Usturoiul – tot ce trebuie să știi despre cultura de usturoi

Usturoiul – tot ce trebuie să știi despre cultura de usturoi

Usturoiul este cultivat pentru bulbi, pentru tulpina falsă și pentru frunzele sale, care se consumă în stare proaspătă. Se utilizează ca aliment sau condiment, precum și ca medicament, având numeroase proprietăți benefice pentru sănătate.

Bulbul usturoiului este format din mai mulți bulbili, cunoscuți sub denumirea de căței de usturoi, prinși pe un disc comun, care reprezintă tulpina plantei. Este învelit la exterior de tunici pergamentoase. Fiecare bulbil de usturoi are un disc propriu, o frunză cărnoasă și un mugure prins de disc, iar dintr-un bulbil se formează o nouă plantă de usturoi. La baza unui bulbil se formează numeroase rădăcini fibroase. Frunzele usturoiului sunt liniare, îndoite sub formă de jgheab, au culoare verde și sunt acoperite cu pruină. În România, usturoiul este o plantă anuală și se înmulțește prin bulbili.

Ce cerințe are usturoiul față de climă și sol?

Usturoiul are pretenții scăzute în ceea ce privește căldura, așadar se poate planta toamna sau primăvara devreme. Odată ce este bine înrădăcinat, usturoiul poate rezista și la temperaturi de până la -25° C.

Usturoiul are un sistem radicular slab dezvoltat, motiv pentru care are cerințe ridicate cu privire la apă și necesită o umiditate constantă a solului. Insuficiența umidității din sol împiedică creșterea bulbilor de usturoi.

Este o plantă care preferă solurile permeabile, cu textură ușoară, bogate în substanțe organice.

Cum se cultivă usturoiul?

Rotația culturilor pentru cultura usturoiului

Cele mai bune rezultate ale culturii de usturoi se obțin după culturile fertilizate cu gunoi de grajd, care lasă terenul curat de buruieni. Cele mai bune plante premergătoare sunt ardeii, tomatele, vinetele, varza timpurie, castraveții, dovleceii și pepenii. Usturoiul poate reveni pe același teren după cel puțin trei ani. Nu se cultivă după mazăre, fasole sau ceapă, deoarece are anumite specii de nematozi ca dăunători comuni cu aceste culturi.

Pregătirea terenului pentru cultivarea usturoiului

Usturoiul poate fi plantat toamna sau primăvara, iar terenul se pregătește toamna. Înainte de a se efectua lucrarea de arat, se recomandă aplicarea a 20 t/ha de gunoi de grajd bine descompus. Este, de asemenea, recomandat să se administreze îngrășăminte organice la cultura premergătoare usturoiului. În funcție de starea de aprovizionare a solului, se administrează îngrășăminte chimice. Solul trebuie mărunțit înainte de plantarea usturoiului, iar după plantare se aplică un erbicid preemergent.

Înființarea culturii de usturoi

Cultura de usturoi se înființează toamna, în perioada septembrie-octombrie, sau primăvara, la începutul lunii martie, prin plantarea bulbililor. Materialul săditor pentru cultura de usturoi trebuie să fie certificat și să provină din culturi neinfestate cu nematozi, precum și să fie păstrat în condiții de umiditate scăzută și temperaturi negative.

Usturoiul se plantează la o distanță de 25-30 cm între rânduri și 5-10 cm între plantele de pe rând, la o adâncime de 6 cm pentru cultura de toamnă sau 4 cm pentru cultura de primăvară. Cultura nou înființată se irigă după plantare.

Cum se combat bolile și dăunătorii care atacă usturoiul?

Combaterea bolilor și dăunătorilor din cultura de usturoi se face prin aplicarea de tratamente cu fungicide sau insecticide omologate. Se recomandă să se alterneze produsele, pentru a evita apariția bolilor sau dăunătorilor rezistenți la acțiunea produselor fitosanitare.

Cum se combat buruienile din cultura de usturoi?

Pentru a menține solul afânat și fără buruieni, se efectuează prășile sau se aplică erbicide postemergenteomologate.

Cum se irigă usturoiul?

Pentru a obține producții mari și de calitate înaltă, se recomandă irigarea corespunzătoare, care presupune aplicarea a 3-4 udări în perioada de creștere a bulbilor, în funcție de cantitatea de precipitații.

Cum se recoltează și depozitează usturoiul?

Usturoiul se recoltează atunci când frunzele sale încep să se usuce. Din punct de vedere calendaristic, epoca de recoltat a usturoiului are loc în perioada iulie-august. Plantele de usturoi trebuie recoltate cu atenție, pentru a nu distruge tunicile care învelesc bulbii. După recoltare, usturoiul trebuie lăsat 4-6 zile pe teren, pentru a se usca.

După uscarea bulbilor, aceștia se condiționează și se depozitează în spații uscate și bine ventilate, la temperaturi de aproximativ 6° C. Pentru a se păstra pe termen lung, este recomandat ca usturoiul să fie depozitat la temperaturi cuprinse între 0° C și 3° C. Pentru a fi consumat în stare proaspătă, usturoiul se poate recolta primăvara.