Irigarea grădinii se realizează în funcție de climatul zonei, de condițiile atmosferice și de culturile din grădina respectivă, întrucât fiecare plantă are nevoi specifice în ceea ce privește apa. Însă, indiferent de aceste cerințe și condiții, grădina trebuie udată frecvent pentru a obține o producție bogată de fructe, legume sau flori. Există diverse tipuri de irigații pe care le poți folosi în grădină, iar în articolul de azi îți spunem tot ce trebuie să știi despre irigarea grădinii.
Când trebuie irigată grădina?
Momentul prielnic pentru irigarea grădinii este dimineața, cât încă este răcoare, deoarece astfel ajuți plantele să fie pregătite pentru căldura din timpul zilei. De asemenea, seara este un moment potrivit pentru a uda grădina, atunci când razele soarelui nu mai sunt puternice. Totuși, nu toate plantele tolerează bine irigarea seara, deoarece frunzele nu au timpul necesar pentru a se usca foarte bine, fapt ce poate favoriza răspândirea unor ciuperci.
Este, de asemenea, important să ții cont de tipul de sol din grădină, deoarece un pământ argilos are un grad ridicat de retenție a apei, motiv pentru care nu necesită udare abundentă, în timp ce un sol nisipos necesită multă apă, întrucât nu o poate stoca.
Tipuri de irigare a grădinii
Există diverse tipuri de irigare a grădinii, iar alegerea tipului potrivit de sisteme de irigare pentru grădina ta ține cont de câteva condiții.
Irigarea grădinii la suprafață
Pentru irigarea la suprafață se utilizează un furtun de grădină, care se așază pe pământ și funcționează cu un sistem de aspersoare. Poziția furtunului se poate modifica în funcție de amplasarea plantelor și de dimensiunea grădinii. Furtunul de grădină reprezintă cea mai simplă metodă de udare și necesită un furtun, robineți și conectori de furtun. Poți opta pentru un furtun flexibil, retractabil sau poți folosi un cărucior pentru înfășurarea furtunului de grădină. Acest tip de irigare este ideal pentru o grădină de dimensiuni reduse.
Irigarea subterană a grădinii
Pentru irigarea subterană a grădinii este nevoie de realizarea unei rețele de multiple conducte îngropate în pământ, cu duze și aspersoare aferente. Acest tip de irigare oferă un aspect plăcut grădinii, întrucât aspersoarele ies la suprafață doar atunci când se realizează udarea efectivă, în restul timpului rămânând în pământ și trecând neobservate.
Irigarea grădinii prin picurare
Irigarea prin picurare este eficientă, deoarece îți permite să ai plante bine îngrijite, chiar și atunci când nu ești acasă. Pentru acest tip de irigare, ai nevoie de o bandă sau un furtun de picurare perforat din loc în loc și amplasat la baza solului. Acest tip de irigare este ideal în special pentru grădinile mari, care necesită udare constantă. Îți asigură o metodă de picurare controlată, fără efort, care te ajută să economisești apă și să ai parte de o irigare eficientă a grădinii.
Concluzie
Există diverse tipuri de irigare a grădinii, iar alegerea tipului potrivit se face în funcție de dimensiunea grădinii, în special. Irigarea la suprafață, subterană sau prin picurare sunt principalele tipuri de irigare a grădinii.