Dăunătorii prunului: Clasificare, diagnostic al bolii, tratamente

Continut

Dăunătorii prunului: Clasificare, diagnostic al bolii, tratamente

Dintre toate speciile de pomi fructiferi, prunul se numără printre cele mai atacate de dăunători. Atunci când dăunătorii prunului nu sunt eliminați la timp, aceștia pot distruge complet recolta și pot chiar ucide prunul. Pentru a evita ca acest lucru să se întâmple, este important să știi care sunt dăunătorii prunului și cum pot fi combătuți.

În articolul de azi îți prezentăm dăunătorii prunului și care sunt tratamentele recomandate pentru a-i combate.

Clasificarea și diagnosticarea dăunătorilor prunului

În continuare îți prezentăm, pe scurt, care sunt dăunătorii prunului, pe care este esențial să îi descoperi și să îi elimini la timp pentru a-ți salva plantația.

Păduchele cenușiu al prunului

Păduchele cenușiu al prunului, denumit științific Hyalopterus pruni, este un dăunător migrator. Gazda sa primară este prunul, iar gazdele secundare sunt diverse tipuri de graminee. Acest dăunător iernează în stadiul de ou pe ramurile și scoarța prunilor. Adulții și larvele sale colonizează lăstarii și frunzele prunului, acestea rămânând mici ca urmare a atacului. Atunci când sunt atacate de acest dăunător, frunzele prunului prezintă un aspect clorotic și se încovoaie. În unele situații, acest dăunător atacă pedunculul florilor, cauzând căderea lor prematură.

Viermele prunului

Viermele prunelor, denumit științific Cydia funebrana,are 2 generații pe an. Iernează în stadiul de larvă în interiorul unui cocon mătăsos în crăpăturile scoarței sau la baza pomilor, sub frunzele căzute. Larvele din prima generație se hrănesc cu sâmburii fructelor verzi, iar ca urmare a atacului, acestea se opresc din dezvoltare și cad. Larvele din a doua generație se hrănesc cu fructele aflate în faza de coacere, sapă galerii în jurul sâmburilor și lasă în ele resturi de hrană și excremente brun-negricioase. Atacul acestui dăunător se poate observa prin picăturile de gomă (clei) care sunt prezente pe fructe.

Molia orientală a fructelor

Molia orientală a fructelor, cunoscută sub denumirea științifică de Cydia molesta, are până la 4 generații pe an. Iernează în stadiul de larvă în interiorul unui cocon mătăsos și în crăpăturile scoarței. Atacă lăstarii și frunzele, însă preferă fructele. Larvele primelor generații se hrănesc din interiorul fructelor și produc pagube semnificative. Larvele din a treia și a patra generație pătrund în fruct prin zona codiței și rod galerii neregulate în jurul sâmburelui, ceea ce determină stagnarea creșterii fructelor, putrezirea și apoi căderea acestora.

Păduchele țestos al prunului

Denumit științific Parthenolecanium corni, păduchele țestos al prunului are o generație pe an. Iernează în stadiul de larvă de vârsta a doua în crăpăturile scoarței tulpinilor și a ramurilor, la baza mugurilor sau pe frunzele căzute. Este un dăunător polifag, însă cele mai mari pagube le produce la prun. Femelele și larvele acestui dăunător înțeapă și sug seva, apoi introduc în plantă enzime odată cu saliva, enzime care provoacă necrozarea țesuturilor. Frunzele atacate se etiolează și cad prematur. În caz de atacuri puternice și repetate, se produce debilitarea prunilor, producția scade, iar în timp, pomii se usucă.

Păduchele sferic al prunului

Având denumirea științifică Sphaerolecanium prunastri, păduchele sferic al prunului are o singură generație pe an. Iernează în stadiul de larvă de vârsta a doua pe scoarța ramurilor. Femelele și larvele înțeapă și sug seva de la nivelul scoarței. În urma atacului se produce debilitarea și uscarea pomilor.

Viespea semințelor de prun

Denumită științific Eurytoma schreinerii, viespea semințelor de prun are o singură generație pe an. Iernează în stadiul de larvă în sâmburii fructelor căzute pe sol sau în cele rămase în pomi. Fructele atacate de acest dăunător se dezvoltă mai slab, au o culoare mai închisă și încep să cadă în perioada maturizării.

Viespea neagră a prunului

Viespea neagră a prunului, având denumirea științifică de Hoplocampa minuta, are o singură generație pe an. Iernează în stadiul de larvă în sol, în coconi de mătase acoperiți de particule de pământ, la o adâncime de 2-10 cm. Adulții apar eșalonat începând cu îmbobocirea prunilor și până la căderea petalelor. Pe măsură ce înfloresc prunii, femelele acestui dăunător depun ouăle în interiorul florilor. După eclozare, larvele pătrund în interiorul fructelor tinere, cu pulpa cărora se hrănesc, iar la finalul dezvoltării, acestea părăsesc fructele și se retrag în sol pentru a hiberna. Fructele atacate se opresc din dezvoltare și cad.

