Mărul este unul dintre cei mai importanți pomi fructiferi din livezi. Este un pom ușor de întreținut, nu este pretențios, iar fructul este delicios și plin de vitamine. Cu toate acestea, mărul poate fi atacat de diverși dăunători, iar pentru a putea proteja plantația este necesar să știi care sunt dăunătorii mărului și cum poți să tratezi merii odată atacați.
Care sunt cei mai periculoși dăunători ai mărului?
În continuare îți vom prezenta care sunt dăunătorii mărului care produc cele mai mari pagube.
Viermele merelor
Viermele merelor, cunoscut sub denumirea de Cydia pomonella, este un dăunător foarte răspândit. Acesta atacă mai ales grădinile neîngrijite și produce pagube însemnate. În primul stadiu al atacului, viermele merelor se hrănește superficial cu o parte a fructului și sapă o galerie cu pete roșiatice în al doilea stadiu de atac. Daunele produse de viermele merelor pot fi foarte mari, în cazul în care nu sunt luate toate măsurile de precauție, cum ar fi: curățarea merilor, atenta îngrijire a solului din jurul lor, precum și aplicarea tratamentelor speciale primăvara și toamna.
Păduchele din San José
Păduchele din San José este denumit științific Quadraspidiotus perniciosus și face parte din categoria afidelor. Este unul dintre dăunătorii mărului care produc cele mai mari pagube. Larvele sale se hrănesc cu seva plantelor și atacă toate elementele componente ale pomului fructifer, de la trunchi la frunze și fructe. În momentul în care dăunătorul înțeapă frunza sau o altă parte a plantei, ea își introduce saliva toxică în plantă, producând distrugerea țesutului. Acest lucru determină apariția unor pete roșii, uscarea și căderea frunzelor și a fructelor. Se poate preveni apariția acestui dăunător prin plantarea pomilor sănătoși și tratarea lor în fiecare an, la începutul sezonului vegetativ.
Viespea merelor
Viespea merelor, denumită științific Hoplocampa testudinea, este periculoasă pentru măr, întrucât larvele ei se hrănesc cu fructele pomilor, care apoi nu se mai dezvoltă corespunzător și cad prematur. Pentru a combate viespea merelor, este necesar să se realizeze o bună igienă a pomilor și să se distrugă toate părțile afectate.
Păduchele lânos
Păduchele lânos este de mici dimensiuni, însă acțiunea sa este vizibilă prin depunerile care se aseamănă cu bumbacul, pe care acesta le țese în urma sa. Substanța albă este secretată de acest dăunător după ce suge seva plantelor. Prin atacul său, păduchele lânos le transmite pomilor anumite substanțe toxice, însă este posibil să le transmită și boli, din cauza cărora mărul atacat nu se mai dezvoltă corespunzător. Pentru a combate păduchele lânos, este necesară o îngrijire atentă a merilor. Pot fi utilizate și substanțe chimice sau naturale pentru a stropi zonele afectate.
Păduchele verde
Păduchele verde este denumit științific Aphis pomi și este unul dintre cei mai periculoși dăunători ai mărului. Se înmulțește pe tot parcursul anului, iar înainte de venirea sezonului rece depune ouă, care se transformă în larve atunci când temperaturile cresc în primăvară. Acest dăunător se localizează pe partea inferioară a frunzelor și se hrănește cu seva acestora după ce le înțeapă, ceea ce duce la uscarea frunzelor. Pentru combaterea păduchelui verde se pot aplica tratamente la începutul primăverii și în plin proces vegetativ.
Gărgărița florilor de măr
Dintre toți dăunătorii mărului, gărgărița florilor de măr este cel mai răspândit. Aceasta atacă merii încă din faza de înflorire. Este denumită științific Anthonomus pomorum. Nu atacă pomii îngrijiți, ci pe cei neîngrijiți. Gărgărița adultă trăiește pe timp de iarnă în scoarța crăpată a merilor, astfel că este esențial ca merii să fie îngrijiți pe tot parcursul anului, în special iarna. Atunci când temperaturile cresc, adulții își încep migrația spre mugurii proaspeți, cu care se hrănesc. După câteva zile, femelele depun ouă după copulație și după aproximativ 10 zile apar mici larve în mijlocul florilor. Gărgărița adultă produce pagube însemnate prin hrănirea cu mugurii copacului, iar larvele care se hrănesc cu organele florilor de măr distrug complet recolta. Pentru prevenirea acestui dăunător este recomandat ca merii să fie îngrijiți cu atenție în orice sezon, prin curățarea de frunze și crenguțe uscate, răzuirea scoarței, văruirea trunchiului în scopul dezinfectării și scuturarea merilor la primele ore ale dimineții. Este recomandat ca la începutul primăverii să se folosească tratament fitosanitar.
Cele mai eficiente soluții pentru a elimina dăunătorii mărului
Pentru a combate dăunătorii mărului, se recomandă utilizarea unor tratamente cu insecticide și acaricide specifice. Iată care sunt cele mai eficiente soluții pentru a elimina dăunătorii mărului:
- Insecticid Faster 10 CE
- Insecticid Karate Zeon
- Insecticid Decis Expert 100 EC
- Insecticid Mospilan 20 SG
- Insecticid Milbeknock
- Nissorun 10 WP
- Insecticid Movento 100SC
- Insecticid Affirm
Cum poate fi prevenită apariția dăunătorilor mărului
Deși există numeroase tratamente eficiente pentru a elimina dăunătorii mărului, este întotdeauna mai ușor să eviți decât să previi. Așadar, este esențial să știi cum poți preveni apariția dăunătorilor mărului. Iată câteva dintre acțiunile pe care le poți face pentru a preveni apariția dăunătorilor în livada de meri:
- În primul rând, este esențial ca zona din jurul merilor să fie menținută curată de buruieni. Este de asemenea recomandat să îndepărtezi frunzele și resturile din jurul trunchiului merilor, întrucât unii dăunători iernează în acest strat și așteaptă momentul pentru a ataca mugurii și frunzele fragede în primăvară.
- Este recomandat să tunzi iarba din jurul merilor sau chiar să o înlocuiești cu mulci.
- Se îndepărtează apărătoarele din plastic și hârtie, deoarece acestea creează un mediu propice pentru iernarea dăunătorilor. Acestea se înlocuiesc cu apărătoare din plasă de sârmă.
- Merii se taie în fiecare iarnă, înainte de o nouă creștere.
- Mărul are nevoie de lumina soarelui și de aerare adecvată pentru a se menține sănătos și a reduce incidența habitatelor dăunătorilor.
Concluzie
Există diverși dăunători care pot afecta recolta de mere. Pentru a proteja livada de meri împotriva dăunătorilor, pot fi luate anumite măsuri preventive, precum și aplicate tratamente specifice, cu insecticide și acaricide.