Tot ce trebuie să știi despre arțar

Tot ce trebuie să știi despre arțar

Arțarul este un arbore din genul Acer, care cuprinde 110 specii de arbori și arbuști. Speciile de arțar sunt decorative prin habitus și frunziș. Are frunze caduce, dispuse opus, cu forma palmată sau penată. Florile arțarului sunt verzi-gălbui și nu au interes decorativ. Are fructe disamare, iar la unele specii sunt frumos colorate și decorative

Specii și varietăți de arțar

Arțar american (Acer negundo) – este un arbore înalt, care crește până la 20 m. Are trunchiul neregulat și scoarța netedă, cenușiu-verzuie. Coroana sa este neregulată, iar frunzele sunt imparipenat compuse, cu 3-5 foliole. Are flori verzi-gălbui, care apar înainte de înfrunzire.

Arțar japonez (Acer palmatum)

Este un arbore mic sau un arbust cu frunziș foarte decorativ. Are limbul foliar adânc lobat. Toamna, frunzișul devine roșu carmin.

Paltin de câmp (Acer platanoides)

Este un arbore înalt, care ajunge până la 25 m. Are trunchiul drept și înalt și scoarța cenușie. Coroana sa este larg ovoidală. Are frunze mari, palmat-lobate, cu vârfuri ascuțite și sinusurile dintre lobi rotunjite. Pețiolii săi au latex alb. Florile sunt verzi-gălbui și înfloresc înainte de înfrunzire.

Paltin argintiu (Acer saccharinum)

Este un arbore care ajunge până la 15 m. Are scoarța cenușie și coroana largă, ovoidal rotunjită. Frunzele sale au 5 lobi ascuțiți și sunt de culoare verde deschis, cu partea inferioară argintiu-albicioasă. Toamna, frunzele devin galbene.

Paltin de munte (Acer pseudoplatanus)

Este un arbore viguros, care poate ajunge la o înălțime de 30-40 m. Are trunchiul drept și scoarța cenușie, netedă. Coroana sa este ovoidală, iar frunzele sunt palmate și au 5 lobi cu sinusuri ascuțite. Toamna se colorează în galben. Florile sunt verzi-gălbui și apar după înfrunzire.

Jugastrul (Acer campeste)

Este un arbore înalt de până la 15 m. Are trunchiul noduros și neregulat și scoarța cu ritidom crăpat, cenușiu gălbui, cu pete albicioase, caracteristice. Are frunze mici-mijlocii, palmat-lobate, cu 3-5 lobi rotunjiți. Florile apar după înfrunzire.

Arțar tătăresc (Acer tataricum)

Este un arbore mic sau arbust înalt, de până la 10 m. Are un trunchi scurt și o scoarță netedă, cenușiu-brună. Frunzele sale sunt penate, ovat-acuminate, cu margini neregulat serate. Este decorativ în special datorită fructelor disamare, de culoare roșu-purpuriu.

Arțar de Manciuria (Acer ginnala)

Este un arbore mic sau arbust de până la 7 m. Are frunze trilobate, cu lobul central alungit. La începutul verii are aspect decorativ, datorită disamarelor aproape paralele, mici și roșii, iar toamna, datorită frunzișului roșu intens.

Ce condiții de mediu sunt necesare pentru arțar?

Arțarul are plasticitate ecologică mare, astfel că se adaptează atât la zonele de munte, cât și la cele de șes. De asemenea, suportă bine poziționarea la lumină și la semiumbră. Diverse specii, precum Acer palmatum, Acer tataricum și Acer ginnala, au nevoie de o climă mai blândă pentru dezvoltare optimă.

Cum se îngrijește arțarul?

Arțarul nu necesită îngrijiri deosebite, ci reușește să se adapteze ușor la condițiile de mediu.

Pentru a crește și a se dezvolta optim, este recomandat să se administreze îngrășăminte specifice în perioada de vegetație.

Este recomandat ca în perioada de repaus vegetativ să se efectueze tăieri de întreținere, perioada fiind primăvara devreme sau toamna, după căderea frunzelor. Ramurile uscate, rupte sau atacate de dăunători trebuie eliminate.

Arțarul se plantează din toamnă până în primăvară, în perioada de repaus vegetativ, când pământul nu este înghețat. După plantare, este necesar să fie udat cu o cantitate mare de apă, apoi udarea se realizează regulat în primele săptămâni, urmând ca udarea să se realizeze apoi doar la nevoie.

În general, arțarul se poate înmulți prin semințe, marcotaj și altoire. Semănatul se realizează de obicei primăvara sau toamna, însă la speciile Acer rubrum și Acer saccharinum plantarea se face în iunie, după recoltarea semințelor.

Boli și dăunători la arțar

Principalii dăunători ai arțarului sunt afidele, omida păroasă și păduchii țestoși. Principalele boli care afectează arțarul sunt făinarea și verticilioza.