Cele mai bune insecticide de folosit toamna! Protejeaza-ti culturile de daunatori

Grija pentru dezvoltarea unei culturi sanatoase este permanenta pentru orice gradinar gospodar si preocupat de obtinerea unei recolte bogate. Fertilizarea pamantului si protejarea culturilor necesita o atentie sporita, fiind influentata in mod direct de tipul de cultura pe care iti doresti sa o infiintezi, cat si de perioada din an specifica acesteia.

Unul dintre ”aliatii” de incredere in lupta cu daunatorii il reprezinta insecticidele. Pentru a fi sigur ca ai ales cele mai bune insecticide pentru culturile tale, infiintate la inceput de toamna, trebuie sa tii cont de aceste doua criterii. Citeste AICI si afla mai multe despre insecticide si clasificarea lor!

Cele mai bune insecticide de folosit toamna pentru pomi fructiferi

Tratamentele aplicate in aceasta perioada pomilor fructiferi si vitei de vie au rolul de a combate insectele aflate in stadiul de iernare, cat si a bacteriilor si ciupercilor care le pot provoca boli grave.

Atunci cand alegi substantele, trebuie sa ai in vedere insecticide pentru combaterea paduchilor testosi si, in special, a larvelor paduchilor. Insecticidele pentru combaterea acestor insecte se aplica in perioada de repaus vegetativ, adica atunci cand pe pom nu mai ramane nicio frunza (toamna tarziu).

Specialistii in domeniu recomanda repetarea tratamentelor in intervalul februarie – martie. Tratamentele din aceasta perioada de pauza sunt generale si se aplica atat samburoaselor, cat si semintoaselor. Trebuie sa ai in vedere faptul ca aplicarea corecta a tratamentelor fitosanitare in faza de repaus asigura plantelor tale un start corect in faza de vegetatie si avantajul de a avea plante fara daunatori, la inceputul perioadei de vegetatie.

Cele mai bune insecticide de folosit toamna pentru varza

Inceputul lunii iulie este perioada in care se infiinteaza cultura de varza de toamna in camp. Ceea ce trebuie sa stii este ca varza este sensibila la anumiti agenti patogeni si preferata insectelor, fapt pentru care necesita protectie inca de la semanat.

Unul dintre daunatorii cunoscuti ai verzei este puricele negru al verzei, care produce distrugeri grave la nivelul frunzei de varza. Adultii rod epiderma superioara a frunzelor, care, la final, capata un aspect ciuruit si se usuca in timp. La atingerea plantelor, puricele negru al verzei sare si se adaposteste pe suprafata solului, fapt ce face dificila combaterea lui.

Cele mai bune insecticide pentru protejarea culturilor de varza trebuie sa aiba in vedere si combaterea paduchelui cenusiu al verzei, gargaritei tulpinilor de varza, fluturelui alb al verzei, mana verzei, nervatiunea neagra, cat si putrezirea si caderea rasadurilor de varza.

La aplicarea tratamentelor cu insecticide pentru varza, trebuie sa tii cont de urmatoarele reguli:

  • nu se mai aplica tratamente in momentul in care incep sa se formeze capatanile;
  • tratamentele se executa dimineata sau seara, insa numai atunci cand nu bate vantul;
  • din cauza faptului ca frunzele de varza sunt puternic cerate, trebuie sa ai in vedere folosirea de adjuvanti in solutia de stropit. Acestia au rolul de a mari capacitatea de aderenta si de penetrare a insecticidelor in plante.

Cele mai bune insecticide de folosit toamna pentru rapita

Rapita este planta care fructifica cel mai bine substantele chimice aplicate. Fertilizarea la rapita se face toamna, odata cu pregatirea patului germinativ.

Pentru o protectie eficienta a culturilor de rapita, specialistii in domeniu recomanda aplicarea unui insecticid cu mod dublu de actiune: sistemic si de contact. Acest tip de insecticide se aplica la doua zile in care, in urma monitorizarii capcanelor, numarul capturilor este in crestere. Dupa aplicarea insecticidului, se recomanda aplicarea unui piretroid de contact la 8 zile.

Cele mai bune insecticide de folosit toamna pentru culturile de cereale paioase

Culturile de cereale paioase pot fi si ele afectate in mod considerabil de invazia daunatorilor, motiv pentru care specialistii in domeniu recomanda aplicarea tratamentelor cu insecticide.

Cele mai bune insecticide pentru combaterea afidelor de toamna se aplica in momentul in care se constata prezenta acestor insecte timp de mai mult de 10 zile sau cand 10% dintre plante sunt purtatoare de afide. Pentru un efect garantat, poti alege insecticide din grupa piretroizilor, care actioneaza rapid si au un grad de eficienta ridicat. Pregateste-ti culturile pentru toamna, astfel incat sa te bucuri de recolte bogate si sanatoase! Consulta oferta completa de insecticide si comanda tipul de substanta recomandat pentru cultura ta. Inainte de a aplica tratamentul, citeste cu atentie recomandarile producatorului si respecta intocmai indicatiile privind modul de utilizare si dozare al acestuia.