roșii

Recomandări practice pentru o cultură de roșii

Dacă ai puțin spațiu disponibil și îți dorești să îl valorifici, o cultură de roșii este alegerea perfectă. Roșiile au întrebuințări numeroase, de la consumul ca atare, lângă un sandwich, sub formă de pastă de tomate sau în diverse preparate culinare. Așadar, dacă și ție îți plac roșiile, este important să ții cont de câteva recomandări pentru a avea propria cultură de roșii.

Amplasarea culturii de roșii

Grădina de roșii trebuie amplasată pe terenuri cu expoziție sudică. Asigură-te că roșiile vor avea suficientă lumină și evită să le cultivi în apropiere de pomi, care le-ar crea umbră și ar împiedica dezvoltarea lor. Roșiile sunt iubitoare de lumină, astfel că amplasarea acestei culturi este extrem de importantă și necesită să ții cont de acest aspect.

De asemenea, este important să te asiguri că amplasezi cultura de tomate pe un teren ferit de curenți de aer care pot provoca turbulențe și de vânturi puternice. De asemenea, asigură-te că terenul unde amplasezi cultura de roșii nu este unul unde se adună bălți atunci când plouă.

Plantarea roșiilor

Este recomandat să modelezi terenul înainte de a planta roșiile, întrucât acestea se vor dezvolta mai bine astfel. De asemenea, este important să acorzi atenție la distanțele de plantare. Acestea sunt specificate pentru fiecare soi sau hibrid în parte, astfel că este important să citești instrucțiunile notate pe ambalajul semințelor de roșii pe care dorești să le plantezi.

Irigarea la roșii

Irigarea este unul dintre cele mai importante aspecte pentru orice grădină de legume. Una dintre metodele cele mai eficiente este udarea prin picurare. Este recomandat ca apa pentru irigare să ajungă la temperatura de 18-20º C. Evită să uzi roșiile cu apă rece, deoarece aceasta duce la întârzierea dezvoltării plantelor și chiar la căderea florilor.

În perioada înfloritului, fiecare plantă de roșii are nevoie de aproximativ un litru de apă pe zi. Dacă sunt anunțate ploi, este recomandat să renunți la irigare, deoarece excesul de umiditate duce la crăparea fructelor și, implicit, la apariția diverselor boli ale acestora.

Nu uita de fertilizarea solului

Tomatele sunt mari consumatoare de nutrienți. Astfel, dacă îți dorești o cultură și sănătoasă, este important să le asiguri acestora un sol bogat în azot, fosfor și potasiu. Este important să administrezi fertilizanți în perioada de vegetație. Sunt recomandate îngrășămintele foliare, deoarece acestea sunt absorbite foarte repede în plante, dând rezultate excelente.

Legarea plantelor de roșii și întreținerea lor

Atunci când copilii au 3-4 cm, aceștia trebuie îndepărtați, deoarece se hrănesc cu substanțele nutritive menite să hrănească fructele. Se îndepărtează frunzele de la baza plantei, în special cele care atârnă pe sol.

Planta de roșii trebuie legată de un sistem de susținere, pentru a evita ca fructele să atârne pe sol.

Acestea sunt câteva recomandări care te vor ajuta să ai o cultură de roșii sănătoasă și bogată.