Fiecare gradinar, indiferent ca se ocupa de cultivarea la nivel de specialist sau amator, isi doreste ca legumele sale sa fie sanatoase si gustoase. Bogatia recoltei ar trebui sa fie pe masura eforturilor depuse, insa de cele mai multe ori nu se intampla asa, din cauza daunatorilor care ataca fructele si legumele. Unul dintre acesti daunatori de temut este gandacul de Colorado. Combaterea lui nu este dificila, insa, daca nu este realizata in mod potrivit, poate produce daune culturilor.
Ce este gandacul de Colorado? Combatere – ce poti face pentru a scapa de el?
Gandacul de Colorado este un daunator care produce pagube semnificative atat in culturile de cartofi, cat si in cele de vinete sau de rosii. Pentru combaterea eficienta a acestui tip de daunator, specialistii in domeni recomanda aplicarea de tratamente cu insecticide, menite sa protejeze culturile si sa previna distrugerea lor pe suprafete mari.
Acest gandac provine din America de Nord si a fost descoperit pentru prima data in anul 1824, in podisurile inalte din Colorado. In acea perioada, insecta era intalnita destul de rar, pe diferite plantatii de cartof salbatic. Inca de la aparitie si de la primele daune provocate culturilor agricole, gandacul de Colorado a reusit sa se raspandeasca pe mai multe continente, atacand in special culturile de cartof.
In Romania, gandacul de Colorado are 1-2 generatii pe an, iar in anii caldurosi poate ajunge si pana la 3 generatii. Cele doua generatii frecvente apar in lunile mai – iunie, respectiv iulie – august.
Gandacul de Colorado adult ierneaza in sol. In functie de tipul solului si de umiditate, acesta poate ajunge la o adancime mai mica sau mai mare. De exemplu, in solurile umede, aceasta insecta poate intra si pana la 10 – 20 cm adancime. In solurile nisipoase si uscate, gandacul de Colorado poate ajunge pana la un metru. Perioada in care se retrage incepe cu a doua jumatate a lunii septembrie si se termina cu sfarsitul lunii octombrie.
Gandacul de Colorado va iesi din sol primavara, imediat ce temperatura medie va depasi 12 grade Celsius si pana cand temperatura maxima atinge 17 grade Celsius. Gandacii incep sa iasa din sol in special dupa-amiaza, atunci cand temperatura solului depaseste 15 grade Celsius.
Ce tip de culturi ataca gandacul de Colorado?
Gandacul de Colorado ataca numai 3 tipuri de culturi:
- Cartof – culturile de cartof sunt principalele vizate de atacul acestui tip de gandaci. In momentul in care nu mai gasesc plante verzi pentru hrana, insectele pot ataca si tuberculii de cartofi, in special cei care se afla la suprafata solului.
- Vinete – in lipsa unor culturi de cartof, gandacii de Colorado migreaza catre alte plante. La fel ca in cazul cartofilor, atunci cand nu mai au plante verzi, gandacii de Colorado pot ataca si vinetele. Un singur adult poate consuma intreaga suprafata a unei frunze de vanata in numai 2-3 zile, imediat dupa infiintarea culturii;
- Rosii – culturile de tomate sunt mai putin atacate de acest daunator. Atacul gandacilor de Colorado poate incepe primavara devreme, cand acestia pot provoca daune rasadurilor de rosii abia plantate, pe care le reteaza din cona coletului (zona de legatura dintre radacina si tulpina). Toamna, pot ataca chiar si frunzele de tomate.
Insecticide folosite impotriva gandacului de Colorado pentru combatere
Combaterea gandacilor de Colorado este necesara, daca vrei sa nu muncesti in zadar. In cazul in care nu sunt tinuti sub control, acestia pot provoca daune mari culturilor de cartofi, vinete sau rosii. Exista mai multe tipuri de metode prin care poti incerca eliminarea acestui gandac de Colorado. Combaterea poate fi cu efecte minime sau maxime, in functie de metodele alese:
- natural – poti incerca, potrivit specialistilor, combaterea gandacului prin metode naturale reprezentate de intercalarea in culturile de cartof, vinete sau rosii a culturilor de hrean, coriandru, galbenelelor, ceai de mustar salbatic;
- mecanic – adunarea si strangerea manuala a insectelor;
- aplicarea de insecticide.
Primele doua metode nu sunt atat de eficiente precum insecticidele si pot functiona la suprafete mici. In schimb, aplicarea insecticidelor are o scara larga de utilizare in combaterea acestui daunator.
PlantMaster iti pune la dispozitie o gama larga de insecticide care sa te ajute sa scapi de acest daunator si sa te bucuri de rezultatele muncii tale transpuse in culturi bogate si sanatoase de cartofi, vinete si rosii.