Tuta absoluta (Molia minieră a tomatelor): Cum poate fi combătută?

Continut

Tuta absoluta (Molia minieră a tomatelor): Cum poate fi combătută?

Informații generale despre Tuta absoluta

Tuta absoluta este denumită în țara noastră Molia minieră a tomatelor. De asemenea, legumicultorii o numesc și Tuta. Este o molie nocturnă și provine din familia Gelechiidae, ordinul Lepidoptera. La noi în țară a fost observată doar începând cu anul 2009, astfel că este un dăunător relativ nou. Cu toate astea, s-a răspândit rapid în toate bazinele legumicole din țară. Deși are o dimensiune redusă, Tuta absoluta este un dăunător extrem de periculos, din cauza căruia numeroase culturi de tomate au fost complet devastate.

Cum recunoaștem și identificăm molia tomatelor?

Există câteva caracteristici specifice fiecărui stadiu de dezvoltare a Moliei miniere a tomatelor. Molia adultă este sub formă de fluture, cu o culoare brun-cenușie și o ușoară tentă de argintiu. Aripile anterioare au pete mici și negre pe suprafața lor. Lungimea moliei variază între 5 și 7 mm, iar anvergura aripilor este între 8 și 10 mm. Are antene filiforme.

Larvele sau omizile acestui dăunător au o lungime de 0,5-0,8 mm și culoare crem. Ajunse la maturitate, larvele au o culoare verde-gălbuie cu tentă roșcată, au capul negru și două benzi dorsale negre. Pupele lor au culoare maro deschis și o dimensiune de 7-10 mm. În ultimul stadiu de dezvoltare, o bandă neagră apare pe protoracele larvelor.

Ouăle acestui dăunător sunt foarte mici, de culoare crem, cu variațiuni de la alb la galben, și cu formă eliptică. Oul devine complet negru în momentul eclozării. Pupa are la început culoare verzuie, iar în momentul apariției adultului, se transformă în brun închis.

Care sunt semnele atacului moliei miniere?

Larvele atacă culturile de tomate în toate stadiile acestora, producând pagube însemnate în cultură. Larvele rod mezofilul dintre epidermele frunzei, astfel că se formează o zonă minată, având formă de pată ovală, în interiorul frunzei. Își lasă excrementele în interiorul acestei zone minate. De asemenea, larvele atacă și fructele de tomate, lucru care duce la pierderea valorii comerciale.

Care este perioada în care atacă Tuta absoluta?

Larvele de Tuta absoluta atacă în special începând cu perioada mai-iunie, atât culturile din câmp, cât și cele din sere și solarii. Atacul acestora se intensifică în zilele călduroase de vară. În sere, atacul apare încă din faza de răsad, întrucât atacul este favorizat de căldură. Tuta absoluta atacă tomatele în întreaga perioadă dintre formare și maturitate.

Molia minieră sau Musculița minieră?

Întrucât atacul Moliei miniere este asemănător cu cel al Musculiței miniere, acestea se pot adeseori confunda. De aceea, este bine de știut că galeriile produse de Tuta absoluta sunt mult mai mari ca dimensiune și ovale, în schimb galeriile produse de Musculița minieră sunt liniare.

Tuta absolută atacă doar culturile de roșii?

Molia minieră a tomatelor este un dăunător extrem de periculos, care atacă diverse culturi legumicole, cum sunt cele de cartof și vinete, însă culturile sale preferate sunt cele de tomate.

Cât de periculos este acest dăunător?

Tuta absoluta este un dăunător care se înmulțește foarte repede, având 10-12 generații pe an. O femelă a acestui dăunător poate depune până la 250 de ouă pe parcursul vieții, în 10-15 zile. Ciclul biologic este de 25-38 de zile și diferă în funcție de temperatură. Cele patru stadii ale ciclului biologic sunt: ou, larvă – cu patru stadii larvare, pupa și adult.

Deoarece combaterea acestui dăunător este extrem de dificilă, pagubele produse în culturile de tomate sunt foarte mari, putând ajunge chiar până la distrugerea totală a culturii. Atacul acestui dăunător este mai periculos pentru culturile din spații protejate, decât pentru cele din câmp.

Cum poate fi combătută și prevenită molia minieră?

Pentru a preveni riscurile apariției moliei miniere în cultura de tomate este esențial să se utilizeze tratamente eficiente. Există, de asemenea, și alte câteva metode prin care se poate preveni răspândirea acestui dăunător. Iată care sunt acestea:

  • Plantarea răsadului sănătos. Este esențial ca răsadurile să fie plantate în spații distincte, separate și special amenajate.
  • Curățarea spațiului de resturi de plante din cultura anterioară și de buruieni.
  • Se acoperă zonele de aerisire și de ventilație cu plase speciale, identice cu cele utilizate în cazul afidelor, cu 6-9 orificii/cm2.
  • Se creează un antreu la intrări sau se dublează ușile.

Capcane feromonale

Pentru a combate sau a menține sub control populația acestui dăunător, se utilizează capcane feromonale. Acestea ajută la depistarea în timp util a prezenței acestui dăunător în cultura de tomate. De asemenea, cu ajutorul acestor capcane se pot afla și informații despre densitatea populației Moliei miniere a tomatelor. Se recomandă utilizarea acestor capcane încă din faza de răsad.

