Alveole pentru răsaduri – cum le alegi pe cele potrivite?

Alveole pentru răsaduri – cum le alegi pe cele potrivite?

Te pregătești să înființezi o cultură de legume și îți dorești să ai plante viguroase și să te bucuri de o recoltă bogată. Pentru a obține răsaduri de calitate, este necesar să respecți criterii precum temperatura, lumina și semințele potrivite. Însă, alături de aceste criterii, un rol deosebit de important îl joacă și alegerea celor mai potrivite alveole pentru răsaduri. În articolul de azi îți spunem cum să faci asta.

Criterii pentru alegerea de alveole pentru răsaduri

Atunci când vrei să alegi alveole pentru răsaduri, este necesar să ții cont de câteva lucruri, precum:

  • Tipul culturii – alveolele sunt diferite pentru culturile de tomate, ardei, varză, castravete și așa mai departe.
  • Perioada de plantare – e important să ții cont dacă plantarea are loc primăvara sau vara.
  • Este important de știut dacă răsadul se realizează cu sau fără repicare.
  • Gândește-te dacă vrei să pui răsad în ghivece individuale sau în alveole pentru răsaduri.
  • Ține cont de forma ghiveciului – secțiune pătrată sau rotundă.

Ce tipuri de alveole pentru răsaduri există?

Există numeroase tipuri de alveole pentru răsaduri, însă îți vom prezenta principalele tipuri în funcție de numărul de celule de pe tăviță.

Tavă cu 15-20 celule/tăviță

Această tavă este recomandată pentru toate tipurile de răsaduri. Are 15 sau 20 de alveole. De obicei, se utilizează atunci când este necesară o perioadă lungă de dezvoltare a răsadurilor sau pentru răsaduri care necesită un volum mai mare pentru dezvoltarea radiculară. De exemplu, se recomandă pentru tomatele din primul ciclu de primăvară-vară sau pentru ciclul lung, pentru ardeii pentru ciclu lung, pepenii verzi, pepenii galbeni, dovlecei și castraveți.

Tavă cu 28 celule/tăviță

Aceasta este recomandată pentru răsaduri de pepeni, întrucât celulele au un volum mare, optim pentru dezvoltarea radiculară a pepenilor, pentru răsaduri de castraveți, de tomate și de ardei.

Tavă cu 32 celule/tăviță

La fel ca tava alveolară cu 28 de celule, este recomandată pentru răsadurile de pepeni, răsaduri de castraveți, de tomate și ardei. Deși are dimensiuni apropiate de tăvița cu 28 celule/alveolă, aceasta are și recomandări de utilizare asemănătoare, diferența fiind că trebuie micșorată vârsta răsadurilor cu câteva zile.

Tavă cu 45-50-60 celule/tăviță

Datorită dimensiunilor sale, poate avea utilizări multiple. Este recomandată pentru răsadurile de tomate cu semănare directă în tăvițe sau cu repicare după 18-20 zile de la semănare. Tava cu 45 de celule este recomandată și pentru producerea răsadurilor de castraveți, atât pentru ciclul de primăvară, cât și pentru cel de vară. De asemenea, aceasta se poate utiliza și pentru răsaduri de ardei, tomate, vinete și alte culturi realizate în câmp, acestea având o perioadă mai scurtă pentru producerea răsadurilor decât au culturile extratimpurii din sere și solarii.

Tavă cu 70-72-77-84 celule/tăviță

Este cea mai utilizată tavă pentru producerea răsadurilor de varză, conopidă și salată, precum și pentru producerea răsadurilor la culturile în câmp pentru tomate, ardei și vinete. Răsadurile pot fi produse prin semănarea directă a semințelor în celulele tăvițelor sau prin repicare.

Tavă cu 104 celule/tăviță

Se utilizează cel mai des pentru semănarea salatei și pentru a produce răsadul de salată până la plantare. Se utilizează și pentru semănarea directă a numeroase culturi, pentru a fi ținute mai mult timp până la repicare.

Tavă cu 128-200 celule/tăviță

Se recomandă pentru semănatul tuturor culturilor de legume și flori și ținerea lor o perioadă scurtă. Este creată special pentru semănarea directă.

Tavă cu 240-288-406 celule/tăviță

Este utilizată pentru semănarea culturilor de legume și flori, însă răsadurile pot fi ținute mai mult timp până la repicare, în funcție de cultură. Este potrivită pentru semănarea țelinei și ținerea răsadurilor până la plantare.

Ce alveole pentru răsaduri alegi?

Există numeroase tipuri de alveole pentru răsaduri, ele diferind în funcție de numărul de celule pe tăviță și de utilizările recomandate. Atunci când alegi alveole pentru răsaduri, este important să ții cont de tipul de cultură pe care vrei să o înființezi și de modul de semănat pe care vrei să îl adopți.