Stropirea pomilor. Cele mai bune produse pentru lucrările de primăvară

Stropirea pomilor. Cele mai bune produse pentru lucrările de primăvară

Culturile de pomi fructiferi necesită o îngrijire realizată cu multă atenție, pe întreaga perioadă a unui an, indiferent de etapa la care se află: vegetație, în floare, rodire. 

Aceste stadii determină, de altfel, tipul lucrărilor de întreținere necesare, pentru o cultură așa cum fiecare agricultor își dorește. 

În lunile de primăvară, proiectul de stropire a pomilor implică un calendar strict al lucrărilor, precum și tratament specific pentru protejarea acestora împotriva bolilor și dăunătorilor. 

1. De ce este necesară stropirea pomilor? 

În funcție de dimensiunea unei culturi de pomi fructiferi, necesitatea stropirii acesteia capătă nuanțe diferite. Este diferit modul în care se pot îngriji merii sau perii dintr-o grădină de doar câțiva metri pătrați, comparativ cu dinamica unui proiect de stropire a pomilor dintr-o livadă. 

Dacă pomii din grădina casei se pot bucura de o libertate de dezvoltare mult mai mare (lăsați să crească liber doar cu ajustări și tăieri de formare), pomii din livezile industriale au nevoie de stropiri specifice, al căror rol  este acela de prevenire a expunerii în fața bolilor și dăunătorilor. 

În cazul livezilor, atacul dăunătorilor specifici poate produce pagube însemnate, din cauza ușurinței cu care problemele apărute se pot transmite de la un pom fructifer la altul. De multe ori, acestea sunt greu de anticipat, așadar, este necesar un proces al stropirilor cu un caracter preventiv, ce poate minimiza impactul economic al eventualelor pagube. 

Așadar, cea mai eficientă soluție este cea a stropirilor preventive, realizate cu scopul de a oferi garanția unor culturi sănătoase și roditoare. În lipsa unor astfel de măsuri, compromiterea producției poate determina riscul neîndeplinirii obiectivelor, trasate de administratorii culturilor la începutul fiecărui an. 

Află mai multe despre Calendarul pentru stropirea pomilor fructiferi: Când și cum se realizează

2. Stropirea pomilor în lunile de primăvară 

Pentru că fiecare pom fructifer trece prin stadii variate ale dezvoltării sale (pe care le-am enumerat puțin mai sus), fazele de stropire sunt strict legate de acestea și au particularități diferite, de la perioadă la perioadă. 

Pentru sănătatea pomilor fructiferi din cultura pe care o administrează, agricultorii trebuie să știe cu exactitate etapa de dezvoltare și caracterul procesului de stropire specific, bolile și dăunătorii cu care se confruntă și proprietățile pomilor care cresc în perimetrul respectiv. Pentru un nivel optim de sănătate a culturii, sunt necesare aproximativ cinci stropiri anuale, prima dintre acestea fiind stropirea pomilor din lunile de primăvară

2.1. Ce trebuie să știm despre stropirea pomilor primăvara?

Această etapă incipientă a calendarului anual pentru stropiri are un caracter preventiv, aplicându-se înainte de înmugurirea pomilor, iar, mai târziu, în etapele de vegetație (ex: formarea fructelor). În funcție de atenția acordată culturilor (starea vremii din aceste prime luni din an, sănătatea pomilor, șamd), se pot alege scheme de tratament care pot maximiza eficiența nivelului de protecție oferit, împotriva bolilor și dăunătorilor. 

Alte criterii în funcție de care se aleg produsele pentru stropirea pomilor primăvara: 

  • specia de pomi fructiferi; 
  • vârsta plantației respective; 
  • riscurile de îmbolnăvire a culturii. 

Toate aceste variabile determină un plan de acțiuni cât mai eficiente, concentrate în special pe: tipul de tratament aplicat primăvara, tipul de substanțe utilizate pentru stropirea pomilor primăvara și concentrațiile eficiente recomandate pentru stropirea pomilor primăvara. 

