Dăunătorii și bolile fasolei: metode de combatere și prevenire

Dăunătorii și bolile fasolei: metode de combatere și prevenire

Fasolea este o plantă leguminoasă agățătoare, anuală. În cultură, se disting două varietăți de fasole: plante cu creștere nedeterminată (agățătoare) și plante cu creștere determinată (tufă). Fasolea este o plantă populară, care se utilizează adeseori în alimentație, în special datorită conținutului său bogat de proteine, vitamine, calciu, magneziu, acid folic, fier, fosfor, zinc și potasiu. Însă fasolea poate fi supusă atacului unor boli și dăunători, iar astăzi ne-am propus să îți prezentăm care sunt dăunătorii și bolile fasolei și ce metode eficiente de combatere există.

Bolile fasolei: combatere și prevenire

În primul rând, vom discuta despre bolile fasolei. Acestea se împart în trei mari categorii: viroze, bacterioze și micoze. Mai multe despre fiecare categorie găsești în continuare, unde descriem pe larg bolile fasolei.

Viroze

Mozaicul comun al fasolei

Mozaicul comun al fasolei se manifestă prin apariția unor pete de culoare verde deschis sau mate, în contrast cu țesut verde, pe frunzele atacate. Simptomele apar la temperaturi de 18-36° C. În urma atacului, plantele rămân mici, înflorirea este slabă și păstăile care se formează sunt mici și deformate. Virusul se transmite prin afide, polen sau prin echipamentele de lucru.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă utilizarea seminței sănătoase, cultivarea soiurilor rezistente, distrugerea resturilor vegetale după recoltare, eliminarea plantelor afectate din cultură și aplicarea insecticidelor pentru a ține sub control populația de afide.

Mozaicul galben al fasolei

Mozaicul galben al fasolei se manifestă prin apariția unor pete mici, galbene, pe frunze, dispuse în special în apropierea nervurilor. La soiurile sensibile, aceste zone îngălbenite se extind, cuprinzând în întregime frunzele, plantele atacate sunt slab dezvoltate și păstăile formate sunt mici. Virusul se transmite prin afide.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă utilizarea seminței sănătoase și certificate, cultivarea soiurilor rezistente, distrugerea resturilor vegetale după recoltare, eliminarea plantelor afectate din cultură și aplicarea insecticidelor pentru a ține sub control populația de afide.

Bacterioze

Arsura comună a fasolei

Arsura comună a fasolei se manifestă în toate fazele de dezvoltare ale plantei, încă din momentul răsăririi și până în momentul recoltării boabelor. Simptomele bolii se manifestă prin apariția pe frunze a unor pete colțuroase, de culoare verde gălbui, iar dacă umiditatea este ridicată, pe suprafața lor apare exudatul bacterian. Pe tulpini, boala se manifestă prin apariția unor dungi de culoare brun-roșcată, iar apoi urmează uscarea țesuturilor. În urma atacului acestei infecții, boabele rămân mici și zbârcite și prezintă pete galbene, care se brunifică ulterior.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă utilizarea seminței sănătoase, distrugerea resturilor vegetale după recoltare și utilizarea de tratamente chimice cu fungicide pe bază de cupru.

Arsura aureolată a fasolei

Arsura aureolată a fasolei se manifestă în toate fazele de dezvoltare ale plantei, de la răsărire la recoltare. Simptomele sale se manifestă prin apariția pe plantele afectate a unor pete mici, necrotice, cu un contur galben. Apariția acestei bacterii este favorizată de umiditatea atmosferică mare. În urma atacului, plantele rămân mici, îngălbenite și nu produc păstăi.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă utilizarea seminței sănătoase, distrugerea resturilor vegetale după recoltarea și aplicarea de tratamente chimice cu fungicide specifice.

Micoze

Făinarea

Făinarea poate afecta toate organele aeriene ale plantei. Simptomele bolii se manifestă prin apariția unor pete de culoare brună pe partea superioară a frunzelor, iar după apariția sporilor, frunza devine prăfoasă. În urma atacului, țesuturile se necrozează și se desprind de pe plantă.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă cultivarea soiurilor rezistente, distrugerea resturilor vegetale după recoltare și aplicarea tratamentelor chimice cu fungicide specifice.

Veștejirea fuzariană a fasolei

Veștejirea fuzariană a fasolei afectează la început sistemul radicular. Acesta putrezește și se usucă, fapt ce duce la stagnarea creșterii, îngălbenirea, ofilirea și căderea frunzelor. După aceasta, urmează uscarea parțială sau totală a plantei.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă eliminarea plantelor afectate din cultură, utilizarea seminței tratate și aplicarea tratamentelor chimice în perioada de vegetație utilizând fungicide specifice.

Rugina fasolei

Semnele atacului acestei boli se observă primăvara devreme și ele se manifestă prin apariția unor pete galbene pe frunze, vizibile pe ambele părți ale frunzei. Fructificațiile ciupercii apar în dreptul acestor pete, sub forma unor spori de culoare brună. În cazul evoluției bolii, are loc căderea prematură a frunzelor. La soiurile sensibile, atacul se poate manifesta și pe păstăi, lucru care determină deprecierea calității acestora. Ciuperca rezistă pe resturile vegetale de pe suprafața solului, iar în timpul vegetației se răspândește prin sporii ciupercii, care sunt purtați de vânt și de apă.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă rotația culturilor de minimum 3 ani, distrugerea resturilor vegetale după recoltare, cultivarea soiurilor rezistente și aplicarea tratamentelor chimice utilizând fungicide specifice.

