Varza – tot ce trebuie să știi despre cultura de varză

Varza – tot ce trebuie să știi despre cultura de varză

Varza se cultivă pentru căpățâna sa, care se utilizează în alimentație în stare proaspătă, preparată sau procesată. Căpățâna de varză conține glucide, proteine, vitamina B și C, caroten, calciu, magneziu, potasiu și substanțe volatile cu acțiune bacteriostatică. Pe perioada iernii, varza reprezintă o sursă importantă de vitamine și minerale, întrucât își păstrează majoritatea nutrienților, chiar și atunci când este conservată.

Varza este o specie bienală, care în primul an formează o căpățână de frunze, iar în al doilea an formează inflorescența și semințele. Are rădăcina pivotantă și ramificată, cu o capacitate mare de explorare a solului. Tulpina sa este scurtă și îngroșată, iar în vârful său sunt mugurii din care se formează tulpinile florifere în al doilea an. Frunzele au limbul dezvoltat, pot avea diverse forme și o culoare verde-albăstruie. Căpățâna reprezintă 80% din masa plantei și este formată din aproximativ 70 de frunze. Tulpinile florifere ale verzei sunt ramificate și ajung la înălțimea de 150 cm. Varza are inflorescența de tip racem, cu florile galbene și fructele de tip silicva, acestea conținând aproximativ 20-30 de semințe.

Ce cerințe are varza față de climă și sol?

Plantele de varză cresc cel mai bine la o temperatură optimă de 15-20° C, iar temperatura minimă pentru creșterea plantelor este de 1-2° C. Semințele de varză germinează la 3-4° C. Plantele de varză necesită cantități mari de apă, astfel că este necesar ca umiditatea solului să se mențină în jurul valorii de 75%. Varza are cerințe mari față de lumină, mai ales când este în faza de răsad. Preferă solurile fertile, cu pH de 6,5-7,8.

Cum se cultivă varza

În primul rând, este esențial să știi că există cultura timpurie și cultura de vară și de toamnă. Există anumite diferențe în cadrul tehnologiei de cultură între cele două tipuri de culturi. În continuare, îți arătăm cum se cultivă varza, în fiecare dintre situații.

Cum se cultivă varza în cultura timpurie?

Iată care sunt principalele elemente de care este bine să ții cont când vrei să ai o cultură timpurie de varză.

Rotația culturilor

Varza poate fi cultivată pe același teren după 3-4 ani. Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă cultivarea verzei după culturi precum grâu, orz, ovăz, orzoaică, lucernă, trifoi, mazăre, fasole, dovleci, dovlecei, vinete sau tomate. Este recomandat să se evite cultivarea verzei după culturi precum rapiță, muștar, ridichi sau alte crucifere, întrucât aceste culturi au boli și dăunători comuni cu cei ai verzei.

Cum se pregătește terenul pentru cultura timpurie de varză?

Pentru a obține o cultură timpurie de varză, este necesar ca pregătirea terenului să fie începută din toamnă. Această pregătire presupune eliberarea terenului de resturile culturii anterioare, aplicarea de îngrășăminte organice în cantitate de 20-30 t/ha gunoi de grajd și chimice în cantitate de 300 kg/ha superfosfat și 150 kg/ha sare potasică. Se efectuează lucrarea de arat la o adâncime de 28-30 cm. Întrucât varza are sistemul radicular bine dezvoltat, este esențial ca solul să fie bine lucrat.

Înainte de plantarea din primăvară, se continuă lucrările, administrând îngrășăminte cu azot, se mărunțește terenul și se aplică erbicid. Poate fi instalat un sistem de irigare prin picurare, chiar înainte de a se planta varza.

Cum se pregătesc și se plantează răsadurile de varză?

Cultura de varză se înființează prin răsad. Acesta este produs în prealabil în răsadnițe sau în solarii special destinate acestui scop. Este recomandat să se utilizeze turba ca substrat de semănat și repicat, întrucât aceasta este lipsită de boli și dăunători. Se aplică îngrășăminte foliare după ce plantele de varză formează 2-3 frunze reale.

Semănatul se realizează în perioada ianuarie-februarie, utilizând 10-12 grame de sămânță de varză la un metru pătrat. Se recomandă tratarea semințelor înainte de semănat. Plantele se repică în ghivece de 5x5cm atunci când au 1-2 frunze adevărate. Răsadnița trebuie udată moderat. Se plică un tratament cu fungicide specifice la răsaduri, pentru a preveni apariția căderii plăntuțelor.

Înainte 2-3 săptămâni de plantare, răsadurile se călesc, iar cu o zi înainte de plantare, se udă bine. Plantarea începe în luna martie, atunci când temperatura în sol este de cel puțin 8° C. epoca de plantare continuă până la începutul lunii aprilie. Răsadurile de varză se plantează la o distanță de 60-70 cm între rânduri și 30 cm între plantele de pe rând.

Cum se combat bolile și dăunătorii care atacă varza?

Pentru a combate bolile și dăunătorii care atacă varza timpurie, se aplică tratamente cu fungicide sau insecticide omologate. Cultura se verifică periodic, întrucât bolile și dăunătorii atacă rapid, astfel că într-o perioadă scurtă de timp cultura poate fi distrusă. Pentru a se evita apariția bolilor și dăunătorilor rezistenți la acțiunea produselor fitosanitare, se recomandă alternarea produselor.