Capcanele se controlează săptămânal, iar placa adezivă și momeala trebuie schimbate după 4-6 săptămâni. Aceste capcane trebuie amplasate la o înălțime adaptată stadiului de creștere al plantelor. Când plantele sunt în faza de răsad, capcanele se așază la 20 cm înălțime și se mută la 60 cm înălțime pe măsură ce cresc plantele. Se recomandă utilizarea a 2-5 capcane/1000 m2, care se așază în apropierea intrării și în pozițiile centrale ale solarului sau serei.

Pentru a captura în masă masculii de Tuta absolută în spațiile protejate, se recomandă utilizarea unui număr cât mai mare de capcane feromonale. De asemenea, există și capcane cu apă și momeli feromonale, care se utilizează pentru a proteja culturile de câmp și în spațiile dintre solarii. Capcanele pe bază de feromoni și lumină la o frecvență la care Tuta absoluta răspunde bine se utilizează pentru a captura masculii și femelele acestui dăunător. Acestea funcționează pe bază de lumină solară și nu au nevoie de sursă energetică. Sunt programate să funcționeze noaptea, atunci când aceste insecte sunt cel mai active.

Control biologic

Tuta absoluta este vulnerabilă în fața insectelor prădătoare și a paraziților naturali. Pentru combaterea biologică a acestui dăunător se pot utiliza specii de insecte care consumă ouăle și larvele Moliei miniere a tomatelor. Rezultate bune în acest sens se obțin cu prădători precum Macrolophus pygmaeus, Nesidiocoris tenuis și Nabis pseudoferus. Pentru seră se utilizează paraziții Trichogramma achaeae și Trichogramma pertiosum.

Control chimic

Principala metodă de combatere a dăunătorului Tuta absoluta o reprezintă tratamentele chimice. În țările în care atacul acestui dăunător a fost foarte crescut s-a utilizat un număr mare de tratamente în cursul unui sezon, fapt ce a cauzat dezvoltarea rezistenței acestui dăunător la numeroase substanțe active. Totuși, încă există anumite substanțe active care sunt eficiente în combaterea Moliei miniere a tomatelor. Tuta absoluta dezvoltă foarte ușor rezistență la insecticide, motiv pentru care nu se recomandă mărirea dozelor cu scopul de a avea o eficiență mai bună.

Este recomandat să se aplice tratamente săptămânale până încă nu s-a depistat prezența moliilor, pentru a preveni apariția acestora. Odată depistat atacul, se aplică tratamente la 3-4 zile și se alternează produse cu acțiune sistemică, de contact și translaminară.

Produse recomandate pentru combaterea moliei tomatelor

Iată care sunt principalele produse care și-au dovedit eficiența în combaterea Moliei miniere a tomatelor.

Insecticid Alverde

Insecticid Alverde 1 litru | Plantmaster.ro

Insecticidul Alverde este un insecticid pe bază de metaflumizon. Este un insecticid nou, cu eficacitate crescută împotriva Tuta absoluta. Acesta acționează asupra sistemului nervos al insectelor, blocând în poziție închisă canalul de sodiu din sistemul nervos. Astfel, inhibă impulsurile nervoase și determină inițial o paralizie „relaxantă” a insectelor, după care provoacă moartea acestora, la un interval de câteva ore sau câteva zile după. Este un insecticid activ în perioade cu temperaturi ridicate. Se recomandă utilizarea în doză de 1 l/ha pentru a combate Tuta absoluta.

Insecticid Affirm

Insecticid Affirm 1kg | Plantmaster.ro

Insecticidul Affirm este un insecticid de origine naturală, aparținând grupei chimice avermectine. Acționează prin blocarea transmiterii semnalelor nervoase ale insectei, care traversează canalele de clor de la nivelul mușchilor, astfel că insecta își încetează imediat hrănirea, paralizează ireversibil și moare în scurt timp. Acest insecticid are mișcare sistemică locală.

Insecticid Coragen

Insecticid Coragen 100ml | Plantmaster.ro

Insecticidul Coragen este un insecticid cu acțiune sistematic locală și translaminară. Activează receptorii rianodinei, stimulând eliberarea ionilor de Ca din depozitele interne ale mușchilor netezi și striați ai insectei, lucru care determină paralizia mușchilor, controlul defectuos al mișcărilor, letargie generală și moartea dăunătorului, în cele din urmă. Se recomandă utilizarea sa în doză de 175 ml/ha.

Concluzie

Tuta absoluta este un dăunător extrem de periculos pentru culturile de tomate, fie că acestea sunt în câmp sau în spații protejate, precum sere și solarii. În timp, dăunătorul a dezvoltat rezistență la substanțele active din insecticide, astfel că este greu de combătut. Atacul său poate produce pagube însemnate în cultura de tomate, ducând chiar până la pierderi de 100% din producție. Pentru a evita ca acest lucru să se întâmple, este esențial să se depisteze din timp atacul și să se prevină chiar apariția acestui dăunător în cultura de tomate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *