Mărarul – tot ce trebuie să știi despre mărar

Mărarul – tot ce trebuie să știi despre mărar

Mărarul este o plantă anuală frecvent utilizată pentru a aromatiza mâncărurile. Alături de aroma sa inconfundabilă, mărarul este de asemenea utilizat și datorită proprietăților sale terapeutice, care sunt datorate conținutului ridicat în uleiuri eterice și vitamine.

De la mărar se folosesc toate părțile aeriene. Frunzele, inflorescențele și semințele sunt utilizate pentru a da aromă preparatelor, în timp ce tulpina și inflorescența sunt folosite la pregătirea murăturilor și conservelor. Mărarul este utilizat în medicina populară ca remediu împotriva insomniei, tulburărilor nervoase și balonării.

Mărarul are o perioadă scurtă de vegetație. Frunzele se recoltează după aproximativ o lună de la semănat, în funcție de condițiile de mediu. Tulpina mărarului este erectă și poate ajunge până la înălțimea de 150 cm în fenofaza înfloririi. Are frunze filiforme, tripenat sectate, pețiolate și flori galbene, grupate în inflorescență de tip umbrelă compusă. Înflorirea se petrece în perioada verii.

Ce cerințe are mărarul față de climă și sol?

Mărarul nu are cerințe deosebite în ceea ce privește factorii de mediu. Crește foarte bine la temperaturi moderate și rezistă și la temperaturi scăzute, dar nu suportă înghețul. Germinează la temperaturi scăzute, de la 2-3° C, iar temperatura optimă pentru germinare este 15-17° C. Temperaturile mai ridicate, de peste 30-35° C inhibă germinarea și creșterea, astfel că este mai dificil să se cultive mărarul în timpul verii.

Este importantă administrarea apei pe parcursul germinării și creșterii. Mărarul preferă locurile însorite, dar crește și în codiții de lumină mai redusă.

În ceea ce privește solul, mărarul are nevoie de sol reavăn, bogat în humus și cu o bună capacitate de reținere a apei.

Cum se cultivă mărarul?

În general, mărarul se cultivă în grădini, însă în ultima perioadă este cultivat și în spații protejate și semiprotejate, pentru a obține frunze în extrasezon. Poate fi cultivat în câmp, solarii, răsadnițe sau tuneluri.

Cultura de mărar se obține prin semănat direct, fie că este cultură în câmp sau în spații protejate. Lucrarea cea mai importantă pentru a obține o cultură reușită de mărar este pregătirea terenului, întrucât semințele de mărar sunt foarte mici, astfel că solul trebuie să fie bine mărunțit pentru a se realiza o germinare uniformă.

Mărarul se poate semăna primăvara, imediat după ce se poate intra pe teren. Se seamănă la 25 cm între rânduri și 4-5 cm între plantele de pe rând, la o adâncime de 1,5 cm. Se folosesc aproximativ 7-8 kg de semințe la hectar. Este recomandată semănarea eșalonată, la intervale de 10-15 zile, astfel încât să se poată recolta pe o perioadă mai lungă de timp.

Dacă se dorește cultivarea în solar, mărarul poate fi semănat începând din toamnă. În funcție de temperatură, pot fi obținute recolte și pe perioada sezonului rece. Plantele de mărar pot fi protejate cu o folie de tip agril, dacă temperaturile nu sunt negative.

Cum se îngrijește cultura de mărar?

După ce se înființează cultura, este necesar să se administreze apă în mod regulat, pentru o germinare uniformă. Lucrările de îngrijire presupun combaterea buruienilor, afânarea solului, irigarea și efectuarea tratamentelor împotriva bolilor și dăunătorilor. Atunci când se realizează pregătirea terenului, poate fi administrat și un îngrășământ prin încorporare în sol. Mărarul se înmulțește prin semințe.

Bolile și dăunătorii mărarului

Cea mai comună boală care afectează plantele de mărar este făinarea, care se manifestă sub forma unei pâsle albe și este prezentă pe frunze și tulpini. De asemenea, plantele tinere pot fi afectate și de ciuperci din genul Pythium, boală care determină căderea plăntuțelor.

În ceea ce privește dăunătorii, plantele de mărar sunt atacate de ploșnița vărgată a umbeliferelor, care provoacă pagube în special în culturile semincere. De asemenea, sunt atacate de larve ale diferitelor specii de fluturi.

Cum se recoltează și depozitează mărarul?

Mărarul se recoltează eșalonat, pe tot parcursul anului. Pot fi recoltate atât frunzele verzi, cât și inflorescențele, semințele sau întreaga plantă. Toate porțiunile comestibile ale plantei pot fi consumate proaspete, după recoltare, sau uscate. Frunzele pot fi congelate. Semințele se recoltează după ce s-au recoltat și uscat tulpinile.

Concluzie

Mărarul este o plantă care se cultivă pentru a fi utilizată la aromatizarea diverselor preparate. Planta de mărar nu este foarte pretențioasă, astfel că se pot obține culturi de succes urmând câteva reguli simple.