Dovleacul – tot ce trebuie să știi despre cultura de dovleac

Dovleacul – tot ce trebuie să știi despre cultura de dovleac

Dovleacul este cultivat pentru fructele sale, care sunt consumate sub diverse forme. Printre cele mai populare forme de consum ale dovleacului se numără dovleac copt, fiert sau utilizarea sa în prăjituri, sucuri și alte preparate. Fructele de dovleac pot fi utilizate în alimentația persoanelor cu tulburări digestive, în acest caz recomandându-se utilizarea sub formă de suc sau compot. Semințele de dovleac conțin 35-50% ulei și pot fi consumate prăjite sau proaspete. Uleiul de dovleac este utilizat în alimentație și în industrie.

Dovleacul conține cantități semnificative de carbohidrați, proteine, săruri de fier, de fosfor, de calciu, vitamina A și vitamina C. Alături de consumul său în alimentația oamenilor, dovleacul poate fi folosit și în furajarea animalelor.

Rădăcina dovleacului ajunge până la 3 m adâncime și explorează o masă mare de sol. Dovleacul are tulpină târâtoare, bine dezvoltată, cu o lungime de până la 5 m și acoperită cu perișori. Are frunzele mari, cu lobi rotunzi, lung pețiolate și acoperite cu perișori aspri. Florile sale sunt mari, au culoarea galbenă și polenizarea lor este entomofilă. Florile bărbătești sunt grupate câte 1-3 și au pedunculul lung, în timp ce florile femele au pedunculul mai scurt, sunt mai puține decât florile bărbătești și se deschid după cele bărbătești. Fructul dovleacului este de tip melinidă, cu peduncul scurt și îngroșat și are dimensiuni foarte mari. Semințele sunt mari, au tegument scleros, culoare gri sau alb-gălbuie și formă ovată. Semințele de dovleac își mențin facultatea germinativă timp de 5-8 ani.

Care sunt cerințele pe care le are dovleacul față de climă și sol?

Dovleacul este o plantă care iubește căldura, iar la temperaturi negative, este distrusă. Rezistă bine la secetă, datorită sistemului său radicular, care este foarte dezvoltat. Aplicarea a 2-3 udări ajută la sporirea semnificativă a producției. Planta de dovleac preferă solurile fertile, bogate în humus, cu pH neutru sau slab acid și cu pânză freatică la mică adâncime.

Rotația culturii pentru dovleac

Pentru a obține cele mai bune rezultate, se recomandă ca dovleacul să se cultive după trifoi, lucernă, mazăre sau fasole. De asemenea, sunt bune ca premergătoare rădăcinoasele și bulboasele, cartoful și varza. Dovleacul se poate cultiva în culturi asociate cu porumbul, însă în acest caz, se folosește pe suprafețe mici.

Cum se pregătește terenul pentru cultura de dovleac

Toamna se efectuează fertilizarea de bază, utilizând 50 t gunoi de grajd bine fermentat/ha, 80-90 substanță activă fosfor/ha, aproximativ 80 kg potasiu substanță activă/ha și se completează primăvara cu 30-40 kg substanță activă azot/ha. Pentru a încorpora îngrășămintele în sol, se folosește arătură adâncă, de 28-30 cm. Solul se lucrează cu combinatorul în primăvară și tot atunci se deschid rigolele de udare.

Cum și când se seamănă dovleacul?

Dovleacul se poate semăna manual, pe suprafețe mici, utilizând 2-3 semințe într-un cuib, sau se poate efectua mecanizat. Adâncimea pentru semănat este de 3-4 cm. Dovleacul se plantează la 150 cm între rânduri și 100 cm între plantele de pe rând. Se recomandă ca semințele să se trateze înainte de semănat. Imediat după semănat, se recomandă erbicidarea terenului, utilizând un erbicid preemergent.

Bolile și dăunătorii care atacă dovleacul

Cele mai des întâlnite boli ale dovleacului sunt mana, făinarea și antracnoza, iar principalii dăunători sunt acarienii, afidele și tripșii.

Cum se combat buruienile din cultura de dovleac?

Combaterea buruienilor se realizează prin prășile sau prin aplicarea erbicidelor postemergente.

Ce lucrări de îngrijire sunt necesare pentru cultura de dovleac?

Plantele de dovleac se răresc atunci când a apărut prima frunză, astfel încât să se lase două plante la cuib.

Se recomandă să se efectueze 3-4 prășile mecanice sau 1-2 prășile manuale, iar în timpul ultimelor două prășile, se mușuroiește cuibul.

Se efectuează 2-3 udări cu normă de aproximativ 300 metri cubi/ha, însă apa nu trebuie să atingă frunzele.

După ce apar fructele, se poate efectua fertilizarea, utilizând îngrășăminte specifice.

Dacă se dorește ca fructele să fie mari, se lasă doar 2-4 fructe pe plantă.

Pentru ca fructele să nu intre în contact cu pământul, se poate mulci cu paie.

Cum se recoltează dovleacul?

Dovleacul se recoltează atunci când fructele au ajuns la maturitatea fiziologică. Fructul este bun pentru recoltare atunci când coaja s-a întărit și a devenit lucioasă, iar pedunculul este zbârcit și lignificat.

Din punct de vedere calendaristic, epoca de recoltare a dovleacului începe la jumătatea lunii septembrie. Recoltarea în masă se realizează după ce cad primele brume.

Concluzie

Dovleacul este o plantă care se cultivă pentru fructele și semințele sale. Pentru a avea o cultură optimă, se recomandă respectarea câtorva pași în obținerea culturii de dovleac.