Cum se combat buruienile care afectează varza?

Pentru combaterea buruienilor, se recomandă realizarea a 3-4 prășile pe rând, pentru a distruge crusta și buruienile. Acestea pot fi combătute și chimic, aplicând erbicide.

Alte recomandări privind varza de cultură timpurie

După patru zile de la plantare, se completează golurile din cultură, folosind răsad de rezervă, provenit din același soi sau hibrid.

Întrucât varza este o mare consumatoare de apă, este necesar să se efectueze irigații pe toată perioada de vegetație, în special dacă nu se înregistrează precipitații. Udarea poate fi efectuată pe brazde, prin aspersiune sau prin picurare.

Se poate efectua mulcirea solului înainte de plantare, în acest caz utilizându-se folie de polietilenă, sau după plantare, situație în care se utilizează materiale vegetale, cum sunt paiele. În acest fel, terenul va fi mai cald și buruienile nu se mai dezvoltă. În plus, mulcirea stimulează activitatea microbiologică a solului.

Întrucât varza are o masă vegetativă foarte dezvoltată, aceasta necesită fertilizări suplimentare. Se aplică îngrășăminte la 3-4 săptămâni după plantare, cu 150 kg/ha azotat de amoniu și 100 kg/ha sare potasică. Se poate aplica o fertilizare foliară atunci când plantele încă nu au căpățânile formate.

Când și cum se recoltează varza din cultura timpurie?

Recoltarea verzei timpurii începe după 20 mai în zona de Sud a țării și după 1 iunie în celelalte zone. Se recoltează eșalonat, în două sau trei treceri. Căpățânile se recoltează manual, tăindu-se cotorul, iar această operațiune se realizează când căpățânile de varză au atins maturitatea de consum sau mărimea dorită. Se pot depozita pe termen scurt în spații răcoroase. Pe termen lung, căpățânile de varză se păstrează în depozite cu atmosferă controlată, având o temperatură de 1-2° C și o umiditate atmosferică de 80-90%.

Cum se cultivă varza în cultura de vară și de toamnă?

În ceea ce privește cultura de varză de vară și de toamnă, sunt câteva aspecte de care să ții cont. Iată care sunt acestea. În ceea ce privește rotația culturilor și pregătirea terenului pentru cultivare, se respectă aceleași reguli ca în cazul culturii timpurii de varză.

Cum se pregătesc și se plantează răsadurile de varză?

Răsadurile pentru cultura de vară și de toamnă de varză se produc în răsadnițe sau direct în câmp. Se poate efectua semănarea în rânduri, la distanțe de 10 cm, asigurându-se o densitate de 400 plante/mp. Dacă varza se seamănă în câmp, se poate efectua o erbicidare preemergentă a terenului. Plantele pot fi fertilizate cu îngrășăminte foliare atunci când au 2-3 frunze adevărate.

În general, răsadurile pentru culturile de vară și de toamnă nu se repică. Ele se scot din răsadnițe și se transplantează la locul de cultură. Se pot semăna în tăvi alveolare, astfel reducându-se riscul de vătămare a rădăcinilor și asigurându-se totodată prinderea mai rapidă a răsadurilor. Se recomandă aplicarea unui tratament cu un fungicid și un insecticid sistemic înainte de plantare.

Plantarea pentru cultura de vară începe în luna aprilie și se încheie aproximativ în prima jumătate a lunii mai. Pentru cultura de toamnă, plantarea începe cu sfârșitul lunii mai și se încheie la sfârșitul lunii iunie.

Varza pentru cultura de vară și cea de toamnă se plantează la o distanță de 70 cm între rânduri și 30 cm între plantele de pe rând. Răsadul se mocirlește înainte de plantare. Se recomandă ca plantarea să se efectueze după ce au căzut precipitații sau terenul a fost irigat.

Cum se combat bolile și dăunătorii care atacă varza din cultura de vară și de toamnă?

Varza de vară și cea de toamnă sunt mai predispuse la atacul bolilor și dăunătorilor. În ceea ce privește modul de combatere a bolilor și dăunătorilor în cazul culturii de varză de vară sau de toamnă, acesta este similar cu cel din cazul verzei timpurii.

Când și cum se recoltează varza din cultura de vară și de toamnă?

Recoltarea verzei din cultura de vară și cea de toamnă are loc în perioada octombrie-noiembrie, după ce cad primele brume, acestea determinând maturarea căpățânilor. Recoltarea se face manual, prin tăierea cotorului, atunci când căpățânile ating maturitatea de consum. Căpățânile de varză se păstrează în pivnițe sau în depozite cu atmosferă controlată, unde temperaturile sunt cuprinse între -1° C și +1° C, iar umiditatea atmosferică este de 80-90%. Varza poate fi păstrată timp de 6 luni, pierderile fiind de până la 15%.

Concluzie

Varza există în culturi timpurii, de vară sau de toamnă. Între cultura timpurie și cea de vară sau toamnă există mici diferențe în ceea ce privește recomandările privitoare la cultivarea verzei. Urmează aceste recomandări pentru a înființa o cultură de varză din care să obții producția așteptată.