Păduchele din San Jose

Păduchele din San Jose, denumit științific Quadraspidiotus perniciosus, are 2 generații pe an. Iernează în stadiul de larvă de vârsta I, sub scut, pe scoarța pomilor. În urma atacului acestui dăunător, țesutul se înroșește și se necrozează, iar în cazul ramurilor înroșirea cuprinde toată scoarța și o parte din lemn. Pe frunze, se localizează în jurul nervurilor, iar pe fructe apar pete roșii sub forma unor aureole. Frunzele pomilor atacați se îngălbenesc, iar dezvoltarea lor este întârziată. Plantele se usucă de la bază la vârf.

Minierul marmorat

Denumit științific Phyllonorycter blanncardella, minierul marmorat atacă diverși pomi fructiferi și arbuști ornamentali. Larvele sale se hrănesc cu țesuturile aflate între epiderma superioară și cea inferioară a frunzelor. În urma unui atac masiv al acestui dăunător este redusă puternic capacitatea de fotosinteză, ceea ce determină o scădere semnificativă a producției.

Cele mai eficiente tratamente împotriva dăunătorilor prunului

Pentru a proteja livada de pruni, sunt necesare tratamentele cu insecticide și acaricide. În continuare îți spunem care sunt cele mai eficiente tratamente împotriva dăunătorilor prunului.

Insecticid Calypso 480 SC

Insecticidul Calypso 480 SC are o selectivitate excepțională față de insectele utile. Poate fi utilizat și în flăcări, fără a distruge insectele polinizatoare, cum ar fi albinele sau bondarii. Are remarcabile proprietăți sistemice în plante. Acționează asupra dăunătorilor prin contact și ingestie. Activitatea sa nu este influențată de temperaturile existente la momentul efectuării tratamentului și nici de precipitațiile care cad după aplicare. Dintre dăunătorii prunului, acest insecticid este bun pentru combaterea păduchelui cenușiu, păduchelui din San Jose, a viermelui prunelor și viespilor. Doza recomandată este de 200 ml insecticid Calypso/ha.

Insecticid Novadim Progress

Insecticid Novadim Progress

Insecticidul Novadim Progress asigură o protecție eficace împotriva insectelor cu aparat bucal de rupere și masticare, precum și a celor care înțeapă țesuturile și sug seva. Atacă sistemul nervos al insectelor și acarienilor. La prun este recomandat pentru combaterea păduchelui cenușiu și se recomandă utilizarea sa în doză de 100 ml în 100 l apă.

Insecticid Actara 25 WG

Insecticidul Actara 25 WG acționează prin contact și ingestie. Pătrunde rapid în plantă și este transportat ascendent prin sistemul vascular, oferind astfel protecție întregii plante și noilor sale creșteri. Este eficient împotriva dăunătorilor atât în stadiu de larvă, cât și în stadiu de adult. Dintre dăunătorii părului, acest insecticid este eficient împotriva puricelui melifer și se recomandă în doză de 0,150 kg/ha.

Insecticid Lamdex Neo

Insecticidul Lamdex Neo este bun pentru combaterea unui spectru larg de dăunători din diverse culturi, inclusiv pruni. Se aplică prin stropire, în timpul perioadei de vegetație, însă se evită efectuarea tratamentului în temperaturile ridicate din timpul zilei, întrucât acestea determină degradarea produsului.

Insecticid Coragen

Insecticid Coragen 100ml | Plantmaster.ro

Insecticidul Coragen are acțiune sistemică locală și translaminară. Acționează prin ingestie și absorbție cuticulară. Inhibarea hrănirii insectei survine rapid, de la câteva minute până la câteva ore după ingerare. Dăunătorul afectat devine imobil și dezorientat, ajungând să cadă de pe frunze. Moartea larvară survine în termen de 24-60 de ore după procesul inițial de ingerare/absorbție. La prun se recomandă pentru tratarea împotriva viermelui prunelor, în doză de 100 ml/ha.

Soluții pentru a preveni apariția dăunătorilor prunului

Deși există o serie de tratamente eficiente pentru a elimina dăunătorii prunului, sunt și câteva soluții prin care se poate preveni apariția acestora. Iată câteva dintre ele:

  • Efectuarea arăturilor adânci de toamnă și primăvară, pentru a se distruge coconii care iernează în sol.
  • Se strâng și se distrug fructele infestate, înainte de ieșirea larvelor.
  • Se taie lăstarii cu gale primăvara foarte devreme, înainte ca femelele dăunătorilor să își înceapă migrarea.
  • Lăstarii infestați rezultați în urma tăierilor se strâng și se ard.
  • Utilizarea capcanelor.
  • Se evită recoltarea ramurilor altoi din livezile în care s-a semnalat prezența dăunătorilor.
  • Se sapă solul din jurul pomilor, pentru a scoate la suprafață coconii și a-i expune temperaturilor nefavorabile.

Concluzie

Dăunătorii prunului pot distruge recolta și pomii. Există diverse soluții menite să prevină apariția acestor dăunători. În cazul în care totuși apar, este recomandat să se aplice tratamente cu diverse insecticide, pentru a elimina complet dăunătorii prunului și a proteja livada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *