Atunci când ai o grădină de legume, sau chiar o curte mixtă, te confrunți și cu apariția neoprită a buruienilor. Oricât îți dorești să îți menții curtea sau grădina îngrijită, buruienile continuă să apară. Apelezi la plivit, săpat și smulsul buruienilor cât se poate de des, utilizând diverse unelte pentru grădină, însă parcă nu este suficient. Acestea se pot dovedi soluții utile pentru o grădină sau curte mică și doar pe termen scurt, însă atât timp cât rădăcinile buruienilor nu sunt îndepărtate complet, buruienile continuă să apară. Tocmai de aceea, în astfel de situații ai nevoie să apelezi la erbicide.
Erbicidele reprezintă cea mai eficientă metodă de combatere a buruienilor. Acestea sunt amestecuri chimice care se utilizează de decenii întregi pentru a îmbunătăți randamentul culturilor. Erbicidele, în funcție de tipul lor, sunt utilizate fie pentru a stârpi buruienile, fie pentru a inhiba dezvoltarea acestora.
În continuare, îți arătăm care sunt tipurile de erbicide existente și cum este recomandat să fie folosite acestea, pentru a obține rezultatele dorite.
Tipuri de erbicide
Tipurile de erbicide sunt clasificate în funcție de modul în care sunt formulate, după cum urmează:
Tipuri de erbicide clasificate după momentul aplicării
În cadrul acestei clasificări, există erbicide:
- Preemergente. Acest tip de erbicid se aplică pe solul uscat și are rol preventiv. Substanța este absorbită de rizomii, stolonii sau rădăcinile buruienilor înainte de germinare. Este recomandat ca, după aplicarea erbicidelor preemergente, solul să se mărunțească și să se niveleze. Este necesar ca erbicidele volatile să fie încorporate, pentru a preveni evaporarea substanței active și riscul de poluare.
- Postemergente. Erbicidele postemergente, denumite și erbicide de contact, se aplică direct pe vegetația nedorită. Au rolul de a distruge buruienile răsărite, întrucât inhibă fotosinteza și distrug celulele plantei. Au o absorbție mai bună la buruienile cu frunze mai mari.
Tipuri de erbicide clasificate după acțiune
În funcție de acțiunea lor, erbicidele sunt:
- Totale. Acestea omoară toate plantele, atât pe cele anuale cât și pe cele perene, de pe suprafața terenului pe care au fost aplicate, fără a face excepție. Așadar, este important să fie aplicate cu atenție, pentru a nu intra în contact și cu plantele de cultură. În general, acestea se utilizează pentru alei, trotuare, locuri necultivate. În grădini sunt utilizate doar în situații limitate, cum ar fi în perioada de pauză dintre culturi sau atunci când sunt înființate noi straturi. Mai pot fi aplicate și pe miriști, atunci când buruienile sunt în creștere. Rezultatul lor începe să fie vizibil în 5-7 zile de la aplicare.
- Selective. În această categorie intră erbicidele preferate de către fermieri pentru grădina de legume, vie sau lanurile de cereale, precum și pentru întreținerea gazonului. Acestea țintesc specific doar anumite specii de plante, fără a afecta plantele de cultură.
Recomandări privind modul de utilizare al erbicidelor
În continuare, îți oferim și câteva recomandări privind modul corect de utilizare a erbicidelor.
- Erbicidele preemergente se recomandă a fi utilizate la finalul iernii și primăvara devreme, pentru a obține cele mai bune rezultate.
- Erbicidele postmergente se utilizează primăvara, când buruienile cresc.
- Este recomandat să verifici întotdeauna specificațiile produsului pe care îl utilizezi, pentru a vedea lista buruienilor pe care le combate, momentul optim pentru aplicare, momentul de acțiune, cantitatea de apă/ha, precauțiile, necesitățile privind încorporarea și compatibilitatea cu alte produse.
- Unele erbicide sunt atât cu aplicare preemergentă, cât și postmergentă, aplicarea lor diferind doar în funcție de cultură.
- Utilizează un atomizor sau pompă pentru a aplica erbicidele și asigură-te că soluția este bine omogenizată înainte de utilizare.
Atunci când utilizezi erbicide, asigură-te că respecți regulile de siguranță, cum ar fi:
- Poartă întotdeauna echipament de protecție: mască, mănuși, îmbrăcăminte care acoperă brațele
- Evită aplicarea erbicidelor în zilele cu vânt puternic
- Oprește accesul animalelor la zona în care aplici erbicidul
Atunci când sunt alese și utilizate corect, erbicidele sunt o soluție excelentă pentru agricultori. Asigură-te că alegi erbicidele potrivite, în funcție de utilizarea lor, și că respecți recomandările de mai sus.