2.2. Când se recomandă stropirea pomilor primăvara? 

Se recomandă ca primul tratament să se aplice imediat după tăierile de primăvară, adică, de la finalul lunii februarie și până la începutul lunii martie. 

Recomandări de stropire pentru această etapă: 

  • zile cu temperaturi mai mari de 4°C și umiditate scăzută; 
  • lipsa precipitațiilor pentru următoarele 24-48 de ore* 

*în caz contrar, căderea precipitațiilor imediat după stropire poate cauza „spălarea pomilor” și transferul în sol a produselor utilizate, care pot fi toxice pentru acesta.  

2.3. Când NU se recomandă stropirea pomilor primăvara?

Chiar dacă este posibilă stropirea pomilor în floare, este recomandat ca aceasta să fie evitată, pentru a se proteja insectele cu rol în polenizare. În caz contrar, germinarea polenului poate fi inhibată. De asemenea, este important de adăugat faptul că substanțele ce pot fi utilizate la stropirea pomilor în lunile de primăvară pot fi dăunătoare pentru albine. 

De aceea, agricultorii sunt obligați să atenționeze apicultorii din zonele aflate în proximitatea culturilor de pomi fructiferi, în cazul utilizării unor substanțe nocive pentru insecte, astfel încât, cei din urmă să ia măsuri preventive pentru protejarea acestora. 

  1. Produse pentru stropirea pomilor fructiferi primăvara

Soluțiile pentru stropirea pomilor fructiferi primăvara sunt destinate special pentru combaterea unui anumit tip de dăunători sau a unei boli specifice. Se stabilesc, apoi, concentrațiile utilizate și modul de aplicare în funcție de această perioadă specifică a anului. 

Cel mai eficient tratament este compus din insecticide și ulei horticol, aplicat cu rolul de a combate ouăle hibernante de acarieni, afide și cotari, precum și pentru a combate larvele hibernante ale păduchelui de San Jose și ale păduchilor țestoși. 

Această combinație de insecticide și ulei horticol acționează prin intoxicarea și axfisierea acestor dăunători. Este importantă utilizarea acestui mix de substanțe active, pentru combaterea eficientă a dăunătorilor. 

Combinația de insecticide și ulei horticol poate elimina cu succes dăunătorii adulți, larvele și ouăle aflate în proces de migrație, în timpul lunilor de iarnă, spre tulpinile și crengile pomilor fructiferi. 

  1. Recomandarea noastră: Mospilan Oil

Printre cele mai eficiente pachete tehnologice din oferta noastră actualizată, cu rol esențial în lucrările de stropire a pomilor fructiferi în lunile de primăvară, este pachetul Mospilan Oil. 

4.1. Caracteristici pachet Mospilan Oil

Amestecul Mospilan 20 SG + Toil nu produce fitotoxicitate pomilor fructiferi, indiferent de faza de vegetație în care se află în momentul aplicării tratamentului. 

Toil este un adjuvant special pentru a îmbunătăți acțiunea anumitor pesticide cu care se poate utiliza în combinație. Eficacitatea de lungă durată, de peste 30 de zile, ajută la o reducere a tratamentelor față de produsele convenționale. Este selectiv și nu afectează fauna. 

4.2. Recomandări de utilizare pachet Mospilan Oil

Tratamentul cu Mospilan 20 SG + Toil se aplică la sfârșitul repausului vegetativ – începutul dezmuguritului (faza de „urechiușe de șoarece” la măr și de „buton verde” la prun). Se recomandă ca temperatura aerului să fie de +4°C, iar cantitatea de soluție utilizată la hectar să fie cuprinsă între 1000-1500 litri, în funcție de talia pomilor (cantitatea de Toil diferă în funcție de volumul de apă). Se recomandă acoperirea cât mai uniformă a ramurilor și tulpinilor, fără a produce șiroiri.

Te aștepăm pe blog cu alte informații la fel de utile, privind îngrijirea plantelor și culturilor cu produse pe care le poți comanda online de pe plantmaster.ro!