Dăunătorii cepei: Identificarea, prevenirea și combaterea acestora

Continut

Dăunătorii cepei: Identificarea, prevenirea și combaterea acestora

Ceapa este una dintre cele mai vechi plante de cultură. În România, se cultivă cu succes în toate regiunile și este un ingredient de bază în majoritatea mâncărurilor tradiționale. Totuși, ca orice altă plantă, și ceapa are anumite boli și dăunători care pot afecta recolta. Este important să cunoști bolile și dăunătorii cepei, pentru a putea lua măsurile corespunzătoare.

Identificarea dăunătorilor cepei

Pentru a putea lua măsurile necesare și a aplica tratamentele corespunzătoare, este esențial să știi să identifici dăunătorii cepei. În continuare îți prezentăm simptomele specifice fiecărei boli, precum și modul de atac specific pentru fiecare dintre dăunătorii cepei, astfel încât să îi poți recunoaște în timp util și să apelezi la tratamentele corespunzătoare. De asemenea, îți prezentăm principalele tratamente recomandate pentru combaterea și prevenirea bolilor și dăunătorilor cepei.

Bolile cepei: combatere și prevenire

În principal, bolile cepei sunt de patru feluri: viroze, micoplasmoze, bacterioze și micoze. Iată ce boli pot afecta cultura de ceapă și cum pot fi prevenite și combătute.

Viroze

Îngălbenirea și piticirea cepei

Îngălbenirea și piticirea cepei este produsă de virusul cunoscut sub denumirea de Onion yellow dwarf virus. Boala apare pe frunzele bazale, sub forma unor striuri galbene, care prezintă adâncituri succesive. Datorită acestor pete, boala este cunoscută și sub denumirea de „boala urmelor de degete”. Odată atacate, frunzele se culcă la pământ, iar cepele rămân mici și nu se păstrează pe timpul iernii. Virusul se transmite de la o plantă la alta prin afide și de la un an la altul, prin bulbii infectați. Virusul nu poate fi transmis prin sămânța infectată.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă plantarea materialului săditor sănătos, eliminarea plantelor afectate din cultură și utilizarea insecticidelor pentru a ține sub control populația de afide.

Micoplasmoze

Proliferarea și aspermia cepei

În urma atacului acestei boli, frunzele tinere ale plantelor se îngălbenesc în partea de jos, apoi se răsucesc. Boala afectează în special culturile pentru sămânță, deoarece în locul florilor apar creșteri vegetative cu aspect de frunze. Boala se transmite de către cicade și cuscută.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă eliminarea plantelor bolnave din cultură și utilizarea insecticidelor pentru a ține sub control populația de cicade.

Bacterioze

Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapă

Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapă este produs de bacteria Erwinia carotovora pv. Carotovora. Tulpinile plantelor atacate se dezvoltă slab, iar la baza lor apare un putregai umed, care se extinde în întregul bulb. La bulbii destinați depozitării, atacul acestei bacterii se manifestă prin apariția unui putregai umed, de culoare galbenă, maro sau gri, în partea superioară a bulbului. Odată cu dezvoltarea putregaiului, bulbul își schimbă culoarea și emană un miros neplăcut, iar dacă este stors, elimină un lichid urât mirositor. Boala rezistă pe resturile vegetale și se răspândește prin vectori variați, cum ar fi apa, vântul și uneltele.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă evitarea irigării prin aspersiune și aplicarea tratamentelor imediat după apariția bolii, utilizând fungicide specifice.

Micoze

Mana cepei

Mana cepei este produsă pe Peronospora destructor. Boala atacă bulbii, tijele florale și frunzele. Primele simptome ale acestei boli se manifestă pe frunze, sub forma unor pete alungite, de culoare verde deschis până la gălbui, iar pe aceste pete se formează un puf cenușiu-violaceu. Țesuturile atacate devin moi, frunzele se usucă, se aștern pe hol și putrezesc. Boala este favorizată de umiditatea ridicată timp de cel puțin 10 ore și de temperaturi de peste 12-18° C.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă igiena culturală, fertilizarea echilibrată, rotația corectă și tratamentele cu fungicide specifice.

Fuzarioza cepei

Fuzarioza cepei este produsă de Fusarium oxysporum var cepae. Boala se instalează pe rădăcinile, bulbii sau frunzele care au fost rănite în timpul lucrărilor de întreținere sau care au fost atacate de dăunători. În urma atacului, frunzele prezintă o ușoară îngălbenire în partea superioară, iar bulbii afectați putrezesc în partea inferioară. Rădăcinile afectate prezintă pete albe, iar aceste pete se înnegresc mai târziu, iar tot sistemul radicular este distrus.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă cultivarea cepei în terenuri aerate, cultivarea soiurilor rezistente de ceapă, utilizarea materialului săditor sănătos și aplicarea tratamentelor chimice cu fungicide specifice.

Alternarioza

Alternarioza este produsă de Alternaria porri și se manifestă pe toate organele plantei. Pe părțile atacate apar pete mici, albicioase, înconjurate de un inel galben. Odată cu evoluția bolii, zona din interiorul acestor pete devine brună. Dacă atacul este sever, ciuperca atacă și bulbii. Boala poate să își continue atacul și în depozit, în cazul spațiilor slab ventilate și umidității și temperaturilor ridicate. Ciuperca se răspândește  prin sporii transportați de picăturile de apă și de vânt. Pe timpul iernii, această ciupercă trăiește pe resturile vegetale de la suprafața solului.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă strângerea și distrugerea resturilor vegetale de la suprafața solului, rotația corectă a culturilor, cultivarea soiurilor rezistente și aplicarea tratamentelor chimice cu fungicide specifice.

