Prazul – tot ce trebuie să știi despre cultura de praz

Prazul – tot ce trebuie să știi despre cultura de praz

Prazul este o plantă erbacee bienală, înrudită cu ceapa, usturoiul și leurda. Este cultivat pentru gustul său specific, conținutul ridicat de vitamine și minerale, precum și pentru proprietățile sale terapeutice.

Rădăcinile sale numeroase pătrund în sol la adâncimi mai mari decât rădăcinile cepei sau ale usturoiului. Tulpina adevărată este sub forma unui disc și se poate diferenția de tulpina falsă, care este formată din tecile frunzelor acoperite unele de altele. Tulpina falsă poate ajunge până la înălțimea de 60 cm și diametrul de 7-8 cm. Prazul are frunzele lineare, cu marginile curbate spre interior, așezate într-un singur plan, ca în cazul usturoiului. Datorită stratului de pruină care le acoperă, frunzele au aspect brumat. Tulpina floriferă cilindrică este înaltă de până la 2 m și se formează în al doilea an de vegetație. Prazul are o inflorescență globuloasă cu până la 3000 de flori albe, verzui sau violacee, iar un gram de semințe de praz conține până la 400 de semințe mici, negre și zbârcite.

Principalele cultivaruri de praz sunt: Profil, Harfstreuzen 3, De Carentean, Jolant, Lincoln, Camus, Bluegreen Winter Baikal și Elefant.

Ce cerințe are prazul față de climă și sol?

Prazul se dezvoltă cel mai bine în lumină plină și nu suportă umbrirea. În ceea ce privește temperatura, are cerințe reduse, astfel că plantele mature sunt rezistente și la condiții de îngheț, la temperaturi de până la -18° C. Temperatura optimă pentru dezvoltarea prazului este de 18-20° C, iar temperatura optimă pentru germinarea semințelor este de 3-5° C. prazul are însă cerințe mari în ceea ce privește umiditatea. Atunci când umiditatea din sol este scăzută, productivitatea prazului este scăzută și calitatea plantelor este, de asemenea, scăzută. În schimb, prazul nu suportă nici excesul de umiditate sau băltirea. În ceea ce privește cerințele față de sol, prazul preferă solurile bine aprovizionate cu substanțe nutritive, cu textura mijlocie și cu reacție slab acidă.

Cum se pregătește terenul pentru cultivarea prazului?

Este recomandat ca în toamna anului precedent cultivării prazului să se aplice îngrășăminte naturale și chimice, după care să fie efectuată arătura adâncă de toamnă, la o adâncime de aproximativ 30 cm. Primăvara, înainte de semănatul prazului, se execută lucrările specifice culturilor succesive, ținând cont de condițiile existente, aceste lucrări fiind: arătura adâncă, irigarea de aprovizionare, mărunțirea solului, modelarea terenului și erbicidarea.

Se recomandă ca pe aceeași solă, să se revină cu specii bulboase, cum ar fi ceapă, praz, usturoi, o dată la 4 ani sau chiar mai mult. Cele mai recomandate specii premergătoare pentru praz sunt ridichile, mazărea, salata și cartofii timpurii.

Semănarea sau plantarea răsadului de praz

În țara noastră, prazul se cultivă în câmp și cultura se înființează prin semănare directă sau prin plantare de răsad. Perioada optimă pentru semănarea directă este finalul lunii martie – începutul lunii aprilie. În cazul în care înființarea culturii se face prin răsad, se fac semănături rare la finalul lunii martie – începutul lunii aprilie, în câmp sau solarii. Nu este necesară repicarea. Răsadurile se pot planta după 60-65 de zile de la răsărire, când au 3-4 frunze bine formate. Se plantează manual sau mecanic, după mocirlirea și fasonarea prealabilă. Perioada optimă pentru plantarea răsadurilor de praz este finalul lunii mai – începutul lunii iunie. Se plantează după schema 30×15 cm. Imediat după plantare, se realizează udarea culturii.

Ce lucrări de întreținere necesită cultura de praz?

În cazul în care cultura de praz se înființează prin plantare de răsaduri, acestea trebuie îngrijite înainte de plantare prin udări, tratamente fitosanitare preventive și aplicarea îngrășămintelor specifice. Culturile din câmp necesită irigare de 10-12 ori în perioada de vegetație, folosind o normă de 300-350 m3 de apă la hectar, având grijă să se evite băltirea apei pe teren.

În cazul pierderilor, golurile se completează cu răsaduri viguroase. Pentru a crește productivitatea, pot fi aplicate fertilizări faziale pe bază de amoniu. Dacă se dorește producerea prazului de calitate superioară, se recomandă mușuroirea manuală sau mecanizată a culturii.

Cum se recoltează prazul?

Prazul se recoltează manual, prin smulgere. În cazul în care se consumă imediat, poate fi recoltat eșalonat, pe toată perioada verii și până toamna târziu, aproximativ în noiembrie.

Concluzie

Prazul poate fi cultivat prin semănare sau răsaduri. În general, se cultivă în câmp. Este ușor de cultivat și tot ce ai de făcut pentru a obține o cultură productivă de praz este să urmezi câteva recomandări.