Antracnoza fasolei

Antracnoza fasolei se manifestă încă din stadiul de plantulă și apariția ei este favorizată de precipitațiile în exces și de temperaturile de 18-25° C. Simptomele bolii se manifestă prin apariția unor pete mici, punctiforme pe cotiledoane și putrezirea rădăcinilor. La frunzele mature, atacul se observă prin brunificarea nervurilor de pe partea inferioară a frunzelor. În urma atacului, porțiunile atinse de boală se usucă și se desprind de plantă. Pe păstăi apar pete eliptice, mărginite de o bordură brun-roșiatică, iar în dreptul lor, țesuturile sunt scufundate. În urma atacului, păstăile sunt sterile sau formează boabe care nu pot fi consumate. Ciuperca se transmite de la an la an prin resturile vegetale și prin semințele infectate.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă utilizarea seminței sănătoase, cultivarea soiurilor rezistente, rotația culturilor, distrugerea resturilor vegetale după recoltare și aplicarea tratamentelor chimice cu fungicide specifice.

Dăunători: metode de combatere

Alături de bolile fasolei, există și diverși dăunători care atacă fasolea. Iată care sunt principalii dăunători ai fasolei.

Gărgărița fasolei

Gărgărița fasolei este dăunătorul care provoacă cele mai mari pagube în cultura de fasole. Adulții săi depun ponta pe păstăile plantei cât timp acestea sunt încă verzi, iar larvele pătrund în boabele de fasole incomplet dezvoltate. În depozit, larvele se hrănesc cu conținutul boabelor, astfel că semințele sunt distruse în întregime. În urma atacului, boabele nu mai pot fi consumate și își pierd facultatea germinativă.

Ca metode de prevenire și combatere, se recomandă aplicarea de tratamente în depozite, utilizând produse specifice.

Fluturele cărămiziu al scaieților

Fluturele cărămiziu al scaieților este o specie polifagă. Dezvoltă până la 3 generații pe an în țara noastră. Adulții depun ponta pe partea superioară a frunzelor, iar după eclozare, larvele se hrănesc pe frunze, lucru ce poate determina defolierea plantelor.

Ca metode de combatere, se recomandă aplicarea de tratamente utilizând insecticide specifice.

Acarianul

Acarianul dezvoltă 6-10 generații pe an. Iernează în stadiul de adult, mai ales ca femelă, sub scoarța exfoliată a pomilor, sub frunzele căzute, pe buruieni uscate sau în stratul superficial al solului. În urma atacului, frunzele prezintă simptome specifice de puncte clorotice, determinate de acarieni în urma hrănirii cu sucul celular al plantelor. Ca urmare a atacului, plantele stagnează din creștere, frunzele se usucă, iar planta poate fi compromisă în totalitate, în cazul în care nu se aplică la timp tratamente chimice.

Ca metode de combatere, se recomandă aplicarea tratamentelor cu acaricide.

Musculița albă de seră

Musculița albă de seră se dezvoltă în condiții de seră pe tot parcursul anului, iar în câmp, doar pe perioada verii. Adulții și larvele colonizează frunzele și adeseori și lăstarii, iar după atac, frunzele se îngălbenesc, se usucă și cad.

Ca metode de combatere, se recomandă distrugerea resturilor vegetale după desființarea culturii, utilizarea capcanelor atractante, dezinfecția serelor și solariilor înainte de înființarea unei culturi noi și aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Afidele

Afidele sunt specii polifage, care migrează de la o plantă la alta sau de la o specie la alta. Ele cresc pe flora spontană, iar apoi se deplasează pe speciile cultivate. Apar sub formă de colonie pe partea inferioară a frunzelor, pe flori sau inflorescențe și pe lăstarii tineri. În urma atacului, plantele stagnează, se îngălbenesc și devin sensibile la atacul agenților patogeni. După ce afidele se hrănesc cu sucul celular al plantelor, frunzele se acoperă cu excrementele dulci ale lor și formează așa-numita „rouă de miere”, care permite instalarea ciupercilor saporifte și formarea fumaginei.

Ca metode de combatere, se recomandă utilizarea capcanelor atractante și aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Tratamente

Pentru a combate dăunătorii și bolile fasolei, este necesar să aplici tratamentele chimice corespunzătoare. Iată care sunt câteva dintre fungicidele și insecticidele recomandate pentru a combate dăunătorii și bolile fasolei.

Fungicid Switch 62.5 WG

Fungicid Switch 62.5 1kg | Plantmaster.ro

Fungicidul Switch 62.5 WG este o combinație unică de substanțe active, fiecare dintre ele având ca țintă putregaiul cenușiu. Are acțiune dublă, atât de contact, cât și sistemică. Prezintă risc scăzut de apariție a rezistenței.

Insecticid Oleorgan

Insecticid Oleorgan 1l | Plantmaster.ro

Insecticidul Oleorgan este un produs natural pe bază de uleiuri vegetale, utilizat pentru combaterea și reducerea populației de dăunători din culturile horticole.

Insecticid K-Othrine SC 7.5 FLOW

Insecticidul K-Othrine SC 7.5 FLOW este un insecticid lichid concentrat, destinat combaterii insectelor zburătoare și a insectelor târâtoare.

Concluzie

Există o serie de dăunători și boli care pot afecta cultura de fasole. Este important să știi care sunt aceștia, să le recunoști simptomele și să poți lua măsurile necesare pentru a combate dăunătorii și bolile fasolei.