Putregaiul alb al cepei

Putregaiul alb al cepei este produs de Sclerotium cepivorum. În primăverile umede, această boală se manifestă sub forma vârfurilor îngălbenite, iar această decolorare se extinde spre partea bazală a lor, ducând la defolierea plantei. Atacul se produce în vetre. Plantele atacate au rădăcinile și tunicile putrezite, acoperite cu un miceliu alb, pufos, în care se formează scleroții ciupercii. Această ciuperci rezistă și în depozite, unde favorizează apariția bacteriozelor, iar agentul patogen rezistă în sol sub formă de scleroți timp de 4-5 ani.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă fertilizarea echilibrată, cultivarea bulbilor sănătoși, adunarea și distrugerea resturilor vegetale după recoltare, eliminarea din cultură a plantelor bolnave și aplicarea tratamentelor chimice cu fungicide specifice.

Putregaiul cenușiu

Putregaiul cenușiu se manifestă pe frunze și pe bulbi, prin apariția unor pete albicioase, în dreptul cărora țesutul se usucă. Atunci când este umiditate, pe zonele afectate de boală apare un puf cenușiu. În urma atacului, plantele mature pot prezenta o putrezire bazală, după care urmează putrezirea bulbilor, iar pe zonele distruse apar scleroți negri. Boala se transmite prin sporii din sol și de pe resturile vegetale sau prin scleroți.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă igiena culturii, rotația corectă a culturilor, fertilizarea echilibrată și tratamentele aplicate în perioada de vegetație cu fungicide specifice.

Rugina cepei

Rugina cepei este produsă de Puccinia allii. Simptomele inițiale ale bolii sunt apariția unor pete mici pe frunze, de formă neregulată și culoare cafeniu deschis sau alb. După un timp, petele se măresc și dezvoltă pustule tipice bolii, de culoare portocaliu deschis. Atacul sever determină uscarea frunzelor și piticirea plantei.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă eliminarea plantelor bolnave din cultură, asolamentul corect, cultivarea soiurilor rezistente, fertilizarea echilibrată, adunarea și distrugerea resturilor vegetale rămase după recoltare și aplicarea de tratamente chimice cu fungicide specifice.

Dăunători comuni: metode de combatere

Alături de boli, există și anumiți dăunători care pot produce pagube în cultura de ceapă. De aceea, este esențial să cunoști care sunt dăunătorii cepei și să iei măsurile de prevenire și combatere corespunzătoare.

Gândacul roșu al cepei

Gândacul roșu al cepei dezvoltă două generații pe an. Iernează în stadiul de adult, în sol. Primăvara, adulții acestui dăunător depun ponta pe frunzele de ceapă și de usturoi, de-a lungul nervurilor. Larvele și adulții se hrănesc cu frunzele și inflorescențele plantelor, iar acestea stagnează din creștere și dau producții scăzute.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă igiena culturii și încorporarea în sol a resturilor vegetale după recoltare.

Nematodul bulbilor

Nematodul bulbilor iernează în toate stadiile de dezvoltare, în tulpinile sau bulbii diverselor plante cultivate și spontane, printre care se numără și ceapa. Primăvara, rădăcinile plantelor sunt atacate de către nematozii aflați în sol sau în sămânța infectată. Plantele atacate rămân mici, înfrățesc puternic și se deformează, iar bulbii prezintă crăpături în zona discului.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă rotația corectă a culturilor, eliminarea plantelor atacate din parcelă, cultivarea soiurilor rezistente și dezinfecția solului utilizând produse specifice.

Musca cepei

Musca cepei are două sau trei generații pe an. Iernează în stadiul de pupă, în stratul superficial al solului. Adulții săi apar primăvara și depun ponta sub bulgării de pământ aflați în apropierea plantelor de ceapă. Larvele pătrund în țesuturile plantelor și sapă în ele galerii de hrănire. Un atac puternic al acestui dăunător poate distruge plantele atacate.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă strângerea resturilor vegetale după recoltare, efectuarea corectă a arăturii de toamnă și aplicarea tratamentelor în timpul vegetației, utilizând insecticide specifice.

Tripsul cepei

Larvele și adulții acestui dăunător se poziționează în spațiile dintre frunzele de ceapă și înțeapă și sug seva plantei. Atacul său provoacă daune însemnate la plantele tinere.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Tratamente pentru a combate bolile și dăunătorii cepei

Acum, că ai aflat care sunt bolile și dăunătorii cepei, este momentul să afli care sunt tratamentele recomandate pentru a combate bolile și dăunătorii cepei.

Insecticid Karate Zeon

Insecticidul Karate Zeon este un insecticid cu efect puternic și rapid. La cultura de ceapă, este eficient împotriva tripsului. Se recomandă utilizarea în doză de 2ml/10 L apă.

Insecticid Talent

Insecticid Talent 10ml | Plantmaster.ro

Insecticidul Talent este un insecticid cu acțiune de lungă durată în plante. Este absorbit în țesuturile plantei în aproximativ o oră după aplicare și se translocalizează ascendent spre vârfurile de creștere. Acționează prin contact și prin ingestie asupra dăunătorilor cu aparatul bucal de supt sau de ros.

Insecticid Sistemic Benevia

Insecticidul Sistemic Benevia este un insecticid sistemic utilizat pentru combaterea unui spectru larg de insecte defoliatoare și sugătoare la culturile horticole. La ceapă, este eficient împotriva tripsului și muștei cepei.

Concluzie

Există o serie de boli și dăunători care pot afecta cultura de ceapă. Pentru a te asigura că vei avea plante sănătoase și rod bogat, este important să cunoști bolile și dăunătorii cepei și să iei măsurile necesare în timp cât mai util.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *