Fertilizarea pomilor fructiferi: când se face și ce îngrășăminte se folosesc

Continut

Fertilizarea pomilor fructiferi: când se face și ce îngrășăminte se folosesc

Pentru a crește și a se dezvolta corespunzător, precum și pentru a avea o recoltă bogată și sănătoasă, pomii fructiferi au nevoie de azot, fosfor și potasiu. În acest articol îți vorbim despre fertilizarea pomilor fructiferi. Mai exact, îți arătăm de ce este necesară, când se face și care sunt pașii pe care să îi urmezi pentru fertilizarea pomilor fructiferi.

Rolul azotului, fosforului și potasiului în fertilizarea pomilor fructiferi

Azotul este necesar pentru pomii fructiferi, deoarece îi ajută să crească mai viguros. Datorită azotului, scade numărul mugurilor care nu pornesc în primăvară și crește numărul mugurilor de rod diferențiați până la sosirea toamnei. În plus, datorită azotului crește numărul de fructe din pom. Azotul accelerează creșterea fructelor și creșterea mărimii lor. De asemenea, le oferă fructelor un aspect exterior mai plăcut și le face pulpa mai fragedă și mai suculentă. Atunci când există deficiență de azot la pomii fructiferi, lăstarii cresc mai lent, frunzele sunt din ce în ce mai rare și capătă o nuanță pală de verde, iar pe lemnul pomilor apar colorații roșiatice. În cazul unei lipse mari de azot, frunzele se decolorează și cad foarte repede.

Când vine vorba despre fertilizarea pomilor fructiferi, este important de știut faptul că fosforul are rolul de a ajuta la dezvoltarea rădăcinilor și influențează procesele de fructificare. În cazul deficienței de fosfor, pomii sunt atacați de boli.

Potasiul are rolul de a grăbi coacerea fructelor, de a le îmbunătăți gustul și de a crește rezistența pomilor fructiferi la ger. În cazul lipsei de potasiu, apar necroze pe marginea frunzelor, iar limbul se răsucește spre partea superioară.

Când se face fertilizarea pomilor fructiferi

Pe parcursul anului, pomii fructiferi necesită două etape de fertilizare: toamna și primăvara.

Toamna, fertilizarea pomilor fructiferi se face odată cu arătura. Atunci se aplică norma de gunoi de grajd, îngrășămintele cu fosfor și potasiu și 1/3 din azot.

Primăvara, fertilizarea utilizează îngrășămintele ușor asimilabile, cu efect rapid: îngrășăminte cu azot, must de gunoi, urină și altele. Fertilizarea de primăvară se efectuează în două faze. Prima fază are loc cu 4-5 săptămâni înainte de înflorit, când se aplică și 1/3 din norma de azot. A doua fază are loc în iunie, la 45 de zile după înflorit și este momentul în care se aplică și ultima normă de 1/3 din azot.

Ce îngrășăminte se folosesc pentru pomii fructiferi

La fertilizarea pomilor fructiferi se pot utiliza îngrășăminte chimice sau îngrășăminte naturale.

Îngrășăminte chimice pentru fertilizarea pomilor fructiferi

Printre îngrășămintele chimice de bază utilizate pentru pomii fructiferi se numără superfosfatul, sarea potasică și azotatul de amoniu. În cazul îngrășămintelor cu azot, se ține cont de împărțirea cantității, așa cum am menționat anterior: o treime toamna, o treime înainte de înflorire și o treime la începutul lunii iunie.

Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea pomilor fructiferi

Printre îngrășămintele naturale utilizate pentru fertilizarea pomilor fructiferi se numără gunoiul de grajd, gunoiul de păsări, compostul și turba.

Gunoiul de grajd

Gunoiul de grajd este recomandat să se utilizeze toamna și să fie amestecat cu stratul de pământ unde se aplică. Astfel, substanțele organice se descompun și pot fi preluate de către plante. Se recomandă ca pe pământul rigid să se utilizeze aproximativ 300-400 kg de gunoi de grajd pe o suprafață de 100 mp o dată la 2-3 ani, iar pe pământul nisipos, aproximativ 150-200 kg pe aceeași suprafață, o dată la 1-2 ani.

Gunoiul de pasăre

Gunoiul de pasăre se utilizează la fertilizarea pomilor fructiferi doar după fermentare sau compostare, o dată la doi ani. Dacă este utilizat după fermentare, se aplică 7-8 tone/ha, iar dacă este utilizat după compostare, se aplică 15-20 tone/ha. Pe suprafețe reduse poate fi utilizat și ca îngrășământ suplimentar, în timpul vegetației, în doză de 1 kg / 10 l apă. Prin descompunere se pierd cantități mari de azot, motiv pentru care se recomandă păstrarea gunoiului de pasăre în locuri uscate și acoperite cu un strat de pământ sau cu folie de polietilenă.

Compost

Compostul se utilizează la fel ca și gunoiul de grajd, doar că se folosesc cantități duble. Grămada de compost trebuie să aibă aproximativ 1,5 m și trebuie acoperită cu pământ.

Turbă

Pentru fertilizarea pomilor fructiferi, se folosește o cantitate de 500-600 kg de turbă la o suprafață de 100 mp, o dată la 2-3 ani.

Cum se face fertilizarea pomilor fructiferi?

Există trei metode de aplicare a îngrășămintelor la pomii fructiferi, recomandate de specialiști:

1. Aplicarea îngrășămintelor pe cercul de sub coroană.

2. Aplicarea îngrășămintelor în gropi, metodă recomandată pentru terenurile în pantă.

3. Aplicarea îngrășămintelor în fâșii late de 1,5 metri.

Concluzie

Fertilizarea pomilor fructiferi joacă un rol esențial în buna dezvoltare a acestora și în obținerea unei recolte bogate, cu fructe sănătoase și aspectuoase. Există atât îngrășăminte chimice, cât și naturale care pot fi utilizate, iar aplicarea lor se face în două etape: primăvara și toamna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *